Вести

Vučić:Otvoreno sa patrijarhom o svemu

Rekao sam patrijarhu, otvoreno, sve što mislim, i o Kosovu i Metohiji, i drugim pitanjima, i ja sam od njega čuo sve što on misli i što misli SPC, rekao je predsednik Aleksandar Vučić posle sastanka sa patrijarhom Irinejom.

Vučić je novinarima preneo da su on i patrijarh saslušali jedan drugog dok su govorili o nacionalnim i državnim pitanjima.

„Zadovoljan sam što me je saslušao“, rekao je predsednik i precizirao da su razgovarali o položaju Srba na Kosovu i Metohiji, o položaju srpskog naroda u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, kao i posledicama zločina i ubijanja i proterivanja u akciji Oluja, pre 23 godine, ali i o katastrofalnim demografskim kretanjima i neophodnosti preduzimanja ozbiljnih i odgovornih mera za opstanak srpskog naroda.

Kaže i da je upoznao patrijarha sa razgovorima i sadržini razgovora u Briselu,izjavio je prersdnik Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora sa patrijarhom SPC.

Kako je naveo, patrijarhu je na otvoren način rekao sve što misli i o KiM i svim drugim važnim pitanjima, a da je takođe saslušao i čuo od patrijarha sve što on i crkva misle.

Predsednik je naveo da je proteklih dana zabeleženo snažno, višeslojno agenturno delovanje, zbog čega je Srbija dovedena u situaciju da se brani od tračeva.

„I sad bi trebalo da budemo srećni? Trebalo bi da budemo sreći da se nešto dogodilo – formiranje ZSO, a ne što nas danas nisu pobili. Prethodnih dana imali smo delovanje iz raznih centara moći kako se nešto stašno kuva, kako su strašni zločinci iz Beograda sa nešto malo manjim zločincima u Prištini nešto spremaju.. Taj ko to kaže mora biti ne samo zlonameran, nego težak bolesnik“, kaže on.

Ponovio je da je Srbija međutim uspela u tome da se sačuva svaki život.

„A onda nas vas optužuju da se dogovarate sa Prištinom da ubijate Srbe kako biste ostvarili svoje političke ciljeve. Nema tog lekara koji može da vam pomogne. Svoju zemlju optužujete da je zločinačka i da će da ubija svoje ljude. Gde se to desilo – nikada i nigde“, primetio je Vučić.

Ali, kaže, bilo je važno da se izađe sa svim tim kako Srbi ništa ne bi mogli da traže, dodao je on.

„Zato sam molio Srbe na KiM da ne preduzimaju ništa, da izdrže još nekoliko dana da se vidi šta ta mreža radi“, rekao je Vučić.

„Šta je to država Srbija organizovala, šta je to loše uradila, šta su Srbi loše uradili? Osim što bismo mi želeli da ne budu svi Kosovari nego i Srbi i da, koliko je to moguće, pripadaju srpkoj državi. I u tome je moj greh i greh srpske države. Zato nam te pridike drže oni koju svoju držvanost promenili u kosovarsku“, zaključio je on.

Vučić: Kompromisno rešenje nije na vidiku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da kompromisno rešenje za Kosovo nije na vidiku i da nije optimista po tom pitanju.

Na pitanje novinara, posle sastanka sa patrijarhom, o tome šta je to konačno kompromisno rešenje za Kosovo o kojem svi stalno govore, Vučić kaže:

„Konačno će biti onda kada bude konačno, ne pre toga. O tome ću govoriti ako bude moguće postizanje takvog rešenja. Sada takvog rešenja nema i nismo ga dobili. Da li je na vidiku? Mislim da nije. Nisam optimista“, rekao je Vučić.

Prvo ZSO, pa tek onda može energetika

Sprovođenju Sporazuma o energetici mora da prethodi uspostavljanje Zajednice srpskih opstina, jer ZSO treba da osnuje kompanije koje bi se bavile elektrosnadbevanjem, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vucić.

„Kada nemate ZSO, to onda nema ko da uradi“, rekao je predsednik Srbije novinarima u Beogradu.

On je dodao da je njegov greh, ali i greh srpske države u tome što, za razliku od drugih, želi da svi na KIM ne budu po nacionalnosti Kosovari, već da Srbi budu Srbi i da pripadaju srpskoj državi koliko je to moguće.

„Pridike za to nam drže oni koji su svoju nacionalnost promenili i koji su već Kosovari. Srbi su nekada bili Kosovci, a Albanci Kosovari. Oni prihvataju da su oni Kosovari i drže nam patriotske pridike“, istakao je predsednik.

Optužbe na račun svoje države, kako kaže, uvek sprovode oni koji zarad svojih interesa pomažu „nekom trećem“.

„Mi ćemo biti bolje pripremljeni, odgovarati ozbiljno, čuvati mir i stabilnost, ali da se sa nama sprda ceo svet zbog toga što mogu da kažu „nema veze što nista niste ispunili (Priština), važno je da su Srbi ispunili sve“, rekao je Vučić.

Licemerno je, kaže predsednik, da međunarodna zajednica poziva obe strane da se ponašaju u skladu sa dogovorenim jer te dve strane imaju svoje „ime i prezime“.

„Šta je to što srpska strana nije ispunila iz Briselskog sporazuma, pitam sve političare u Srbiji, sve crkvene zvaničnike… Videćete da to ne postoji“, naglasio je on.

Podseća da je država ekonomski sve snažnija, da Srbija ima najveći rast u Evropi u prvom kvartalu.

„Reformama iz 2014. i 2015. godine , došli smo do najvećeg rasta bez ozbiljnih privatizacionih procesa, kao što ste imali 2005. kada su celu zemlju prodali, ogroman novac se slio i nista nisu sačuvali. Sve proćardali sa svojim pajtašima, oni postali bogati, a narod siromašan“, zaključio je predsednik.

„Prognozirao“ je da će i kada se reši i pitanje energetike, ili bilo koji dogovor i onda njegovi politički protivnici biti nezadovoljni, pa će onda, kaže, pitati – a da li je to održivo.

Vučić:Ne može Beograd da ispunjava sve,a Priština ništa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će Srbija preduzeti određene mere, odnosno reagovati povodom činjenice da Priština ne poštuje Briselski sporazum.

„Videćete kakvu“, rekao je, na pitanje da precizira na kakvo reagovanje misli.

Zašto Beograd ispunjava bilo šta iz Briselskog saporazuma, kad Priština neće baš ništa – na to pitanje Tanjuga predsednik je uzvratio da je to „ozbiljno pitanje za nas“ i da je upravo o tome govorio danas na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost.

Rekao je da mi ispunjavamo obaveze valjda zato što smo pouzdan partner i zato što

je to naša obaveza.

„Mi ispunjavamo ono što potpišemo“, naglasio je.

Istovremeno, primetio je da nije toliko pitanje to što drugi ne ispunjavaju svoje obaveze, već što im se to dozvoljava.

Predsednik je ponovio i da je Beograd opredeljen da se za Kosovo i Metohiju nađe kompromisno rešenje, te da je sve obaveze ispunio, a drugi gotovo ništa. . .

Mi ćemo, kaže, naše odluke donositi, sa njima ćemo upoznavati međunarodnu zajednicu, nećemo ići „grlom u jagode“, niti ćemo dozvoliti da bilo ko pronađe lažni razlog da bi mogao da vrši bilo kakve represivne mere prema Srbima.

„Ali, trudićemo se da našu pregovaračku poziciju jačamo i da ona bude odvraćajuća za sve one koji bi na bilo koji način da sprovede teror nad Srbima“, istakao je i naveo da su naše službe i organi dobili zadatke sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i da će ih se držati.

Ponovio je da neke nove Oluje neće dozvoliti i još jednom poručio Srbima sa Kosova i Metohije da se ne boje.

„Učinićemo sve da sačuvamo mir i stabilnost, gotovo po svaku cenu, ali nikada više nećemo dozvoliti Oluje ili pogrome“, rekao je novinarima posle susreta sa patrijarhom.

Kako je rekao, sa tim se ne igra, i svi znaju da ne govori nešto što bi predstavljalo prazne priče…:

„Moj odgovor je da novih Oluja neće biti. Srpska država ih neće dozvoliti. Tačka“.

Vučić je Srbima na KIM poželeo ne samo dobar vikend i dobre nedelje i mesece pred nama, uz želju da se osećaju sigurno.

„Znam koliko im je teško, posebno Srbima u Metohiji, ali i Srbima svuda. Nije jednostavno ni na severu, još je teže južno od Ibra, ali ono što treba da znaju jeste da srpska država nikakav pogrom srpskog naroda neće dozvoliti, kakav smo imali 2004. godine, ili 1995. godine i u maju u vreme „Bljeska“ i početkom avgusta u vreme „Oluje“, zaključio je.

Vučić:Nadam se da će Kfor da radi svoj posao

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nada da će Kfor da radi svoj posao na KiM, uz podsećanje da svoj posao Kfor nije radio kada je napadnut Marko Ðurić, ali da na to nisu reagovali ni neki domaći političari, niti neki crkveni velikodostojnici.

„Nadam se da će Kfor da radi svoj posao iako ga nisu radili 26. marta kada je napadnut i hapšen Marko Ðurić“, rekao je Vučić novinarima.

„Ne zna se zašto su svi skočili i niko ne zna zašto svi ođednom. Nigde se nisu tada čuli dosovski lideri na KiM, koji ne mogu tri glasa tamo da dobiju, jer ih svi poznaju ko su, niti neki crkveni velikodostojnici, koji reč nisu rekli povodom hapšenja Marka Ðurića, jer su to radili legalni organi države Kosova valjda, pa valjda zato nije bilo potrebe da se bilo ko od njih izjašnjava“, primetio je Vučić.

Na pitanje novinara koji su, po njemu, razlozi da su se „aktivirali“ crkveni velikodostojnici baš u ovom trenutku, predsednik Srbije je rekao da neće da govori o tome, ali da inače odlično zna šta su razlozi.

„O tome neka govori patrijarh“, rekao je.

Vučić o “Oluji“: Nećemo dozvoliti da se zločin zaboravi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, povodom godišnjice stradanja Srba u akciji Oluja, da je za nas današnji dan veoma težak i poručio da Srbija nikad neće dozvoliti da taj zločin bude zaboravljen.

„Godišnjica je Oluje koja je bila jeziva za Srbe, vidimo kakve tragične posledice ostavilo na ognjišta koja su napustili ti divni ljudi, posebno mlađi ljudi. Oni su veoma vredni i uspešni, marljivi su i dobri ljudi“, rekao je Vučić novinarima posle sastanka sa patrijarhom.

Srećom, kaže on, u poslednjih pet godina, za razliku od ranije, o tom zločinu sme da se govori.

„I mi ga obeležavamo i nećemo nikad dozvoliti da bude zaboravljen taj zločin.Jedino šta možemo da uradimo jeste da krajiški Srbi imaju ista prava kao i svi Srbi i da pozivamo hrvatsko rukovodstvo da učini nešto za srpski narod“, kaže Vučić.

Kako je rekao, Hrvati su srećni ne zbog toga što su nešto uspeli već zbog naše nesreće, a mi nismo tužni zbog njihove sreće već zbog onog što je zadesilo naš narod.

„To nas razlikuje danas“, rekao je Vučić novinarima posle sastanka sa patrijarhom.

On je, međutim, naglasio da će obe zemlje u budućnosti biti suočene sa demografskim problemima i da će moratri više da sarađuju kako bi opstale.

Izvor: Studio B

https://info24.rs/2018/08/04/vucicotvoreno-sa-patrijarhom-o-svemu/

Uspon
Back to top button