КолумнеПолитика

Ваљеву је потребна нова политичка енергија

Гледајући стриктно по  одредбама о надлежностима локалне самоуправе, садашња ваљевска власт могла би добити прелазну оцену. Јер, јавна предузећа функционишу, плате из градског буџета се редовно исплаћују, последице поплава су добрим делом саниране, град изгледа цивилизовано, мада би у неким данима могао да буде чистији.

Међутим, то није довољно. Пре свега, јер и данас, као и пре четири године, имамо близу 9 000 незапослених, а и сами службеници Националне службе за запошљавање незванично на тај број додају још 4 000 других, који нису уписани као незапослени.

У продавницама младе жене раде по 28 или 29 дана у месецу за плату од 20 до 25 000 динара. Правници, економисти, новинари, раде код приватника за 25 до 30 000 динара месечно, не питајући за радно време. Млади инжењери раде за машинама или гурају колица, срећни што имају било какво запослење. Започете а недовршене објекте овога пута ћемо оставити по страни.

Све то за последицу има да је велики број људи у стању мољакања. Ако већ нисте на сигурном радном месту, обично буџетском, вама су изгледи врло слаби. Људи онда моле за себе или за своју децу. Они не могу да се понашају и да одлучују у складу са својим погледом на свет, у складу са својим моралом и с оним што сматрају за поштено или непоштено, за прикладно и неприкладно.

Људи ће по инерцији и површно повику дићи  на страначко запошљавање  у градској управи и јавним предузећима. Али, то није највеће зло. Већи је проблем што у Ваљеву поодавно нема нових предузећа где би се људи запошљавали, што је тржиште слабо за медије, за предузетништво, за занатство, за приватно здравство и школство. Ако се данас упустите у приватни посао велики су изгледи да претрпите неуспех.

Ту наша градска власт није имала неопходну енергичност. Нико не може рећи да је време лако и подстицајно, али у тешким приликама морају се уложити сви могући напори. Наша градска власт као да се укочила пред суштинским проблемима. Зато мислимо да је Ваљеву потребна нова политичка енергија. Да, пре свега, смањи размере мољакања и бесперспективности. Одакле ће нова енергија доћи, видеће се у наредних неколико месеци.

Uspon
Back to top button