ВестиИнформације

Увођење дуалног образовања важан предуслов развоја Србије

i[hr style=“double“]zvor:vlada foto:sputnik[hr style=“double“]
Predsednik Narodne Skupštine Republike Srbije Maja Gojković poručila je večeras da će Skupština Srbije podržati napore Vlade i nadležnih ministarstava po pitanju uvođenja dualnog obrazovanja kroz stvaranje zakonodavnog okvira, ali i podsticanja privrede da se uključi u ovaj proces.Gojković je na svečanoj akademiji povodom početka projekta Karavan “Duh mladosti” na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja rekla da je uvođenje dualnog obrazovanja u naš obrazovni sistem važan preduslov daljeg razvoja Srbije i smanjenja nezaposlenosti, pre svega mlade populacije, kroz bolje usklađivanje obrazovanja i tržišta rada.

Ona je istakla da da Srbija prepoznaje važnu ulogu koju mladi imaju u društvu, jer su oni pre svega pokretači razvoja.

Prema njenim rečima, projekat “Duh mladosti” značajan je u promovisanju dualnog obrazovanja i upoznavanja učenika i roditelja sa značajem takvog oblika učenja.

Važno je da nastavimo da ulažemo u mlade i uspostavimo partnerski odnos vas i države, ali i podstaknemo vaše povezivanje kako na lokalnom tako i na regionalnom nivou, istakla je Gojković i podsetila da je Skupština Srbije danas ratifikovala sporazum kojim je osnovana Kancelarija za saradnju mladih zapadnog Balkana.

Gojković je izrazila uverenje da ć se ovim činom stvoriti uslovi da mladi zapadnog Balkana doprinose razvoju čitavog regiona, kao i da budućnost Srbije može biti bolja samo ako je zasnovana na znanju, navodeći da svaka država koja teži razvoju i napretku mora da prepozna i uvaži potencijale mladih, a od posebnog značaja je uključivanje mladih u razvoj politika koje se odnose na tu populaciju.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević rekao je da se očekuje usvajanje sedam prosvetnih zakona među kojima i zakon o dualnom obrazovanju.

Javne rasprave su pri kraju, imaćemo priliku da uđemo u dualni sistem obrazovanja sa jasnim zakonskim okvirom, rekao je Šarčević, navodeći da je želja poslodavaca u Srbiji da imaju stručnu, a ne jeftinu radnu snagu.

Prema njegovim rečima, u Srbiji počinje da se traži visok nivo obrazovanja, a dualno obrazovanje treba da doprinese da se to ostvari.

On je naveo da će deca od 11. godine imati priliku da kroz nastavu uče o preduzetništvu, a cilj je da se polako menja svest i dodao da se nije odustalo od Strategije obrazovanja do 2020. godine, kao i da se gledaju i primenjuju kvalitetna iskustva drugih država.

Želimo da imamo zaposlenu omladinu da što manje razmišljaju o odlasku u inostranstvo, osim turistički i na usavršavanje, rekao je on.

Ministar prosvete je govoreći o tehnološkim parkovima naglasio da se do kraja 2018. godine priprema u Novom Sadu blizu 30.000 kvadrata, kao i da se i u Nišu priprema novi prostor.

Uspon
Back to top button