Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiPolitika

Vučić: Unapređenjem položaja Hrvata do poboljšanja odnosa Srbije i Hrvatske

Nadam se da će unapređenje položaja Hrvata u našoj zemlji doprineti i poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa predsednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovim i dodao da će sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović u 2019. godini raditi na uspostavljanju bolje saradnje dveju zemalja.

U razgovoru je konstatovano da je većina ključnih inicijativa i konkretnih projekata u oblasti infrastrukture, obrazovanja i kulture realizovana, dok je rad na preostalima u toku. Vučić ističe da su Hrvati ravnopravni građani naše zemlje, sa kojima smo uvek živeli u slozi, ali da je potrebno još mnogo toga uraditi na ponovnom uspostavljanju poverenja kako se ne bi osećali zanemareni od strane države ili ugroženi u društvu. Hrvatska zajednica mora da ima sve uslove standardne za manjinske zajednice u Srbiji. Ponosan sam što ispunjavamo obećano, naglašava predsednik Vučić. Između ostalog, proširena je obrazovna mreža na hrvatskom jeziku, što uključuje i osnivanje lektorata hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, radi se na komunalnoj infrastrukturi, obnavljaju se Domovi kulture u Tavankutu i Monoštru, a završava se i postupak ustupanja hrvatskoj zajednici rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu.

Žigmanov kaže da je Vučić odgovorno pristupio ispunjavanju dogovora postignutih prilikom potpisivanja Subotičke deklaracije u Tavankutu u junu 2016. godine. Predsednik Vučić je naš pouzdan partner, a Demokratski savez Hrvata je odgovorna stranka i zato će uvek istaći i pohvaliti svaki napredak u poboljšanju položaja Hrvata u Srbiji, rekao je Žigmanov i Vučiću preneo zahvalnost brojnih pripadnika hrvatske zajednice, koji pozdravljaju iskreni institucionalni dijalog i sve korake njihove pune integracije.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/12/28/vucic-unapredenjem-polozaja-hrvata-do-poboljsanja-odnosa-srbije-i-hrvatske/

Oznake
Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!