Вести

Више ИПА средстава за локални и регионални развој

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović najavila je danas da će ubuduće fokus za korišćenje novca iz IPA fondova biti na lokalnim samoupravama, kako bi sredstva koja stižu iz pretpristupnih fondova EU bila vidljivija običnim građanima.Joksimović je, gostujući na Televiziji „Pink“, naglasila da je i do sada novac iz pretpristupnih fondova dobro korišćen, ali da projekti nisu bili vidljivi običnim građanima.

Zato je važno da građani budu upoznati sa tim da je Unija mnogo novca izdvojila za škole, bolnice i puteve, podvukla je ona i podsetila na to da je nakon poplava veliki deo sanacije finansiran upravo iz sredstava EU.

Sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom za IPA 2016. godinu potpisano je prvih 96, od ukupno 166 miliona evra, a deo novca će biti korišten za razvoj konkurentnosti i razvoj malih i srednjih preduzeća na lokalu, objasnila je Joksimović.

Evropske integracije su, kako je podvukla, strateško opredeljenje Vlade i investitori imaju garanciju kada vide broj otvorenih poglavlja i dinamiku njihovog otvaranja.

To što se Srbija našla u fokusu Evropskog parlamenta, koji je usvojio Rezoluciju u kojoj se kaže da je naša zemlja postigla napredak u oblasti ekonomije i saradnje u regionu, ali i u fokusu Senata SAD, koji je poručio da je Srbija ključna na zapadnom Balkanu, pokazuje da je naša zemlja stabilna, ukazala je ona.

Joksimović je, govoreći o poglavljima 7 i 29, koja se odnose na intelektulnu svojinu i carinsku uniju, a treba da budu otvorena naredne nedelje, ocenila da će to doprineti razvoju ekonomije zasnovane na znanju.

izvor:srbija.gov.rs foto:n1

Uspon
Back to top button