Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiPolitika

Žarko Kovač: Ne osnivamo novo javno preduzeće za vodosnabdevanje

Zamenik gradonačelnika Valjeva, Žarko Kovač, danas je demantovao da će Gradsko veće do konstituisanja nove gradske skupštine osnovati javno preduzeće za vodosnabdevanje iz brane Rovni.
“Tačno je da ja predsedavam radnom grupom, ali to nije radna grupa za osnivanje bilo kakvog javnog preduzeća. Mi se jesmo sastali 29. marta s namerom da čujemo mišljenje od predstavnika JKP “Kolubara”, koje gradi branu Rovni, i  vodovoda, kako misle da bi trebalo urediti buduće vodosnabdevanje Valjeva, Lajkovca, Uba, Mionice i Lazarevca. Postoje dva predloga: da se u kasnijem periodu formira posebno preduzeće za vodosnabdevanje svih navedenih opština i drugi predlog da valjevski vodovod dobije regionalni karakter i da preuzme taj posao. Nama je bliža ova druga varijanta. Predstavnici Valjeva će sa usvojenim planom  morati da izađu pred našu državu i pred Evropsku delegaciju. Uzgred Evropska delegacija je omogućila, preko odgovarajućih institucija EU, kredit u iznosu od 6,3 miliona evra za izgradnju cevovoda do Lajkovca, Uba i Lazarevca. Taj posao je krenuo 2013. godine i to je najveća investicija EU u neki projekat u zapadnoj Srbiji” , kazao je zamenik gradonačelnika.
Tada je i formirana radna grupa, koja je do detalja trebalo da razradi plan vodosnabdevanja, ali je malo od toga uradila. U međuvremenu je tadašnji predsednik radne grupe, Selimir Manojlović, preminuo, pa je gradonačelnik zamolio mene da ga zamenim na tom mestu. U januaru ove godine predstavnci Evropske delegacije su posetili Valjevo i predložili su da radna grupa obnovi rad, ali sada sa znatno manje ambicioznim zadatkom.
Zamenik gradonačelnika je praktično odgovarao na jučerašnje primedbe kandidata za narodnog poslanika SNS, prof. Mihaila Jokića, da će Gradsko veće formirati novo javno preduzeće za vodosnabdevanje. U sastavu tog preduzeća bila bi i izvorišta Gradac i Paklje iz kojih se Valjevo sada snabdeva vodom. Novo preduzeće bi posredovalo u prodaji vode iz akumulacije Rovni Valjevu. Za početak okolne opštine ne bi bile uključene. Time bi voda nesumnjivo bila skuplja, a visoke plate za pet do deset rukovodilaca novog preduzeća bile bi neprihvatljiv trošak Valjevu. Tu ideju je prof. Jokić nazvao opasnom po Valjevo, pribojavajući se  da Gradsko veće osnivanjem novog javnog preduzeća buduću valjevsku vlast dovede pred svršen čin.
Žarko Kovač je kazao da Gradsko veće ne može da osnuje novo preduzeće, a da su svi koji su želeli mogli da se upute zašto se radna grupa sastala i kakve zadatke ima. To su mogli da učine i prof. Mihailo Jokić i Dragan Jeremić, direktor Direkcije za izgradnju Valjeva i kandidat SPS-a za gradonačelika. “To što nisu učinili, znači da nisu hteli”, zaključio je zamenik gradonačelnika.
Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!