Вести

Veliki Drift Spektakl u Valjevu

Valjevo -Sportski auto klub Tjuning Stajling je organizator druge trke SDC šampionata koja će se voziti na parkingu Krušika u Valjevu 17. i 18.juna.

Drift trke su vrsta auto trka u kojima se vozila kreću bočno po asfaltnom putu. U driftu, automobili prelaze idealnu putanju u kontrolisanom proklizavanju  pri velikim brzinama. Ključna karakteristika drift trke je da  trka nije vezana za vreme već za  tehničke performance, putanju, brzinu, uglove, blizinu prillaska kliping pointima i zabavu  a ocene žirija, su ovde važne.

Drifting takmičenja se sastoje  iz dve faze.

U početku, se voze pojedinačne trke i drifteri dobijaju ocenu za vožnju po zadatoj stazi. Prema broju  takmičara nakon kvalifikacija, formira se start drugog dela takmičenja – TOP 8 ili TOP 16 (a ponekad kada ima puno prijavljenih vozača i TOP 32).

To su trke u parovima (twin drift ili tuico bitke), u kojima svaki vozač prvo vozi kao lider, a na drugoj trci  je u ulozi vozača pratioca. Cilj lidera je da prođe kroz trku kompetentno i spektakularno, a pratioc mora sinhrono da ponovi pokrete vozila lidera i  da ostane blizu njega, ali da se ne dozvoli sudar i odvajanje od automobila vodećeg  takmičara. U parovima, rezultat određuju  sudije i sportista koji je osvojio  twin duel prolazi kroz sistem eliminacije dalje.

Ova spektakularna disciplina nastala je u Japanu 1950. godine  i prerasla je iz zabranjenih uličnih trka u stručna takmičenja koji se održavaju sa pripremljenim automobilima.  Danas je  to veoma popularan tip moto sporta,  i razvija se u mnogim zemljama sveta. U Srbiji drift trke pojavile  su se sredinom 2000-ih, a danas se u zemlji godišnje održi  6 do 8 drifting takmičenja.

Drift u Valjevu je podeljen u dva dana ,privi je rezervisan za “SDC”,  odnosno za domaće vozače . Drugi dan “Day of Champions” je sadržajniji i tog dana će se i voditi prava borba. Pored domaćih vozača očekuje se dolazak i pet driftera iz regiona. Organizovanje auto  trka u Valjevu pokazuje brigu lokalne samouprave  usmerenu ka mladima u gradu na Kolubari.

Program počinje 17. i 18.juna u 12:00 časova, a finalne trke se voze u 17 časova. Cena ulaznice je 300 dinara.

izvor:va014.info 

Uspon
Back to top button