Вести

Увођење е-рецепата почетком лета

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Berislav Vekić izjavio je danas da je za tri godine mnogo urađeno u oblasti zdravstva, posebno u dva domena – uvođenju informacionog sistema i unapređenju lečenja onkoloških pacijenata.

Vekić je, učestvujući na panelu „Zdravstvo u Srbiji: nedostaci i kako ih izlečiti“ na Kopaonik biznis forumu, podsetio na to da je nabavljeno sedam novih linearnih akceleratora, uz gama nož, tako da postoji osam sofisticiranih aparata za onkologiju.

On je takođe najavio da će početkom leta biti uvedeni e-recepti, koji će omogućiti da hronični pacijenti ne odlaze na preglede u domove zdravlja, već direktno u apoteku, gde će podizati terapiju.

Prema njegovim rečima, srpsko zdravstvo je 2013. godine bilo poslednje na evropskoj lestvici, 2014. godine je napredovalo za tri, a 2015. godine za još tri mesta, dok je prošle godine rangirano na 24. poziciji, od 36 zemalja.

Uvođenje informacionog sistema doprinelo je velikom pomaku kada je reč o zakazivanju specijalističkih pregleda, objasnio je Vekić, ilustrujući to podatkom da je u aprilu prošle godine bilo 160.000 zakazanih termina za specijalističke preglede, dok je danas ta brojka 1,2 miliona termina, na svim nivoima.

On je ocenio da je to ozbiljan iskorak, ali da i dalje moramo da radimo na unapređenju sistema, ukazavši na to da nema ozbiljne reforme u zdravstvu bez investicija, odnosno bez daljeg napretka ekonomije.

To, kako je rekao, povlači i pitanje zadržavanja stručnjaka, jer moramo da stvorimo uslove da zadržimo ljude, kako finansijskim momentom, tako i uslovima rada.

Takođe, neophodno je raditi i na poboljšanju situacije kada je reč o lečenju hroničnih nezaraznih bolesti, što će se raditi kroz adekvatniju dijagnostiku, nabavku aparata i inovativnih lekova, naveo je državni sekretar.

Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Verica Lazić podvukla je da budžet Fonda ove godine iznosi 228,6 milijardi dinara, što je 6,9 milijardi više u odnosu na prethodnu godinu, od čega se za zdravstvenu zaštitu izdvaja 212 milijardi dinara.

Lazić je napomenula da su povećana i sredstva za lekove, dok je čak 1,1 milijarda dinara izdvojena za lečenje retkih bolesti.

Više novca je opredeljeno i za inovativne lekove, pri čemu su na pozitivnu listu stavljena 23 nova inovativna leka – osam za pedijatrijske pacijente, po četiri za hematološka oboljenja i transplantaciju i sedam za onkološke pacijente.

srbija.gov.rs

Uspon
Back to top button