ВестиПолитика

VA1. info са будућим одборницима

Кроз неколико дана нови одборници Скупштине Града Ваљева, који су изабрани на изборима 24. априла, заузеће места у одборничким клупама. То је био повод да неке од њих замолимо за одговор на питање како виде свој допринос у раду овог највишег органа Града , који врши основне функције локалне власти утврђене Уставом и наравно, Статутом града, сазнаје VA1.info.

 

Александар Ранковић, новинар (СНС)

За другачије лице „народног трибуна“

Александар Ранковић

– Као одборник у новом скупштинском сазиву трудићу се да својим наступима афирмишем потпуно другачије лице „народног трибуна“ пошто смо се у последњих дванаест година заиста свачега нагледали у ваљевском парламенту. Надам се да ће и атмосфера током седница бити неупоредиво толерантнија чему ћу и лично максимално доприносити. Апсолутно ћу подржати све конструктивне идеје носиоца власти у локалној самоуправи, нарочито, оне које ће брзо резултирати запошљавањем младих и образованих људи.

Будући да житељи Причевића, Беомужевића, Тупанаца и Мајиновића мене виде као директног експонента  у локалној скупштини, искрено ћу се залагати за увећање буџетских средстава опредељених аграру. Према својим земљацима, на одређени начин, имам и моралну обавезу тим пре што им мој отац као опозициони одборник СПО (1993 – 2000) није могао адекватно помоћи. Сада је ситуација дијаметрално супротна него у времену тоталне доминације социјалиста. У наредне четири године ја, ипак, наступам са позиција власти па ће и моја улога бити куд и камо одговорнија.

 

Борисав – Бора Радојичић, дипломирани економиста (СПС)

Стратегија уместо продавања магле

Борисав - Бора Радојичић

– Руководство Ваљева мора имати визију развоја о томе како да Ваљево постане град у којем ће се лепо и удобно живети и у којем вреди планирати будућност. То подразумева систематичну израду стратегије и прецизирања ко ће бити одговоран за њено спровођење, да се одреде рокови и бар једном у години изађе пред одборнике и положе рачуни о томе шта је урађено, а шта није и због чега, и ко сноси одговорност. То подразумева и ефикасну градску управу.

Тако на почетку разговора за VA1.info каже Борисав – Бора Радојичић, будући одборник у Скупштини града, наглашавајући да је доста било продаје магле, што ничему не води. Стратегија подразумева окупљање младих и стручних људи у тимове за развој привреде, пољопривреде, просвете, здравства и културе, како би се млади по окончању школовања брзо и запослили. У пољопривреди, примера ради, треба ићи на удруживање земљорадника, нешто слично бившим земљорадничким задругама, уз гаранцију да им неко то што произведу и прода и да унапред знају цене за одређене производе.

Као одборник залагаћу се и за бољу сарадњу са Републиком, да се законом штите повериоци, а не дужници какав је сада случај:

– То значи и поштовање онога што се договоримо, без обзира на партијску припадност. У градској власти морају наћи места успешни привредници, стручњаци, визионари, а не да се, опет, све заврши на збрињавању партијских кадрова. Та брига треба да постоји, али у пословима и договорима око даљег бржег развоја Ваљева, томе у договору не може бити места. Само то може младе и образоване Ваљевце који су расути по Београду и свету да врати у родни крај, истиче Радојичић и додаје:

– Залагаћу се, наравно, колико је то у моћи одборника и Града, да се пракса довођења страних инвеститора и давање новца за отварање радних места измени тако што ћемо ми давати земљиште и изградити производне хале, а странци нека дају опрему. У случају да они одлуче да оду, нама бар нека остану наше хале и остало у шта смо инвестирали.

Без обзира на све, закључује Радојичић, Ваљево има снаге да ово оствари. Наравно, не преко ноћи, али спајањем младости и искуства и избором стручних и способних кадрова, као и давањем безрезервне подршке младима, то је оствариво, јер ћемо тако заједнички градити садашњост и будућност.

 

Михаило Милутиновић, дипломирани правник (СНС)

Шта нам и како раде јавна предузећа?

Михаило Милутиновић

– Као одборници владајуће већине ми ћемо дефинисати програм рада и на основу тога одредити ангажовање сваког одборника. Себе видим на пословима у давању доприноса раду јавних предузећа, у сагледавању њиховог свеукупног рада, финансијског пословања и на основу тога сагледавања проблема. Предстоје нам велики послови везани, примера ради, за изградњу нове депоније. Морамо дефинисати шта Ваљево очекује од акумулације Ровни, хоће ли она служити само за заустављање опасности од поплава и развој туризма, или ће имати своју намену због које је изграђена.

Град, додаје Милутиновић, мора више да се ангажује на пословима стварања услова за долазак инвеститора. Ако неко, примера ради, намерава да уложи 2 – 3 милиона евра, онда све градске службе морају бити на ногама. Предложићу да се у таквим случајевима одреде „официри за везу“, лица која ће контактирати са инвеститорима и пратити све њихове захтеве и решавати проблеме ако до њих дође. Ако они не могу да их реше, тражићемо помоћ од оних који у томе имају више искуства, али и шире.

Оно на чему је Ваљево до сада мало радило, без обзира што је имало неке пројекте, то је неуспостављање чвршће везе са надлежним министарствима у Влади Србије, значи није имало добру комуникацију, због чега су изостала и коришћења средстава Европске уније за брже решавање не малих проблема града, као што су еколошки и други. То се мора под хитно отклонити и надам се да ће нам свима бити боље.

 

Драгана Терзић, адвокат (СДПС)

Ваљеву недостаје програм социјалне политике

Драгана Терзић

За мене је посебно занимљива социјална политика Ваљева, поред осталог и због тога што програм развоја социјалне политике у Србији сада има само Лозница, каже одборница Драгана Терзић на почетку одговора на питање VA1.info како види свој допринос у раду градског парламента. Њиме се предвиђа, поред осталог, бесплатан превоз за пензионере, помоћ родитељима са троје и више деце, у месечном износу од 10000 динара до навршене осамнаесте године живота, затим помоћ брачним паровима код вантелесне оплодње и друге врсте помоћи и подршке.

Скупштина мора, посебно наглашава одборница Терзић, поштовати и доследно примењивати постојећи правилник о раду Скупштине, како се не би догодило, какав је до сада био случај, да се угрожава њено достојанство од стране појединих одборника. Правилник већ постоји, и он је по мом мишљењу веома добар. То подразумева и адекватно вођење седнице Скупштине. Наравно, поручује наша саговорница, одборник СДПС, коалиционог партнера СНС, борићу се да на свако место буде постављена или изабрана одговарајућа особа која мора бити стручна, која има моралне и професионалне квалитете.

За сваки случај, каже наша саговорница, свим одборницима поклонићу Рудезову „Књигу о срећи“, из које ће много сазнати и научити како да се понашају у парламенту, а тиме и према поверењу које су добили од грађана.

 

Др Душан Мирковић, неуропсихијатар (СПС)

Тачка на скупштински ријалити!

dr-Dusan-Mirkovic

– Залагаћу се за добробит грађана Ваљева без обзира на то којој политичкој опцији припадају и какав је њихов социјални статус, укључујући посебно битку за равноправност грађана пред законом, истиче на почетку разговора за VA1.info др Душан мирковић, неуропсихијатар, одборник СПС.

Посебно желим, додаје, да дам свој допринос у решавању проблема младих око њиховог школовања и запошљавања, све са жељом да их вратимо из кафића и са улице на радна места. Наравно, то не могу сам да остварим, биће неопходно ангажовање свих, почев од градског парламента до сваког одборника и шире. Уз то, мора да иде и брига за привредно оживљавање Ваљева, како се то сада ради у Крушику, а треба помоћи малим и средњим предузетницима. Ако не ојачамо економску базу, онда нећемо много ни постићи, каже др Мирковић.

Нећу учествовати, изричит је у ставу др Мирковић, нити на било који начин подржавати разне ријалити расправе у Скупштини, чега је у прошлом сазиву било и превише. Без обзира о коме се то радило, позицији или опозицији. Настојаћу да се све решава на миран начин, јер су интереси града заједничка брига, а уз све остало ми смо и грађани тог града, школски другови, познаници, комшије… Др Мирковић поручује да ће се залагати за већу помоћ селу:

– Велике миграције из села у Ваљево, а из Ваљева у Београд. Решење овог проблема видим и у поболшању услова живота у селу и у неразвијеним деловима града. Они морају имати све оно што имају они који живе у граду или у центру града, добро снабдевање електричном енергијом, путеве, улице, воду. То може много да помогне да млади остају на селу и наставе да се баве исконским послом, у чему, такође, држава Србија мора више да води рачуна.

Uspon
Back to top button