ВестиИнформацијеПолитикаРегион

Vučić: Novi standard, ne šta si rekao već šta si uradio

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je nova politička zakonitost i novi standard u Srbiji „ne šta si rekao, nego šta si uradio“.

BEOGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je nova politička zakonitost i novi standard u Srbiji „ne šta si rekao, nego šta si uradio“.

Vučić je u autorskom tekstu za „Ekspres“ podvukao da se politička paradigma u Srbiji promenila, što mnogi nisu primetili i još ne primećuju, i da je prestalo da važi ono – što lepo kažeš ili lepo zamisliš – već da Srbija danas traži da nešto i uradiš.

„Zadaci su pred nama, a ne želje. Žuljevi, a ne postovi na tviteru“, poručio je on.

Ukazao je da je na političkoj sceni četvrt veka i da se pri tom nije promenio samo on, već i Srbija, te da su se promenili njeni strahovi i njena nada.

„Lako je reći ‘Evropa u Srbiji’ i na taj način prepisati ono o čemu govorim i što je jasno vidljiv i otvoreno saopšten deo moje političke agende, već godinama, ali prosto nije dovoljno. Moraš da izgradiš puteve da bi imao Evropu u Srbiji i da dovedeš investitore. Pomogneš preduzetnicima. Renoviraš škole i bolnice, podigneš BDP, središ javne finansije. Omogućiš jednom rečju tu Evropu u Srbiji“, naglasio je on.

Vučić je istakao da je nova politička zakonitost, novi standard u Srbiji „ne šta si rekao, nego šta si uradio“.

Ti novi standardi donose sasvim drugačiji pogled i na istoriju i na danasnjicu, s novim zahtevima pred svakog pojedinca i možda i najvažnije, gura nas sve zajedno da više radimo na sebi, da se menjamo i postajemo bolji radnici.

Tera nas, kako dodaje da učimo i to možda i najznačajniju lekciju koju smo, u nedostatku istorije propustili „da nismo na ovom svetu mi sa kakvim posebnim zadatkom ili božijim ciljem, već da smo prosto tu i da od svakoga od nas zavisi šta će da uradi ili neće da uradi“.

„Možemo sve u zavisnosti od toga koliko se potrudimo. Kada čovek to prihvati prestane da gubi vreme u nepotrebnim maštanju, jednako o nekoj nebeskoj Srbiji, koliko i o nekoj idealnoj zajednici, bez političara, stranaka, samo s raznoraznim zaštitnicima i počne da se bavi onim čime i treba da se bavi – Srbijom, zemaljskom i svakim njenim nedostatkom. Menja ih, zato što mu ništa drugo ne preostaje. I u tom ispravljanu uvodi nove zakonitosti i menja sebe i nju“, podvukao je Vučić dodajući da ko to ozbiljno radi postane i profesionalac u svom poslu.

Kako je istakao treba da se radi, a ne mašta, i da, ako se priča o predstojećoj godini, to jeste sve što namerava da se bavi – radom.

„Probaću da radim još više. Sasvim sam svestan svih zadataka koji su pred nama i svestan sam da će godina u celom svetu biti turbulentna i da će svaki novi dan biti i novi izazov“, naglasio je Vučić.

On je rekao da ništa danas ne pada s neba, pa ni stabilnost nije parola, već se na njoj mora svakonevno raditi.

„Ekonomski rast nije nešto što uspeva na bilbordima i u proglasima. To je ozbiljna posvećena borba sa sivom ekonomijom, preduzećima u restruktuiranju, javnim dugovima…To je dnevna bitka za nove investicije, nove fabrike i nova radna mesta“, kazao je premijer.

Srbija nije spomenar, podvukao je, u koji će svako od nas da upiše svoju želju i svoju neostvarenu, a priželjkivanu ljubav – zadaci su pred nama, a ne želje, žuljevi, a ne postovi na tviteru.

Vučić je ocenio da se taj pokrenuti proces ne može više zaustaviti.

„On je neprekidan i iznova generiše sam sebe, novim rešenjima. Jedino je važno – ne prestajati s radom. On je postao nova srpska paradigma, zamenio ratničke snove, nebeska kraljevstva i besmislene igrice tipa stvorite idealnu nedržavu na internetu. On je to rešenje koje smo toliko dugo tražili. I otkrili smo da tek ka probaš sam vidiš u stvari koliko možeš da uradiš i da, kad ozbiljno radiš, postoje oni koji to i primete i cene, imaš odjednom prijatelje, a ne folovere“, objasnio je.

Prema njegovim rečima Srbija danas ima ponovo prijatelje i na istoku i na zapadu.

„Zato što radi, drži svoju reč, ne laže, i ne trguje sopstvenim ni tuđim interesima. Ozbiljna je zemlja, bez ikakvih loših namera, voljna jedino da postane još bolja, još ekonomski snažnija i još poštovanija. I ne traži ništa, osim mogućnosti da sama dalje radi na sebi, i da se razvija“, naglasio je on.

Vučić je istakao da je Srbija otvorena za sve, nikoga ne ugrožava i svoju veličinu traži u sebi, a ne u proširenju granica.

„Najvažnije hoće da veruje isključivo u sebe i da radi više i bolje od drugih“, dodao je on.

Naznačio je i da je ogroman posao pred nama – kilometri puteva, desetine i desetine fabrika, stotine gradilišta, sati i sati učenja.

„To je Nova godina za nas“, podvukao je on.

Premijer je istakao da je to tako, bez obzira na izbore, koji nas svakako čekaju, a možda upravo i baš zbog tih izbora.

„To ni u kom slučaju neće biti izbori samo između različitih politika, ideologija i pustih snova. To će biti izbori između prioriteta i izbora prioriteta. Na jednoj strani će biti rad, stabilnost, putevi, fabrike škole…, a na drugoj će biti parole“, uveren je on.

Poručio je da je jasno šta će raditi u 2017- stajaće na svojoj dolami i mirno sačekati svakog od silnih protivnika.

„Zato što znam od kojih vrednosti je ta dolama (ogrtač) napravljena. I nemam nameru da od njih odstupim, niti prestanem da radim. I isto to želim i celoj Srbiji, da radi i da ne odstupa“, poželeo je premijer Vučić.

Uspon
Back to top button