Vesti

Valjevo dobija fakultet za medicinske sestre

Na Poslovnom fakultetu Valjevo Univerziteta Singidunum od ove jeseni otvara se novi studijski program iz oblasti sestrinstva i zdravstvene nege. Ovaj program realizovaće se u saradnji sa Fakultetom za zdravstvenu negu  Univerziteta u Mariboru, a gošće Poslovnog fakulteta u Valjevu tim povodom bile su  prof.dr Majda  Pajnkihar, dekan Fakulteta u Mariboru i prof.dr Sonja Šoštar Turk, prodekan za postdiplomske studije takođe Fakuleta u Mariboru.

Prof. dr Olivera Nikolić, dekan Poslovnog fakulteta Valjevo, izjavila je:  “Nadamo se da počinjemo sa obrazovanjem prvog stepena, odnosno osnovnog obrazovanja i to akademskog obrazovanja  diplomirana medicinska sestra. Sa Univerzitetom Maribor, odnosno Fakultetom za zdravstvenu negu , dogovaramo i ugovaramo master studijski program koji bi bio realizovan u Valjevu”.

Takođe, ona je istakla da su, praveći mogući spisak kadrova  za osnovne studije iz oblasti sestrinstva i zdravstvene nege, saradnici i ona “otkrili” da u Valjevu postoji   dragocen kapital u vidu sasvim dovoljnog broja doktora medicinskih nauka. Jedan od njih je i docent dr Zoran Jokić, profesor i rukovodilac  Departmana za zdravstvo Poslovnog fakulteta Valjevo.

– Medicina je danas multidisciplinarna, da stanovništvo je sve starije, medicinska tehnologija se veoma usložnjava pa se mora ići u korak sa vremenom.

Na Poslovnom fakultetu Valjevo  smatraju da će ovaj smer  dobiti na važnosti, jer  je zdravstevni turizam u porastu, a pod tim se ne podrazumeva samo medicinski turizam, nego i wellness i SPA turizam.

Ove akademske studije trajaće četiri godine a master studije još dve. Za sada će pet doktora nauka biti profesori na ovom departmanu, a tu će se naći i još 12 kolega. Svi kandidati će polagati test iz biologije i opšte informisanosti.

Uspon

Jedan komentar

Back to top button