Вести

Vraćanje nadležnosti prigradskim opštinama

Gostujući na Studiju B, zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio da je u planu izmena Statuta grada Beograda kako bi se prigradskim opštinama vratile nadležnosti da izdaju dozvole za objekte od tri do pet hiljada kvadrata, što im je tokom prethodne vlasti oduzeto. Vesić najavio i podizanje spomenika Aleksandru Karađorđeviću i istakao da je predsednik Vučić predložio mesto za budući spomenik u srpskoj prestonici.

Nastavićemo da obnavljamo beogradske fasade, kako bi Beograd bio uređeniji i lepši, rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić. On je gostujući na Studiju B u rubrici „Pitajte zamenika gradonačelnika“ istakao da će se u saradnji sa Republikom i Zavodom za zaštitu spomenika taj posao nastaviti.

Grad Beograd i Vlada Republike Srbije napravili su plan da se urade „lične karte” svih prigradskih opština, kako bi se privukli novi investitori koji bi ulagali u te delove Beograda, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je, gostujući na Studiju B, precizirao da je za investitore veoma važno da znaju sa kakvim kapacitetima prigradske opštine raspolažu, gde postoji prazna hala i slično.

– To ćemo uraditi sa svim prigradskim opštinama, sa osnovnim ciljem da se zaposli što veći broj ljudi. Planirana je i izmena Statuta Grada Beograda, kako bi se ovim opštinama vratile nadležnosti da izdaju dozvole za objekte od tri do pet hiljada kvadrata, kao i da rade legalizaciju do osamsto kvadrata i da sami donose planove detaljne regulacije. To je način da one same brže izlaze u susret investitorima – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da su ove nadležnosti nepravedno opštinama oduzete tokom prethodne vlasti, čime je čitav proces centralizovan i umnogome otežan.

– Da bi se ljudima olakšalo, ideja je da opštine čak i u mesnim zajednicama otvore kancelarije za legalizaciju – najavio je Vesić.

On je podsetio da je zahvaljujući „Meiti” u Obrenovcu zaposleno oko 2.300 ljudi, a kada se završi nova fabrika u maju naredne, godine radiće 3.500 ljudi. Uvešće se autobuske linije prema Barajevu i Lazarevcu, kako bi ljudi iz ovih opština mogli da rade u ovoj fabrici jer nema dovoljno radne snage u samom Obrenovcu, dodao je Vesić.

Lazarevac je uspeo da obezbedi nova radna mesta, prevashodno za žene, zahvaljujući investiciji na prostoru fabrike „Beko”, tako da su ove dve prigradske opštine primer za ostale. Akcenat će u narednom periodu, poručio je Vesić, biti na investitorima koji zapošljavaju žene.

Vučić predložio mesto za spomenik Aleksandru Karađorđeviću

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić u jutarnjem programu TV Studija B rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio da to bude prostor između dva dvora, preko puta spomenika caru Nikolaju Romanovu.

–To jeste sjajna ideja i mesto za spomenik. Nadam se da ćemo njegovu ideju tokom naredne godine realizovati – rekao je Vesić.

On je podsetio da od prošle godine obala od Ušća do Hotela „Jugoslavija” nosi ime Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

– On u Beogradu nema čak ni ulicu, zato je vreme da mu se odužimo, kao i njegovom ocu Kralju Petru – zaključio je Vesić.

Vesić je podsetio da je juče obeležena stogodišnjica od završetka Prvog svetskog rata i ukazao na veliku zaslugu kralja Aleksandara, te da će mu se Beograd odužiti tako što će mu podići spomenik.

– Bio je glavnokomandujući tokom Velikog rata i istrajavao je sa srpskom vojskom do poslednjeg dana u svim velikim bitkama i povlačenju preko Albanije. Takođe, bio je  prva žrtva fašizma u Evropi i zaslužuje da dobije spomenik u našoj prestonici – rekao je Vesić i dodao da su postojali predlozi da se iskopira zajednički spomenik kralju Petru i Aleksandru iz Pariza, ali da bi Beograd ipak trebalo da ima originalno rešenje.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/11/03/vracanje-nadleznosti-prigradskim-opstinama/

Uspon
Back to top button