Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiKultura

Uz sjajni Kubizmo završen valjevski Džez festival

 

Sjajnim i energičnim nastupom hrvatskog benda Kubizmo završen je 32. valjevski Džez festival i  na najbolji mogući naćin zaokružen je odličan ovogodišnji festivalski program. Ljubitelji džeza su proteklih šest dana imali priliku da čuju jedne od najvećih džez imena kako srpske tako i balkanske i svetske džez scene. Uz najveću zvezdu festivala Josipu Lisac, koja je održala spektakularan koncert u sredu, Valjevci su uživali i u nastupima najboljih valjevskih džez muzičara. Sjajni su bili i beogradski džez umetnici Vladimir Kostadinović Krcko, Sava Miletić i Lefty Beatzz, tu su bile i dve džez umetnice Jasna Jovićević i Gabrijela Koso iz Subotice, zatim Kvintet Petra Rakića iz Kosovske Mitrovice, gosti iz Ljubljane Tadej Kampl Kvintet i mnogi drugi.

Uz veoma dobre  Nišlije iz džez sastava Naissblue na početku sinoćnje večeri, nastup hrvatskog benda Kubizmo publika je  ispratila na nogama, igrajući uz poznate kubanske ali i svetske i domaće muzičke hitove u salsa i latin džez obradama. Posle koncerta, Hrvoje Rupčić, frontmen Kubisma, izjavio je da je, po treći put, valjevska publika bila inzvanredna i da ni jednom do sada nije omašila. “Prepuna dvorana, ljudi  izuzetno raspoloženi da slušaju muziku; u prvom delu kad smo svirali latin džez posle svakog sola bio je aplauz. U drugom delu, kad smo hteli da  svi  zaplešu, svi su zaplesali, jedna užasno pozitivna energija i bilo nam je jako drago zbog toga “, rekao je muzičar uz informaciju da postoji mogućnost da će ih Valjevci videti i čuti opet, možda već i na leto, jer kako je naglasio, ovaj jedan koncert večeras bio je prekratak da odsviraju sve što žele i što valjevska publika uvek od njih želi da čuje.

Interesovanje publike, i mlađih i starijih generacija,  i ove godine bilo je na zavidnom nivou, što dokazuje veliku privrženost Valjevaca dobroj muzici i džezu a to na pravi način opravdava ugled i trajanje valjevskog Džez festivala, koji decenijama unazad važi za jednu najvećih i najuglednijih  kulturnih manifestacije ne samo Valjeva već i Srbije.

Legenda valjevske i srpske  džez scene i dugogodišnji umetnički direktor festivala Jovan Maljoković rekao je da nije lako održati džez festival koji traje 32 godine i to u ovako teškim vremenima kada su primetne stalne osicilacije broja ne samo kvalitetno muzički  obrazovane, već inteligentne publike uopšte. “Svi mi koji radimo u kuluturi i borimo se za kulturu trudimo se koliko god možemo da pomognemo da baš ne dođemo na dno. Jer ako dođemo na dno, tu više povratka nema.To se odnosi na sve segmente društva, ne samo na džez. Što se tiče nas Valjevaca, mi se trudimo da pomognemo koliko možemo da doprinesemo da neki vid kulutre živi”, rekao je Maljoković.

Čuveni muzičar naglasio je da je ovaj festival izgradio svoje ime i da te činjenice, u pravom smislu te reči, Valjevci i nisu baš svesni.”Šta je valjevski Džez festival najbolje govori to odakle nam se sve javljaju i odakle nam sve pišu-a pišu nam iz Francuske, Belgije, Amerike, odnosno Njujorka, Ljubljane, Zagreba i svi oni hoće da dođu u Valjevo. A hoće zato što se 32 godine vodi o tome računa, jer ne možete da pravite dobar džez festival ukoliko nemate stručne ljude, ekipu koja se razume i koja zna šta radi. Kad smo osnivali  festival, rekli smo da će to da bude domaći festival a  ne internacionalni, gde se predstavljaju i najbolji domaći muzičari- i oni koji su ostali ovde  i oni koji su otišli ali koji  dolaze a koji su sad već i profesori  u uglednim svetskim muzičkim školama i univerzitetima. Svima njima se da šansa, tako da je Valjevo  to održalo ove 32 godine. U četvrtak se možda desila najbolja muzika sa ljudima koji su dolazili ovde kao đaci a sad su to profesionalci koji rade u Njujorku, Gracu, Beču i oni su upravo ovo što sam rekao na najbolji mogući način i opravdali. U životu je najvažnija borba -da se ne popusti”, rekao je još Maljoković.

 

 

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!