Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiPolitika

Verifikovani mandati odbornika, sednica prekinuta

Na današnjoj Konstitutivnoj sednici Skupštine grada Valjeva, verifikovani su mandati 51. odbornika, a zatim je sednica prekinuta uz objašnjenje da će biti nastavljena kroz nekoliko dana. O tome treba da se dogovore šefovi odborničkih grupa.

Sednicom je predsedavao, do izbora novog predsednik Skupštine, Ivan Živanović, najstariji odbornik. Prihvaćena je ostavka odbornika SPS-a Vladimira Đokića, poznatog košarkaškog trenera, a na njegovo mesto imenovan je prvi sledeći na listi, Mihailo Todorović. privatni preduzetnik.

Sednica je protekla bez primedbi,uz sugestiju odbornice Demokratske stranke prof. Milke Vasiljević Erić, da već na sledećoj sednici svim odbornicima bude podeljen u pisanoj formi Kodeks o etičkom ponašanju, kako taj važan dokument ne bi bio samo mrtvo slovo na papiru.

Potom je na predlog dr Slobodana Gvozdenovića, prvog sa liste SNS i kandidata za gradonačelnika, sednica prekinuta, što su odbornici većinom glasova i usvojili.

Nakon sednice novinarima su se obratili dr Slobodan Gvozdenović i mr Dragan Jeremić, objašnjavajući razloge prekida sednice. Dr Gvozdenović je rekao , sa čime se Dragan Jderemić u potpunosti složio, da tek izabrani izvršni organi SNS treba da odobre najavljenu koalciju SNS i SPS u Valjevu.

Na pitanje da li ima podela u SNS, na krilo koje se zalaže za kolaciju sa SPS i na krilo koje se tome protivi,  dr Gvozdenović je odgovorio: “To je potpuno netačno, nikakvih podela u SNS nema i u to ćete se uveriti već za nekoliko dana, prilikom glasanja u Skupštini”.

I Gvozdenović i Jeremić su kazali da ličnosti iz obe stranke nisu sporne oko formiranja koalicije, već da je u pitanju kratko vreme da se najbolji pronađu, kao i to što republičko  rukovodstva SNS nije imalo dovoljno vremena da donese stav o tome.

Jeremić je rekao da će se zalagati da se izbegnu omražene kvote o podeli funkcija među strankama, sve sa ciljem da se dobije najbolje rukovodstvo u interesu građana, a ovo ke jedinstvena prilika za to.

Zašto ove dve stranke uopšte prave koaliciju kada SNS ima većinu od 26 odbornika, što omogućava da se, ipak, samostalno formira vlast. Dr Gvozdenović je odgovorio da vlast nisu samo brojevi i da se on zalaže za što širi konsenzus oko Valjeva, da se konačno izbegnu nepotrebne podele.

Jeremić je rekao da je SNS čak i apsolutni pobednik izbora, ali da je SPS prihvatio poziv da bude deo vlasti, želeći da Valjevo ima jaku i stabilnu vlast kako bi konačno Grad mogao da rešava ozviljna pitanja građana. On je odbacio primedbu nekih novinara da SPS želi u koaliciju jer bi u suprotnom više od 1000 članova stranke ostalo bez posla. Jeremić je kazao kad bi SPS imao više od 1000 članova u javnim preduzećima u upravi, onda bi sa članovima njihovih porodica SPS dobio oko 60 odsto glasova, što se nije dogodilo.

Dr Gvozdenović je na kraju poručio da će do nastavka sednice, a time i do daljeg konstituisanja zakonodavne i izvršne vlasti u Valjevu, doći u roku od tri do pet dana.

Na kraju se novinarima  obratio i Duško Rakić, odbornik Demokratske stranke. On je rekao da je iznenađen prekidom sednice, jer je  bilo poznato da su SNS i SPS postigli dogovor oko koalicije. Njemu nisu poznati razlozi  prekida  sednice, a  da u inetersu građana treba što pre formirati skupštinsku i izvršnu vlast.

Uspon

Jedan komentar

  1. Nešto se čudno dešava… Samo da socijalisti ne ispadnu iz vlasti, oni nisu navikli da žive bez naših para…

Back to top button
Click to listen highlighted text!