ВестиИнформацијеКултураПолитикаРегион

Ваљево стипендира 56 ромских ученика и студената

Osnovci i srednjoškolci, kao i studenti državnih fakulteta, koji su romske nacionalnosti, danas su dobili rešenja za stipendije, koje će sa 1.100.000 dinara finansirati grad Valjevo u školskoj 2016/2017. godini. Ove školske godine Grad Valjevo će stipendirati 56 učenika i studenata.

romi8-e1481639709321

 

U iznosu od 3.000 dinara biće stipendirano četvoro učenika osnovnih škola, sa 3.500 dinara 45 uečnika srednjih škola, a sa 6.000 dinara sedam studenata.

foto:Z.Boskovic
foto:Z.Boskovic

Na svečanosti koja je održana u Skupštini grada Valjeva, učenike romske nacionalnisti i njihove roditelje pozdravili su pomoćnik gradonačelnika Valjeva Miroslav Pimić i Radoica Rstić, presednik Komisije za praćenje i implementaciju dekade Roma. Oni su tom prilikom istakli da grad Valjevo iz godine u godinu, od 2011. godine, kada je usvojen Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja Roma u Valjevu, povećava sredstva za podsticaj obrazovanja Roma.

foto:Z.Boskovic
foto:Z.Boskovic

„Broj dece koja nastavljaju da se školuju, svake godine se povećava. U godini kada je počeo da se sprovodi Lokalni akcioni plan, bilo je 20 srednjoškolaca i 4 studenata. Ove  školske 2016/2017 godine imamo 45 srednjoškolaca, 4 osnovca i 7 studenata“, rekao je Rstić.

foto:Z.Boskovic
foto:Z.Boskovic

On je istakao da je Komisija za implementaciju i praćenje dekade Roma izmenila kriterijume za stipendiranje učenika i studenata u pogledu proseka u školi. „Time smo još više podstakli učenike, a samim tim i povećali obuhvat stipendista. Prosek je do ove godine bio 3,51, tj. vrlo dobar uspeh u srednjoj školi. Ove godine smo odlučili da isključimo prosek i da svaki učenik romske nacionalne manjine koji upiše srednju školu, dobije stipendiju u visini od 3.500 dinara, u trajanju od 10 meseci. Primetili smo da je prošle godine bio manji broj učenika koji upisiju srednju školu i na taj način smo hteli da ih dodatno motivišemo. Ove godine ćemo stipendirati četvoro učenika osmog razreda, koji imaju prosek veći od 3,51. Svi studenti koji upišu državni fakultet, ostvaruju pravo na stipendiju od 6.000 dinara mesečno. Učenici osnovnih škola će dobijati 3.000 dinara mesečno, a njima, kao i srednjoškolcima će biti isplaćene tri zaostale stipendije od septembra meseca“, rekao je Radoica Rstić i naglasio da je Lokalni akcioni plan za unapređenje obrazovanja Roma  izuzetnog značaja.

foto:Z.Boskovic
foto:Z.Boskovic

„Grad i gradonačelnik su prepoznali značaj ulaganja u obrazovanje Roma, jer se svaki uloženi dinar višestruko vraća i romskoj zajednici i gradu Valjevu. Važno je da se Romi obrazuju i svima je poznato da se danas teško dolazi do posla, a naročito pripadnici romske manjine. Grad Valjevo je to prepoznao i svake godine se povećavaju sredstva i broj učenika koji se stipendira. Na taj način hoćemo da motivišemo romsku zajednicu da se školuju, da vode decu u školu, da bi ta deca sutra imala zanimanje, jer će tada lakše dolaziti do posla, a samim tim neće biti socijalni slučajevi. Zapamtite deco, obrazovanje je nešto što ulažete u budućnost i drago mi je što vas danas vidim u ovolikom broju, a nadam se da će vas iduće godine biti još više“, rekao je Radoica Rstić, predsednik Komisije za praćenje i impmentaciju dekade Roma grada Valjeva.

foto:Z.Boskovic
foto:Z.Boskovic

Grad Valjevo je u 2016. godini izdvojio 1.100.000 dinara za obrazovanje Roma, a iduće godine biće izdvojen duplo veći iznos- 2.200.000 dinara, što će omogućiti da se realizuju brojne aktivnosti.

„Planirali smo nagrade za odlične učenike na kraju školske godine. Ovo je dodatna motivacija da se potrudite i ostvarite dobre rezultate. Grad je planirao da duplira sredstva i na poziciji užina za predškolce i za to je planirano 500.000 dinara u 2017. godini, u odnosu na 250.000 u ovoj godini. Izdvojili smo 200.000 dinara za nabavku školskog pribora u 2017. godini za učenike romske nacionalne manjine. Ove godine ističe Lokalni akcioni plan, a na prvoj narednoj sednici Skupštine će plan biti produžen. Za 2017. godinu smo planirali da pristupimo izradi Strategije za socijalno uključivanje i strategiju Roma. Želimo da, kada je u pitanju unapređenje položaja romske nacionalne manjine, donesemo Strategiju, koja će biti sveobuhvatna za obrazovanje i zapošljavanje Roma. Ministarstvo prosvete svake godine svojim programom stipendira učenika romske nacionalne manjine. Pošto je to izostalo ove godine, mi smo povećali sredstva i pokazali odgovonost, jer smo preuzeli da stipendiramo sve te učenike“, rekao je Radoica Rstić.

foto:Z.Boskovic
foto:Z.Boskovic

Dejan Marinović, član Komisije ispred romske zajednice zahvalio se gradu Valjevu što je prepoznao težak položaj Roma.

„Sve potrebe koje su izneli pedagoški asistenti, zdravstveni medijatori, predstavnici Centra za socijalni rad i svi mi koji radimo sa romskom zajednicom da pokušamo rešimo njihove probleme i potrebe dece, prepoznao je grad Valjevo. Drago mi je da vas vidim u ovoliko broju i zahvaljujem se Gradu koji je svestan značaja podsticanja obrazovanja učenika. Značajno je što su spušteni kriterijumi, tako da svi koji upišu srednju školu dobijaju stipendiju i nadam se da će to i potrajati“, rekao je Dejan Marinković.

foto:Z.Boskovic
foto:Z.Boskovic

Miroslav Pimić, pomoćnik gradonačelnika Valjeva je istakao da je za realizaciju programa socijalne i dečje zaštite u budžetu grada Valjeva izdvojeno 146.504.000 dinara, što je 5,35% ukupnog budžeta grada za 2016. godinu.

„Finansirana su prava po Odluci o socijalnoj zaštiti grada Valjeva sa 30.000.000 dinara, prava na novčanu pomoć nezaposlenim porodiljama sa 30.000.000 dinara, pravo na naknadu troškova boravka trećeg deteta u Predškolskoj ustanovi sa 7.800.000 dinara, finansijska podrška za podsticanje rađanja dece (troškovi vantelesne oplodnje) 3.820.000 dinara, delatnosti Centra za socijalni rad 13.741.000 i aktivnosti Crvenog krsta 1.900.000 dinara, finansirana je Narodna kunjinja za 500 korisnika sa 11.710.000 dinara, kao i dotacije socio-humanitarnim udruženjima putem konkursa, sa 7.000.000 dinara. Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) Valjevo je istakla kao primer kako se sprovodi socijalna zaštita“, zaključio je pomoćnik gradonačelnika Miroslav Pimić.

Uspon
Back to top button