ВестиИнформације

Ваљево пример добре праксе у Србији у интеграцији Рома

Svetski dan Roma 8. april, u Valjevu je obeležen nizom prigodnih programa. Tim povodom, organizovan je i koktel za romske učenike i studente, stipendiste grada Valjeva, kao i druge predstavnike romske zajednice u Valjevu, ali i predstavnike iz javnog i društvenog života. U ime gradonačelnika grada Valjeva dr Slobodana Gvozdenovića, prisutne je pozdravio pomoćnik gradonačelnika Miroslav Pimić.

„Dragi naši prijatelji i sugrađani, u ime gradonačelnika Valjeva želim da vam se zahvalim što ste danas ovde da obeležimo Svetski dan Roma. Valjevo je grad koji je primer dobre prakse i saradnje sa romskom populacijom. Svojim budžetom opredeljujemo značajna sredstva za pomoć romskoj populaciji. Sigurno je da ćemo i dalje nastaviti u ovom pravcu“, istakao je pomoćnik Pimić.

Predsednik Komisije za praćenje i implementaciju dekade Roma Radoica Rstić, ocenio je ovom prilikom da se grad Valjevo može pohvaliti dobrim programima i projektima koji su namenjeni integraciji pripadnika romske populacije.

“ Grad Valjevo je od strane Tima za smanjenje siromaštva u Vlade Srbije i Evropske komisije je pohvaljen kao primer dobre prakse u Srbiji. Svake godine beležimo porast broja učenika srednje škole i studenata iz romske nacionalne manjine. Svake godine izdvajamo 3.250.000 dinara za obrazovanje Roma i ove godine imamo 56 učenika koji primaju stipendiju grada Valjeva. Obrazovanje Roma je ključna stvar u smanjenju siromaštva.  Mobilni tim je obišao sva neformalna i formalna romska naselja i u saradnji sa humanitarnom organizacijo „EHO“ iz Novog Sada urađeno je istraživanje o kvalitetu života u 48 stambenih jedinica u kojima žive Romi. Grad Valjevo finansira 6 pedagoških asistenata u osnovnim školama i to se pokazalo kao dobro. Grad finansira zdravstvenog medijatora u Domu zdravlja Valjevo koji usmerava pripadnike romske populacije kako da ostvare zdravstvenu zaštitu. Imali smo stomatološku nedelju i organizovano je da dvadesetoro dece iz naselja Balačka dobije besplatan stomatološki pregled. Grad Valjevo je, kao primer dobre prakse, od strane Ministarstva prosvete, u okviru projekta DILS  2014. godine dobio na poklon mini bus za prevoz učenika u Brankovini. Kada su na terenu uočljivi rezultati, onda imate podršku svih relevantnih institucija“, rekao je Rstić.

Romski koordinator Dejan Marinković ukazao je ovom prilikom na probleme sa kojima se suočavaju pripadnici romske zajednice u Valjevu. „Od problema ističem težak položaj po pitanju obrazovanja, izuzetno težak položaj po pitanju stanovanja. Neophodno je da grad Valjevo prvo usvoji Strategiju za inkluziju Roma i Romkinja i prateće akcione planove. Očekujemo da će ove godine ta strategija biti usvojena. Mislim da smo srušili stereotipe da Romi neće da rade i da smo dokazali da hoće da se obrazuju, rade i postanu dobri poreski obveznici i doprinose razvoju naše države“, rekao je između ostalog Marinković.

Program obeležavanja Svetskog dana Roma, u Valjevu će biti završen koncertom u nedelju, 9. aprila, koji počinje u 19 časova u Centru za kulturu Valjeva (CZK).  Na koncertu će nastupiti KUD „Abrašević“ sa folklornom sekcijom, najbolji učenici Muzičke škole „Živorad Grbić“ koji su osvajači mnogih nagrada, orkestri „Stare staze“, „Randevu“ i orkestar OŠ „Andra Savčić“,a ulaz je besplatan.

izvor:valjevo.rs

Uspon
Back to top button