Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Valjevo dobija fakultet za medicinske sestre

Na Poslovnom fakultetu Valjevo Univerziteta Singidunum od ove jeseni otvara se novi studijski program iz oblasti sestrinstva i zdravstvene nege. Ovaj program realizovaće se u saradnji sa Fakultetom za zdravstvenu negu  Univerziteta u Mariboru, a gošće Poslovnog fakulteta u Valjevu tim povodom bile su  prof.dr Majda  Pajnkihar, dekan Fakulteta u Mariboru i prof.dr Sonja Šoštar Turk, prodekan za postdiplomske studije takođe Fakuleta u Mariboru.

Prof. dr Olivera Nikolić, dekan Poslovnog fakulteta Valjevo, izjavila je:  “Nadamo se da počinjemo sa obrazovanjem prvog stepena, odnosno osnovnog obrazovanja i to akademskog obrazovanja  diplomirana medicinska sestra. Sa Univerzitetom Maribor, odnosno Fakultetom za zdravstvenu negu , dogovaramo i ugovaramo master studijski program koji bi bio realizovan u Valjevu”.

Takođe, ona je istakla da su, praveći mogući spisak kadrova  za osnovne studije iz oblasti sestrinstva i zdravstvene nege, saradnici i ona “otkrili” da u Valjevu postoji   dragocen kapital u vidu sasvim dovoljnog broja doktora medicinskih nauka. Jedan od njih je i docent dr Zoran Jokić, profesor i rukovodilac  Departmana za zdravstvo Poslovnog fakulteta Valjevo.

– Medicina je danas multidisciplinarna, da stanovništvo je sve starije, medicinska tehnologija se veoma usložnjava pa se mora ići u korak sa vremenom.

Na Poslovnom fakultetu Valjevo  smatraju da će ovaj smer  dobiti na važnosti, jer  je zdravstevni turizam u porastu, a pod tim se ne podrazumeva samo medicinski turizam, nego i wellness i SPA turizam.

Ove akademske studije trajaće četiri godine a master studije još dve. Za sada će pet doktora nauka biti profesori na ovom departmanu, a tu će se naći i još 12 kolega. Svi kandidati će polagati test iz biologije i opšte informisanosti.

Uspon

Jedan komentar

Back to top button
Click to listen highlighted text!