Vesti

Završena obnova Parka prijateljstva na Ušću

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je potpuno obnovljeni Park prijateljstva na Novom Beogradu i rekao da je time završena obnova Ušća.

– Pre dve godine počeli smo obnovu kompletnog parka Ušće, koji zauzima oko 95 hektara. Prva 33 hektara su oko Muzeja savremene umetnosti i taj prostor je prvi obnovljen sa posebnim stazama, a potom i 52 hektara u pravcu hotela „Jugoslavija”.  Sada park Ušće po prvi put ima sadržaje koje ljudi koriste i postao je uređeni park u koji se rado dolazi. Sledeći korak je uređenje keja, Obale kralja Aleksandra, od Brankovog mosta ka hotelu „Jugoslavija” i onda ćemo moći da kažemo da će time ceo ovaj prostor biti završen – kazao je zamenik gradonačelnika.

Govoreći o Parku prijateljstva, Goran Vesić je podsetio da je on nastao 1961. godine, kada je u Beogradu održana prva konferencija Pokreta nesvrstanih zemalja.

– Prvi platan zasadio je tadašnji predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito, a posle toga su svi predsednici i učesnici konferencije zasadili svoje platane. Kasnije je postala tradicija da svi predsednici koji su posećivali Jugoslaviju i Srbiju ovde sade svoje platane i ukupno ih je 191. Nisu sva stabla uspela da se zadrže, te je 61 zamenjeno, a dodatno smo posadili još 80 stabala. Ovaj park ima 10,5 hektara i u okviru rekonstrukcije postavljeno je sedam kilometara ivičnjaka, 10.000 kvadratnih metara asfaltnih staza, 8.000 kvadrata novih granitnih ploča, uređen je i spomenik „Večna vatra”, koji je napravljen nakon NATO bombardovanja i sada čitav ovaj prostor ima svoju funkciju. Beograd je zaslužio da ovaj park bude uređen, a na redu je uređenje keja. Kada na temeljima nekadašnjeg projekta muzeja revolucije bude izgrađena i zgrada Beogradske filharmonije, ovaj prostor dobiće svoj puni smisao gde će svi moći da uživaju – istakao je Goran Vesić.

U okviru rekonstrukcije, JKP „Zelenilo – Beograd” je u Parku prijateljstva posadilo i 3.500 komada žbunastog rastinja, zasejalo 1,5 hektara novih travnih površina i 3.300 kvadrata travnog busena. Ugrađen je novi zalivni sistem, zamenjena rasveta, postavljene su 24 nove klupe i 15 đubrijera. Ukupna vrednost radova iznosi 212 miliona dinara.

Oznake
Prikaži više
Back to top button
Close
Close