Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijePrivreda

Konačno završena izgradnja brane i akumulacije “Stubo-Rovni”

Konačno, posle nepune tri decenije, završeni su radovi na izgradnji i opremanju brane i akumulacije “Stubo-Rovni”, kod Valjeva. Za to je iz sredstava Republike Srbije, Grada Valjeva, Evropske Unije i EPS-a Srbije, utrošeno više od 85 miliona evra.

Sa akumulacije, čija je zapremina 51,5 milona kubnih metara vode, brane visoke 75, duboke 400 i široke 300 metara vodom za piće i druge potrebe snabdevaće se stanovnici i privreda Valjeva, Lajkovca, Ljiga, Mionice i Uba kao i buduća termoelektrana koja treba da se gradi u Kaleniću, kod Uba.

12714192_10205345129978903_1973116617_n
Foto: Google

-Punjenje akumulacije će trajati skoro cele 2016. godine. Za sada punjenje akumulacije teče normalno. Punjenje će se obaviti do kote 360, sve u cilju tehničkog ispitivanja. Nakon toga voda iz akumulacije će se ispustiti, a zatim početi bezbedno punjenje i snabdevanje vodom za potrebe stanovništva i industrije, kaže za va1.info diplomirani inženjer Miodrag Marković, direktor JP “Kolubara” u Valjevu i dodaje da završetkom akumulacije i brane Valjevo više nikada neće biti ugroženo od poplava.

Inače, još prošle godine uz branu je izgrađena i fabrika za preradu vode kapaciteta 20 litara u sekundi. To će omogućiti snabdevanje 7000  stanovnika vodom u selima Poćuta, Rovni, Stubo, Mijači, Kunice i drugih. Za to je iz sredstava Republike Srbije utrošeno 50 milona dinara.

Direktor Marković  naglašava,u izjavi va1.info, da će u slučaju da i u ovoj godini dođe do velike suše vodom sa akumulacije moglo dodatno da se snabdeva teritorija opštine Valjevo.

Posebno ohrabruje vest da je već nizvodno od brane, do Slovca, u dužini 10,5 kilometara, već izgrađen cevovod čime su stvoreni uslovi da voda, čim se izvrši probno ispitivanje brane i akumulacije, krene u ovom pravcu.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!