ВестиКултура

Уз сјајни Кубизмо завршен ваљевски Џез фестивал

 

Сјајним и енергичним наступом хрватског бенда Кубизмо завршен је 32. ваљевски Џез фестивал и  на најбољи могући наћин заокружен је одличан овогодишњи фестивалски програм. Љубитељи џеза су протеклих шест дана имали прилику да чују једне од највећих џез имена како српске тако и балканске и светске џез сцене. Уз највећу звезду фестивала Јосипу Лисац, која је одржала спектакуларан концерт у среду, Ваљевци су уживали и у наступима најбољих ваљевских џез музичара. Сјајни су били и београдски џез уметници Владимир Костадиновић Крцко, Сава Милетић и Lefty Beatzz, ту су биле и две џез уметнице Јасна Јовићевић и Габријела Косо из Суботице, затим Квинтет Петра Ракића из Косовске Митровице, гости из Љубљане Тадеј Кампл Квинтет и многи други.

Уз веома добре  Нишлије из џез састава Naissblue на почетку синоћње вечери, наступ хрватског бенда Кубизмо публика је  испратила на ногама, играјући уз познате кубанске али и светске и домаће музичке хитове у салса и латин џез обрадама. После концерта, Хрвоје Рупчић, фронтмен Кубисма, изјавио је да је, по трећи пут, ваљевска публика била инзванредна и да ни једном до сада није омашила. „Препуна дворана, људи  изузетно расположени да слушају музику; у првом делу кад смо свирали латин џез после сваког сола био је аплауз. У другом делу, кад смо хтели да  сви  заплешу, сви су заплесали, једна ужасно позитивна енергија и било нам је јако драго због тога „, рекао је музичар уз информацију да постоји могућност да ће их Ваљевци видети и чути опет, можда већ и на лето, јер како је нагласио, овај један концерт вечерас био је прекратак да одсвирају све што желе и што ваљевска публика увек од њих жели да чује.

Интересовање публике, и млађих и старијих генерација,  и ове године било је на завидном нивоу, што доказује велику приврженост Ваљеваца доброј музици и џезу а то на прави начин оправдава углед и трајање ваљевског Џез фестивала, који деценијама уназад важи за једну највећих и најугледнијих  културних манифестације не само Ваљева већ и Србије.

Легенда ваљевске и српске  џез сцене и дугогодишњи уметнички директор фестивала Јован Маљоковић рекао је да није лако одржати џез фестивал који траје 32 године и то у овако тешким временима када су приметне сталне осицилације броја не само квалитетно музички  образоване, већ интелигентне публике уопште. „Сви ми који радимо у кулутури и боримо се за културу трудимо се колико год можемо да помогнемо да баш не дођемо на дно. Јер ако дођемо на дно, ту више повратка нема.То се односи на све сегменте друштва, не само на џез. Што се тиче нас Ваљеваца, ми се трудимо да помогнемо колико можемо да допринесемо да неки вид кулутре живи“, рекао је Маљоковић.

Чувени музичар нагласио је да је овај фестивал изградио своје име и да те чињенице, у правом смислу те речи, Ваљевци и нису баш свесни.“Шта је ваљевски Џез фестивал најбоље говори то одакле нам се све јављају и одакле нам све пишу-a пишу нам из Француске, Белгије, Америке, односно Њујорка, Љубљане, Загреба и сви они хоће да дођу у Ваљево. А хоће зато што се 32 године води о томе рачуна, јер не можете да правите добар џез фестивал уколико немате стручне људе, екипу која се разуме и која зна шта ради. Кад смо оснивали  фестивал, рекли смо да ће то да буде домаћи фестивал а  не интернационални, где се представљају и најбољи домаћи музичари- и они који су остали овде  и они који су отишли али који  долазе а који су сад већ и професори  у угледним светским музичким школама и универзитетима. Свима њима се да шанса, тако да је Ваљево  то одржало ове 32 године. У четвртак се можда десила најбоља музика са људима који су долазили овде као ђаци а сад су то професионалци који раде у Њујорку, Грацу, Бечу и они су управо ово што сам рекао на најбољи могући начин и оправдали. У животу је најважнија борба -да се не попусти“, рекао је још Маљоковић.

 

 

Uspon
Back to top button