ВестиПолитика

Жарко Ковач: Не оснивамо ново јавно предузеће за водоснабдевање

Заменик градоначелника Ваљева, Жарко Ковач, данас је демантовао да ће Градско веће до конституисања нове градске скупштине основати јавно предузеће за водоснабдевање из бране Ровни.
„Тачно је да ја председавам радном групом, али то није радна група за оснивање било каквог јавног предузећа. Ми се јесмо састали 29. марта с намером да чујемо мишљење од представника ЈКП „Колубара“, које гради брану Ровни, и  водовода, како мисле да би требало уредити будуће водоснабдевање Ваљева, Лајковца, Уба, Мионице и Лазаревца. Постоје два предлога: да се у каснијем периоду формира посебно предузеће за водоснабдевање свих наведених општина и други предлог да ваљевски водовод добије регионални карактер и да преузме тај посао. Нама је ближа ова друга варијанта. Представници Ваљева ће са усвојеним планом  морати да изађу пред нашу државу и пред Европску делегацију. Узгред Европска делегација је омогућила, преко одговарајућих институција ЕУ, кредит у износу од 6,3 милиона евра за изградњу цевовода до Лајковца, Уба и Лазаревца. Тај посао је кренуо 2013. године и то је највећа инвестиција ЕУ у неки пројекат у западној Србији“ , казао је заменик градоначелника.
Тада је и формирана радна група, која је до детаља требало да разради план водоснабдевања, али је мало од тога урадила. У међувремену је тадашњи председник радне групе, Селимир Манојловић, преминуо, па је градоначелник замолио мене да га заменим на том месту. У јануару ове године представнци Европске делегације су посетили Ваљево и предложили су да радна група обнови рад, али сада са знатно мање амбициозним задатком.
Заменик градоначелника је практично одговарао на јучерашње примедбе кандидата за народног посланика СНС, проф. Михаила Јокића, да ће Градско веће формирати ново јавно предузеће за водоснабдевање. У саставу тог предузећа била би и изворишта Градац и Пакље из којих се Ваљево сада снабдева водом. Ново предузеће би посредовало у продаји воде из акумулације Ровни Ваљеву. За почетак околне општине не би биле укључене. Тиме би вода несумњиво била скупља, а високе плате за пет до десет руководилаца новог предузећа биле би неприхватљив трошак Ваљеву. Ту идеју је проф. Јокић назвао опасном по Ваљево, прибојавајући се  да Градско веће оснивањем новог јавног предузећа будућу ваљевску власт доведе пред свршен чин.
Жарко Ковач је казао да Градско веће не може да оснује ново предузеће, а да су сви који су желели могли да се упуте зашто се радна група састала и какве задатке има. То су могли да учине и проф. Михаило Јокић и Драган Јеремић, директор Дирекције за изградњу Ваљева и кандидат СПС-а за градоначелика. „То што нису учинили, значи да нису хтели“, закључио је заменик градоначелника.
Uspon
Back to top button