Вести

Ваљево у пројекту Европске уније

Evropska unija finansira sa dva miliona evra projekat „Upravljanje ljudskim resursima u jedinicama lokalne samouprave“ u okviru koga se realizuje projektna aktivnost „Primena paketa podrške u 20 pilot opština, gradova i gradskih opština“ među kojima je i grad Valjevo.

Projekat finansira Evropska unija i Savet Evrope iz instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije, a realizuje se u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština i Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije.

U ime gradonačelnika grada Valjeva dr Slobodana Gvozdenovića, Memorandum o razumevanju i saradnji, u okviru realizacije ove projektne aktivnosti,  potpisao je u Beogradu,  pomoćnik gradonačelnika Miroslav Pimić.

„Rok da se završi projekat je 20. decembar 2017. godine, a potpisivanjem Memoranduma ubrzano će se krenuti u realizaciju. Kroz projekat će se primeniti racionalizacija i edukacija zaposlenih u lokalnim samoupravama u cilju postizanja boljeg efekta rada. Ministarka Brnabić je najavila osnivanje Nacionalne akademije za državnu upravu gde će se edukovati zaposleni i samim tim ćemo u lokalnim samoupravama dobiti profesionalni i stručni kadar. To je osnovni instrument za sprovođenje racionalizacije u lokalnim samoupravama. Neće biti linearnog smanjenja broja zaposlenih, jer će se posebna pažnja posvetiti svakoj lokalnoj samoupravi pojedinačno, a negde će biti i povećan broj zaposlenih“, rekao je pomoćnik Pimić u izjavi medijima nakon potpisivanja Memoranduma.

Cilj projekta je jačanje kapaciteta, poboljšanje funkcionisanja i efikasnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u oblasti politike upravljanja ljudskim resursima kroz uvođenje modernih instrumenata za unapređenje politike upravljanja ljudskim resursima.

Projekat će doprineti efikasnoj primeni Zakona o zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave i Strategije stručnog usavršavanja zaposlenih.

Prilikom potpisivanja Memoranduma, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, rekla je da su za ovaj projekat aplicirale 93 lokalne samouprave u Srbiji, što govori u prilog činjenici da postoji veliki interes za programe usavršavanja i poboljšanja  sistema rukovođenja ljudskim resursima. U 20 pilot lokalnih samouprava u aprilu će početi obuke zaposlenih, najavila je ministarka Brnabić.

Osim grada Valjeva, u projekat EU su uključeni: grad Beograd, gradske opštine Stari grad i Savski venac, Niš, Novi Sad, Kragujevac, Pančevo, Kraljevo, Smederevo, Zrenjanin, Čačak, Loznica, Pirot, Bač, Trstenik, Medveđa, Raška, Svrljig i Bujanovac.

Uspon
Back to top button