Вести

Ваљево добија факултет за медицинске сестре

На Пословном факултету Ваљево Универзитета Сингидунум од ове јесени отвара се нови студијски програм из области сестринства и здравствене неге. Овај програм реализоваће се у сарадњи са Факултетом за здравствену негу  Универзитета у Марибору, а гошће Пословног факултета у Ваљеву тим поводом биле су  проф.др Мајда  Пајнкихар, декан Факултета у Марибору и проф.др Соња Шоштар Турк, продекан за постдипломске студије такође Факулета у Марибору.

Проф. др Оливера Николић, декан Пословног факултета Ваљево, изјавила је:  “Надамо се да почињемо са образовањем првог степена, односно основног образовања и то академског образовања  дипломирана медицинска сестра. Са Универзитетом Марибор, односно Факултетом за здравствену негу , договарамо и уговарамо мастер студијски програм који би био реализован у Ваљеву”.

Такође, она је истакла да су, правећи могући списак кадрова  за основне студије из области сестринства и здравствене неге, сарадници и она “открили” да у Ваљеву постоји   драгоцен капитал у виду сасвим довољног броја доктора медицинских наука. Један од њих је и доцент др Зоран Јокић, професор и руководилац  Департмана за здравство Пословног факултета Ваљево.

– Медицина је данас мултидисциплинарна, да становништво је све старије, медицинска технологија се веома усложњава па се мора ићи у корак са временом.

На Пословном факултету Ваљево  сматрају да ће овај смер  добити на важности, јер  је здравстевни туризам у порасту, а под тим се не подразумева само медицински туризам, него и wellness i SPA туризам.

Ове академске студије трајаће четири године а мастер студије још две. За сада ће пет доктора наука бити професори на овом департману, а ту ће се наћи и још 12 колега. Сви кандидати ће полагати тест из биологије и опште информисаности.

Uspon

Jedan komentar

Back to top button