Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiPolitika

VA1. info sa budućim odbornicima

Kroz nekoliko dana novi odbornici Skupštine Grada Valjeva, koji su izabrani na izborima 24. aprila, zauzeće mesta u odborničkim klupama. To je bio povod da neke od njih zamolimo za odgovor na pitanje kako vide svoj doprinos u radu ovog najvišeg organa Grada , koji vrši osnovne funkcije lokalne vlasti utvrđene Ustavom i naravno, Statutom grada, saznaje VA1.info.

 

Aleksandar Ranković, novinar (SNS)

Za drugačije lice “narodnog tribuna”

Aleksandar Ranković

– Kao odbornik u novom skupštinskom sazivu trudiću se da svojim nastupima afirmišem potpuno drugačije lice „narodnog tribuna“ pošto smo se u poslednjih dvanaest godina zaista svačega nagledali u valjevskom parlamentu. Nadam se da će i atmosfera tokom sednica biti neuporedivo tolerantnija čemu ću i lično maksimalno doprinositi. Apsolutno ću podržati sve konstruktivne ideje nosioca vlasti u lokalnoj samoupravi, naročito, one koje će brzo rezultirati zapošljavanjem mladih i obrazovanih ljudi.

Budući da žitelji Pričevića, Beomuževića, Tupanaca i Majinovića mene vide kao direktnog eksponenta  u lokalnoj skupštini, iskreno ću se zalagati za uvećanje budžetskih sredstava opredeljenih agraru. Prema svojim zemljacima, na određeni način, imam i moralnu obavezu tim pre što im moj otac kao opozicioni odbornik SPO (1993 – 2000) nije mogao adekvatno pomoći. Sada je situacija dijametralno suprotna nego u vremenu totalne dominacije socijalista. U naredne četiri godine ja, ipak, nastupam sa pozicija vlasti pa će i moja uloga biti kud i kamo odgovornija.

 

Borisav – Bora Radojičić, diplomirani ekonomista (SPS)

Strategija umesto prodavanja magle

Borisav - Bora Radojičić

– Rukovodstvo Valjeva mora imati viziju razvoja o tome kako da Valjevo postane grad u kojem će se lepo i udobno živeti i u kojem vredi planirati budućnost. To podrazumeva sistematičnu izradu strategije i preciziranja ko će biti odgovoran za njeno sprovođenje, da se odrede rokovi i bar jednom u godini izađe pred odbornike i polože računi o tome šta je urađeno, a šta nije i zbog čega, i ko snosi odgovornost. To podrazumeva i efikasnu gradsku upravu.

Tako na početku razgovora za VA1.info kaže Borisav – Bora Radojičić, budući odbornik u Skupštini grada, naglašavajući da je dosta bilo prodaje magle, što ničemu ne vodi. Strategija podrazumeva okupljanje mladih i stručnih ljudi u timove za razvoj privrede, poljoprivrede, prosvete, zdravstva i kulture, kako bi se mladi po okončanju školovanja brzo i zaposlili. U poljoprivredi, primera radi, treba ići na udruživanje zemljoradnika, nešto slično bivšim zemljoradničkim zadrugama, uz garanciju da im neko to što proizvedu i proda i da unapred znaju cene za određene proizvode.

Kao odbornik zalagaću se i za bolju saradnju sa Republikom, da se zakonom štite poverioci, a ne dužnici kakav je sada slučaj:

– To znači i poštovanje onoga što se dogovorimo, bez obzira na partijsku pripadnost. U gradskoj vlasti moraju naći mesta uspešni privrednici, stručnjaci, vizionari, a ne da se, opet, sve završi na zbrinjavanju partijskih kadrova. Ta briga treba da postoji, ali u poslovima i dogovorima oko daljeg bržeg razvoja Valjeva, tome u dogovoru ne može biti mesta. Samo to može mlade i obrazovane Valjevce koji su rasuti po Beogradu i svetu da vrati u rodni kraj, ističe Radojičić i dodaje:

– Zalagaću se, naravno, koliko je to u moći odbornika i Grada, da se praksa dovođenja stranih investitora i davanje novca za otvaranje radnih mesta izmeni tako što ćemo mi davati zemljište i izgraditi proizvodne hale, a stranci neka daju opremu. U slučaju da oni odluče da odu, nama bar neka ostanu naše hale i ostalo u šta smo investirali.

Bez obzira na sve, zaključuje Radojičić, Valjevo ima snage da ovo ostvari. Naravno, ne preko noći, ali spajanjem mladosti i iskustva i izborom stručnih i sposobnih kadrova, kao i davanjem bezrezervne podrške mladima, to je ostvarivo, jer ćemo tako zajednički graditi sadašnjost i budućnost.

 

Mihailo Milutinović, diplomirani pravnik (SNS)

Šta nam i kako rade javna preduzeća?

Mihailo Milutinović

– Kao odbornici vladajuće većine mi ćemo definisati program rada i na osnovu toga odrediti angažovanje svakog odbornika. Sebe vidim na poslovima u davanju doprinosa radu javnih preduzeća, u sagledavanju njihovog sveukupnog rada, finansijskog poslovanja i na osnovu toga sagledavanja problema. Predstoje nam veliki poslovi vezani, primera radi, za izgradnju nove deponije. Moramo definisati šta Valjevo očekuje od akumulacije Rovni, hoće li ona služiti samo za zaustavljanje opasnosti od poplava i razvoj turizma, ili će imati svoju namenu zbog koje je izgrađena.

Grad, dodaje Milutinović, mora više da se angažuje na poslovima stvaranja uslova za dolazak investitora. Ako neko, primera radi, namerava da uloži 2 – 3 miliona evra, onda sve gradske službe moraju biti na nogama. Predložiću da se u takvim slučajevima odrede “oficiri za vezu”, lica koja će kontaktirati sa investitorima i pratiti sve njihove zahteve i rešavati probleme ako do njih dođe. Ako oni ne mogu da ih reše, tražićemo pomoć od onih koji u tome imaju više iskustva, ali i šire.

Ono na čemu je Valjevo do sada malo radilo, bez obzira što je imalo neke projekte, to je neuspostavljanje čvršće veze sa nadležnim ministarstvima u Vladi Srbije, znači nije imalo dobru komunikaciju, zbog čega su izostala i korišćenja sredstava Evropske unije za brže rešavanje ne malih problema grada, kao što su ekološki i drugi. To se mora pod hitno otkloniti i nadam se da će nam svima biti bolje.

 

Dragana Terzić, advokat (SDPS)

Valjevu nedostaje program socijalne politike

Dragana Terzić

Za mene je posebno zanimljiva socijalna politika Valjeva, pored ostalog i zbog toga što program razvoja socijalne politike u Srbiji sada ima samo Loznica, kaže odbornica Dragana Terzić na početku odgovora na pitanje VA1.info kako vidi svoj doprinos u radu gradskog parlamenta. Njime se predviđa, pored ostalog, besplatan prevoz za penzionere, pomoć roditeljima sa troje i više dece, u mesečnom iznosu od 10000 dinara do navršene osamnaeste godine života, zatim pomoć bračnim parovima kod vantelesne oplodnje i druge vrste pomoći i podrške.

Skupština mora, posebno naglašava odbornica Terzić, poštovati i dosledno primenjivati postojeći pravilnik o radu Skupštine, kako se ne bi dogodilo, kakav je do sada bio slučaj, da se ugrožava njeno dostojanstvo od strane pojedinih odbornika. Pravilnik već postoji, i on je po mom mišljenju veoma dobar. To podrazumeva i adekvatno vođenje sednice Skupštine. Naravno, poručuje naša sagovornica, odbornik SDPS, koalicionog partnera SNS, boriću se da na svako mesto bude postavljena ili izabrana odgovarajuća osoba koja mora biti stručna, koja ima moralne i profesionalne kvalitete.

Za svaki slučaj, kaže naša sagovornica, svim odbornicima pokloniću Rudezovu “Knjigu o sreći”, iz koje će mnogo saznati i naučiti kako da se ponašaju u parlamentu, a time i prema poverenju koje su dobili od građana.

 

Dr Dušan Mirković, neuropsihijatar (SPS)

Tačka na skupštinski rijaliti!

dr-Dusan-Mirkovic

– Zalagaću se za dobrobit građana Valjeva bez obzira na to kojoj političkoj opciji pripadaju i kakav je njihov socijalni status, uključujući posebno bitku za ravnopravnost građana pred zakonom, ističe na početku razgovora za VA1.info dr Dušan mirković, neuropsihijatar, odbornik SPS.

Posebno želim, dodaje, da dam svoj doprinos u rešavanju problema mladih oko njihovog školovanja i zapošljavanja, sve sa željom da ih vratimo iz kafića i sa ulice na radna mesta. Naravno, to ne mogu sam da ostvarim, biće neophodno angažovanje svih, počev od gradskog parlamenta do svakog odbornika i šire. Uz to, mora da ide i briga za privredno oživljavanje Valjeva, kako se to sada radi u Krušiku, a treba pomoći malim i srednjim preduzetnicima. Ako ne ojačamo ekonomsku bazu, onda nećemo mnogo ni postići, kaže dr Mirković.

Neću učestvovati, izričit je u stavu dr Mirković, niti na bilo koji način podržavati razne rijaliti rasprave u Skupštini, čega je u prošlom sazivu bilo i previše. Bez obzira o kome se to radilo, poziciji ili opoziciji. Nastojaću da se sve rešava na miran način, jer su interesi grada zajednička briga, a uz sve ostalo mi smo i građani tog grada, školski drugovi, poznanici, komšije… Dr Mirković poručuje da će se zalagati za veću pomoć selu:

– Velike migracije iz sela u Valjevo, a iz Valjeva u Beograd. Rešenje ovog problema vidim i u pobolšanju uslova života u selu i u nerazvijenim delovima grada. Oni moraju imati sve ono što imaju oni koji žive u gradu ili u centru grada, dobro snabdevanje električnom energijom, puteve, ulice, vodu. To može mnogo da pomogne da mladi ostaju na selu i nastave da se bave iskonskim poslom, u čemu, takođe, država Srbija mora više da vodi računa.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!