ВестиПолитика

Верификовани мандати одборника, седница прекинута

На данашњој Конститутивној седници Скупштине града Ваљева, верификовани су мандати 51. одборника, а затим је седница прекинута уз објашњење да ће бити настављена кроз неколико дана. О томе треба да се договоре шефови одборничких група.

Седницом је председавао, до избора новог председник Скупштине, Иван Живановић, најстарији одборник. Прихваћена је оставка одборника СПС-а Владимира Ђокића, познатог кошаркашког тренера, а на његово место именован је први следећи на листи, Михаило Тодоровић. приватни предузетник.

Седница је протекла без примедби,уз сугестију одборнице Демократске странке проф. Милке Васиљевић Ерић, да већ на следећој седници свим одборницима буде подељен у писаној форми Кодекс о етичком понашању, како тај важан документ не би био само мртво слово на папиру.

Потом је на предлог др Слободана Гвозденовића, првог са листе СНС и кандидата за градоначелника, седница прекинута, што су одборници већином гласова и усвојили.

Након седнице новинарима су се обратили др Слободан Гвозденовић и мр Драган Јеремић, објашњавајући разлоге прекида седнице. Др Гвозденовић је рекао , са чиме се Драган Јдеремић у потпуности сложио, да тек изабрани извршни органи СНС треба да одобре најављену коалцију СНС и СПС у Ваљеву.

На питање да ли има подела у СНС, на крило које се залаже за колацију са СПС и на крило које се томе противи,  др Гвозденовић је одговорио: „То је потпуно нетачно, никаквих подела у СНС нема и у то ћете се уверити већ за неколико дана, приликом гласања у Скупштини“.

И Гвозденовић и Јеремић су казали да личности из обе странке нису спорне око формирања коалиције, већ да је у питању кратко време да се најбољи пронађу, као и то што републичко  руководства СНС није имало довољно времена да донесе став о томе.

Јеремић је рекао да ће се залагати да се избегну омражене квоте о подели функција међу странкама, све са циљем да се добије најбоље руководство у интересу грађана, а ово ке јединствена прилика за то.

Зашто ове две странке уопште праве коалицију када СНС има већину од 26 одборника, што омогућава да се, ипак, самостално формира власт. Др Гвозденовић је одговорио да власт нису само бројеви и да се он залаже за што шири консензус око Ваљева, да се коначно избегну непотребне поделе.

Јеремић је рекао да је СНС чак и апсолутни победник избора, али да је СПС прихватио позив да буде део власти, желећи да Ваљево има јаку и стабилну власт како би коначно Град могао да решава озвиљна питања грађана. Он је одбацио примедбу неких новинара да СПС жели у коалицију јер би у супротном више од 1000 чланова странке остало без посла. Јеремић је казао кад би СПС имао више од 1000 чланова у јавним предузећима у управи, онда би са члановима њихових породица СПС добио око 60 одсто гласова, што се није догодило.

Др Гвозденовић је на крају поручио да ће до наставка седнице, а тиме и до даљег конституисања законодавне и извршне власти у Ваљеву, доћи у року од три до пет дана.

На крају се новинарима  обратио и Душко Ракић, одборник Демократске странке. Он је рекао да је изненађен прекидом седнице, јер је  било познато да су СНС и СПС постигли договор око коалиције. Њему нису познати разлози  прекида  седнице, а  да у инетерсу грађана треба што пре формирати скупштинску и извршну власт.

Uspon

Jedan komentar

  1. Nešto se čudno dešava… Samo da socijalisti ne ispadnu iz vlasti, oni nisu navikli da žive bez naših para…

Back to top button