ВестиКултура

Vesić: Spomenik Vasku Popi na Tašmajdanu

Veliki srpski pesnik Vasko Popa dobiće spomenik na Tašmajdanu, a zajednički će ga podići grad Beograd i „Večernje novosti“, najavio je u intervjuu za taj dnevni list zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je rekao da će odluka o tome biti doneta na prvoj sednici Skupštine grada, kada će biti osnovan i odbor za postavljanje obeležja na čijem će čelu biti književnik Milovan Vitezović.

„Popa je bio neobičan, drugačiji pesnik i ne bi priličilo da ima klasičan spomenik. Živeo je u Bulevaru, preko puta Tašmajdana i provodio vreme u ‘Poslednjoj šansi’, pa je naša ideja da ga spomenik predstavi za nekim stolom upravo u tom kultnom lokalu.  Tu bi svako mogao sedne i čita njegove pesme“, rekao je Vesić.

Kako prenosi gradski Sekretarijat za informisanje, on je dodao da se završava projekat rekonstrukcije zgrade na uglu Resavske i Nemanjine ulice, gde bi sledeće godine mogla da bude započeta gradnja zgrade muzeja Grada Beograda.

„To zdanje bivše Vojne akademije, koje ima više od 10.000 kvadrata, zaista je predivno. Prvi put će Muzej grada Beograda dobiti svoju kuću, jer je vreme da sva beogradska istorija bude pod jednim krovom. To je naš najveći projekat kada je u pitanju kultura, koštaće između 15 i 20 miliona evra, mada ima i drugih važnih, kao što je obnova paviljona ‘Cvjeta Zuzorić’, rekonstrukcija teatra ‘Bojan Stupica’ i Muzeja Nikole Tesle“, istakao je zamenik gradonačelnika.

Na pitanje o problemu sa kojim se susreću mnoge kulturne institucije, poput Muzeja Nikole Tesle, čiji je prostor vraćen u restituciji, Vesić je naveo da se traži rešenje i za Grafički kolektiv.

„Mi smo zajedno s ministrom (kulture Vladanom) Vukosavljevićem uložili napor da im se nađe prostor i još uvek ga tražimo. Grad Beograd neće dopustiti da galerija ‘Progresa’ postane išta drugo nego umetnički prostor, u čemu imamo razumevanje premijerke. Kada je građena zgrada ‘Progresa’, na tom mestu je bila čuvena galerija ‘Sebastijan’, pa je uslov bio da se napravi galerija. Ta zgrada je sada u stečaju i nećemo dopustiti da se proda i galerija. Tu može da se nađe prostor i za ‘Grafički kolektiv’“, rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je potvrdio da Grad zajedno s Vladom Srbije priprema projekat da više od 300 ulica u Beogradu koje nemaju imena dobiju nazive.

„Tražili smo predloge različitih institucija, a RTS je predložio da Radivoje Lola Đukić, Novak Novak i, Mića Orlović dobiju ulicu. Oni su bili značajni za naše društvo, kao i Nebojša Popović, koji je zadužio i košarku i televiziju. Zašto ne bi ulicu u Beogradu, imao recimo Bogdan Tirnanić? Važno je da obeležje, spomenik, trg, skver, ulicu, dobiju oni koji su uradili nešto za sve nas, bez obzira da li su lekari, umetnici, novinari, generali, političari. Ako se ne sećamo i ne znamo da se zahvalimo zaslužnima, onda ne možemo da mislimo o budućnosti. Zalažem se i da akrobata Dragoljub Aleksić dobije ulicu, jer je i on obeležio jedno vreme“, zaključio je Vesić u intervju za „Novosti“.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/09/17/vesic-spomenik-vasku-popi-na-tasmajdanu/

Uspon
Back to top button