Вести

Амбасадор Босне и Херцеговине у Ваљеву

Danas je Valjevo posetio ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Lazar Mirkić.

Nakon razgovora sa rukovodstvom grada i gradonačelnikom Slobodanom Gvozdenovićem, visoki bosanskohercegovački diplomata istakao je važnost mreže putnih i železničkih koridora oko Valjeva i izrazio interesovanje svoje zemlje da se konektuje pre svega na Koridor 11.

Region Valjeva, lociran između Beograda i Bosne i Hercegovine, izuzetno je značajan za saradnju građana i frekvenciju robe i kapitala s obe strane Drine, izjavio je ambasador Lazar Mirkić prilikom posete Valjevu.

foto:www.va014.info

On je naglasio da valjevska regija, osim razvijene industrije, nudi mnogo poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji su traženi u Bosni i Hercegovini i Sarajevu, što bi moglo da otvori nova tržišta na tom području.

Kada su u pitanju turistički potencijal i ponuda, jedna od novijih inicijativa je da se nakon uspostavljanja direktne avio-linije Beograd–Peking kineskim turistima ponudi program „Beograd–Sarajevo”. Uz jedinstveni vizni režim, državne granice bi se lakše premostile, naglasio je ambasador Mirkić .

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović podsetio je da je grad već ušao u projekat prekogranične saradnje koji podrazumeva unapređenje infrastrukturnih i društvenih kapaciteta u oblasti zaštite od poplava, u kojem kao partneri iz BiH učestvuju Rogatica i Višegrad.

Valjevo je apliciralo za sredstva u iznosu od 350.000 evra za radove na regulaciji korita reke Gradac, naveo je on. Gvozdenović je potvrdio da je u razgovorima sa ambasadorom Mirkićem postignuta potpuna saglasnost oko ključnih infrastrukturnih projekata koji bi sigurno omogućili bolju saradnju valjevske regije sa bosanskohercegovačkim područjima.

Reč je o putu M-4 koji od Loznice preko Valjeva vodi do Nepričave i veze sa Koridorom 11, kao i o pruzi Beograd–Sarajevo, čija će deonica Valjevo–Loznica biti finansirana sredstvima evropskih partnera, istakao je gradonačelnik.

Prema raspoloživim podacima Regionalne privredne komore, ukupna spoljnotrgovinska razmena privrednih subjekata regije koju pokrivaju Kolubarski i Mačvanski upravni okrug (11 opština i gradovi Valjevo, Šabac, Loznica) sa Bosnom i Hercegovinom u 2016. godini iznosila je 90,2 miliona dolara.

Pri tom, srpska strana je ostvarila suficit od 60,5 miliona dolara. Valjevska privreda je u 2016. izvezla u BiH robu u vrednosti od 13,4 miliona dolara, dok je uvoz bio vredan 2,6 miliona dolara.

izvor:va014.info

Uspon
Back to top button