Вести

Веће о интервентном водоснабдевању и стипендијама (Лајковац)

Na 21. sednici Opštinskog veća usvojeni su predlozi stručnih komisija za interventno vodosnabdevanje i dodelu studentskih stipendija. Predsednik opštine i predsedavajući Veća Andrija Živković objasnio je da je oko 50 stalnih korisnika pogođenih nestašicom vode dobilo odobrenje za interventno snabdevanje. Oni uglavnom žive u rubnim delovima opštine, kao što su Donji Lajkovac, Ratkovac, Ćelije i Slovac. Osim  toga, zainteresovani novi korisnici mogu se prijaviti svakog radnog dana stručnoj komisiji koja će izači na teren, utvrditi stanje i doneti zaključak da li ta domaćinstva ispunjavaju uslov za subvencije.

Na predlog stručne komisije usvojeni su kriterijumi za studentske stipendije. Obrazložio ih je javnosti, na konferenciji za novinare posle sednice, takođe predsednik Andrija Živković:

-Na teritoriji naše opštine ove godine imamo oko 120 studenata, koji ispunjavaju uslove za dobijanje opštinskih stipendija i oni su podeljeni u nekoliko grupa. Jednu grupu čine studenti koji prvi put upisuju prvu godinu, a bili su đaci generacije ili nosioci Vukove diplome. Ima ih sedam i dobili su opštinsku stipendiju u iznosu od 5000 dinara, a pošto se stipendija prima u periodu od oktobra do jula, deo od oktobra do danas biće isplaćen sa zakašnjenjem. Drugoj grupi pripadaju studenti koji imaju prosek od 7,5 do 8 i njihova stipendija takođe iznosi 5.000 dinara.Treću grupu čine studenti sa prosekom između 8 i 9 i njihova mesečna stipendija iznosi 6.500 dinara, dok će najveću stipendiju primati studenti sa prosekom preko 9 i ona će iznositi 8.000 dinara, kao uostalom i svi studenti koji su upisali postdiplomske, odnosno master studije. Naravno, glavni kriterijumi za dobijanje stipendija bili su da su studenti prvi put upisali određenu godinu na fakultetu i da im je prebivalište na teritoriji opštine Lajkovac“, istakao je Živković.

Opština Lajkovac je za stipendiranje studenata ove godine izdvojila oko 8 miliona dinara. Uz dotiranje prevoza školske dece i besplatnu đačku kuhinju za stotinak učenika u Jabučju, budžetsko izdvajanje za obrazovanje iznosi oko 40 miliona. Na sednici su razmotrene Izmene i dopune objedinjenog predloga za odobravanje godišnjih programa realizacije opšteg interesa u oblasti sporta za 2017. godinu.

http://www.lajkovac.org.rs/

Uspon
Back to top button