Вести

VIJADUKT OD JUČE POTPUNO ZATVOREN, PUKOTINE NA TRI NOSEĆA STUBA

Potpuna sanacija najkasnije do polovine novembra, nadaju se nadležni

Saobraćaj preko vijadukta kod Mašinsko-saobraćajne škole, na državnom putu I B reda broj 23, hitno je i potpuno obustavljen zbog oštećenja tri noseća stuba. Kako navode gradonačelnik Milun Todorović i nadležni iz Javnog preduzeća “Putevi Srbije”, investitora rekonstrukcije nadvožnjaka, napukline su primećene u nedelju, 7. oktobra, ali je brzom reakcijom sprečen veći incident. Prema njihovim najavama, saobraćaj će se u narednih desetak dana odvijati isključivo gradskim saobraćajnicama, prema ranije utvrđenoj signalizaciji, a potpuno preko vijadukta najkasnije od 15. novembra.

Gradonačelnik Todorović je rekao da ga je direktor preduzeća “Štrabag”, izvođača sanacije nadvožnjaka, u nedelju pre podne obavestio da je napukao stub 16, zbog čega je, nakon razgovora sa odgovornima u svim institucijama uključenim u projekat rekonstukcije  (JP “Putevi Srbije”,  Institut za materijale Srbije i nadzorni organ) obustavljen saobraćaj i tako sprečeno urušavanje vijadukta.

Podsetivši da je sanacija ovog važnog saobraćajnog i građevinskog objekta počela pre četiri meseca i da je saobraćaj jednim delom preusmeravan na gradske saobraćajnice, dok se teretni saobraćaj odvijao naizmenično preko samog vijadukta, gradonačelnik je naglasio da je važno da se nije dogodio veći incident i da bezbednost vozača i Čačana nije dovedena u pitanje.

Oštećena tri stuba

– Radimo na tome da se vijadukt što pre osposobi i pusti u saobraćaj. Za početak naizmenično, a onda, nadam se uskoro, i potpuno. Meni je, ipak, veoma neprihvatljivo da izvođač nije ranije uvideo pukotine na stubu broj 16. To smatram veoma nemarnim – naglasio je on i objasnio da će se zbog ovih problema u narednom periodu saobraćaj iz pravca Beograda odvijati trasom – Kulinovačko polje 4, ulice Radenka Janjića, Dr Dragiše Mišovića i Bulevar osobođenja do uključenja na magistralu kod “Slovasa”, a iz pravca Užica – Bulevar oslobođenja, ulice Dr Dragiše Mišovića, Devet Jugovića, Lomina, Beogradska i Nikole Tesle do uključenja na magistralu.

Marko Leković, Milun Todorović, Dragan Milošević i Rade Marjanović

– Ova trasa je bila i prvobitno predviđena za preusmeravanje, na naš prigovor, zbog čega se kasnilo oko mesec dana sa početkom rekonstrukcije, baš da ne bi bile opterećene gradske saobraćajnice, koje bi za ova četiri meseca bile izuzetno oštećene – rekao je gradonačelnik i dodao da će JP “Putevi Srbije”, ukoliko gradske ulice budu oštećene zbog velike frekvencije teretnih kamiona, sanirati sve saobraćanice u regularnom roku.

Dragan Milošević, šef odseka za mostove u “Putevima Srbije” rekao je da je već u nedelju uveče delimično osigurana konstrukcija i da se nada i veruje da neće doći do urušavanja nadvožnjaka.

– Objekat je građen 70-ih godina prošlog veka. Bio je deo infrastrukture državnih puteva, ali je vremenom postao i gradski most. Zbog oštećenja, saniran je ozbiljno 2002. godine, mislim, sredstvima većim od milion evra, koliko se sada investira. Od projektanta, Instituta IMS, koji je radio i tada projekat sanacije mosta, naručili smo novi projekat… Sve se odvijalo u okviru onoga što smo se dogovorili sa izvođačem, preduzećem “Štrabag Čačak – Beograd”. Imali smo niz objektivnih problema, pretežno zbog vremena. Iz tih razloga smo izvođaču produžili rok za oko 30 kišnih dana, odnosno do 15. oktobra. Most je trebalo da se otvori 22. oktobra. Nažalost, desio nam se incident sa stubovima S16, S 15 i S 14 na kojima su uočena oštećenja. Mi smo sinoć delimično osigurali konstrukciju i nadam se, i skoro sam siguran, da neće doći do urušavanja objekta, u delu stuba S16 i S15 – rekao je Milošević i najavio da će ubrzo, verovatno već tokom ove nedelje, stići teška oplata kojom će se objekat podjarmiti i time omogućiti da on stoji stabilno, što će obezbediti nastavak radova.

Prema njegovom objašnjenju, svi planirani radovi na gornjem delu mosta, izuzev u problematičnim delovima, biće u međuvremenu nastavljeni. Kada budu ojačane konstrukcije na stubovima 14, 15 i 16, saobraćaj će biti vraćen na uobičajeni režim, odnosno on će se obavljati naizmenično u jednom pravcu. Očekuje se da to bude već početkom sledeće sedmice, a s obzirom na situaciju i očekivane radove, most bi trebalo da bude potpuno u funkciji između 1. i 15. novembra.

Milošević je naveo da projektanti pretpostavljaju da je do pucanja stuba došlo zbog uvaženog zahteva MUP-a i Grada Čačka, da se teretni saobraćaj od maja naizmenično odvija preko vijadukta.

– Navlačenje teškog opterećenja na most, kao posledicu ima da su, već oštećeni stubovi, morali da popuste. Od izvođača radova imamo informaciju da je prošao i neki vangabaritni prevoz, što ugroženi i prilično nestabilni objekat, može još više da ošteti – rekao je on i dodao da početnim projektom stubovi nisu bili obuhvaćeni sanacijom.

Konferenciji za novinare, u blizini samog vijadukta, prisustvovali su i Rade Marijanović, nadzorni u projektu, Milorad Karić, pomoćnik direktora u sektoru održavanja “Puteva Srbije” i predstavnik izvođača “Štrabaga” Marko Leković.

V. Trtović

Predviđena investicija sanacije vijadukta vredna je oko milion evra, a dodatni radovi na stubovima, povećaće ovu vrednost, prema rečima Dragana Miloševića, najviše za oko pet procenata, što je dozvoljeno prema Zakonu o javnim nabavkama i u skladu sa ugovorom sa izvođačem.

Na pitanje novinara, da li će preduzeća u blizini vijadukta, koja trpe veliku štetu zbog probijanja roka za završetak sanacije, koji se ponovo odlaže, imati neke olakšice, gradonačelnik Milun Todorvić je ponovio da se nada da obustava saobraćaja neće trajati dugo, ali da će Grad adekvatno nadoknaditi ovu štetu, u delu koji se tiče obaveza lokalne samouprave.

GARANCIJA 15 GODINA

Prema ranijim najavama, garancija za najnoviju sanaciju vijadukta je 15 godina. Prema zvaničnim podacima, dnevno, tokom turističke sezone, preko vijadukta pređe oko 16.000 vozila. Procenjeno je da će, kada se saobraćaj preusmeri na novi autoput Preljina – Požega, ovaj broj biti znatno manji, odnosno oko 3.000 vozila.

izvor: cacanski glas

https://infosvetionik.rs/2018/10/08/vijadukt-od-juce-potpuno-zatvoren-pukotine-na-tri-noseca-stuba/

Uspon
Back to top button