ВестиИнформацијеПривреда

Коначно завршена изградња бране и акумулације „Стубо-Ровни“

Коначно, после непуне три деценије, завршени су радови на изградњи и опремању бране и акумулације „Стубо-Ровни“, код Ваљева. За то је из средстава Републике Србије, Града Ваљева, Европске Уније и ЕПС-а Србије, утрошено више од 85 милиона евра.

Са акумулације, чија је запремина 51,5 милона кубних метара воде, бране високе 75, дубоке 400 и широке 300 метара водом за пиће и друге потребе снабдеваће се становници и привреда Ваљева, Лајковца, Љига, Мионице и Уба као и будућа термоелектрана која треба да се гради у Каленићу, код Уба.

12714192_10205345129978903_1973116617_n
Фото: Google

-Пуњење акумулације ће трајати скоро целе 2016. године. За сада пуњење акумулације тече нормално. Пуњење ће се обавити до коте 360, све у циљу техничког испитивања. Након тога вода из акумулације ће се испустити, а затим почети безбедно пуњење и снабдевање водом за потребе становништва и индустрије, каже за va1.info дипломирани инжењер Миодраг Марковић, директор ЈП „Колубара“ у Ваљеву и додаје да завршетком акумулације и бране Ваљево више никада неће бити угрожено од поплава.

Иначе, још прошле године уз брану је изграђена и фабрика за прераду воде капацитета 20 литара у секунди. То ће омогућити снабдевање 7000  становника водом у селима Поћута, Ровни, Стубо, Мијачи, Кунице и других. За то је из средстава Републике Србије утрошено 50 милона динара.

Директор Марковић  наглашава,у изјави va1.info, да ће у случају да и у овој години дође до велике суше водом са акумулације могло додатно да се снабдева територија општине Ваљево.

Посебно охрабрује вест да је већ низводно од бране, до Словца, у дужини 10,5 километара, већ изграђен цевовод чиме су створени услови да вода, чим се изврши пробно испитивање бране и акумулације, крене у овом правцу.

Uspon
Back to top button