Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Završena obnova Parka prijateljstva na Ušću

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je potpuno obnovljeni Park prijateljstva na Novom Beogradu i rekao da je time završena obnova Ušća.

– Pre dve godine počeli smo obnovu kompletnog parka Ušće, koji zauzima oko 95 hektara. Prva 33 hektara su oko Muzeja savremene umetnosti i taj prostor je prvi obnovljen sa posebnim stazama, a potom i 52 hektara u pravcu hotela „Jugoslavija”.  Sada park Ušće po prvi put ima sadržaje koje ljudi koriste i postao je uređeni park u koji se rado dolazi. Sledeći korak je uređenje keja, Obale kralja Aleksandra, od Brankovog mosta ka hotelu „Jugoslavija” i onda ćemo moći da kažemo da će time ceo ovaj prostor biti završen – kazao je zamenik gradonačelnika.

Govoreći o Parku prijateljstva, Goran Vesić je podsetio da je on nastao 1961. godine, kada je u Beogradu održana prva konferencija Pokreta nesvrstanih zemalja.

– Prvi platan zasadio je tadašnji predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito, a posle toga su svi predsednici i učesnici konferencije zasadili svoje platane. Kasnije je postala tradicija da svi predsednici koji su posećivali Jugoslaviju i Srbiju ovde sade svoje platane i ukupno ih je 191. Nisu sva stabla uspela da se zadrže, te je 61 zamenjeno, a dodatno smo posadili još 80 stabala. Ovaj park ima 10,5 hektara i u okviru rekonstrukcije postavljeno je sedam kilometara ivičnjaka, 10.000 kvadratnih metara asfaltnih staza, 8.000 kvadrata novih granitnih ploča, uređen je i spomenik „Večna vatra”, koji je napravljen nakon NATO bombardovanja i sada čitav ovaj prostor ima svoju funkciju. Beograd je zaslužio da ovaj park bude uređen, a na redu je uređenje keja. Kada na temeljima nekadašnjeg projekta muzeja revolucije bude izgrađena i zgrada Beogradske filharmonije, ovaj prostor dobiće svoj puni smisao gde će svi moći da uživaju – istakao je Goran Vesić.

U okviru rekonstrukcije, JKP „Zelenilo – Beograd” je u Parku prijateljstva posadilo i 3.500 komada žbunastog rastinja, zasejalo 1,5 hektara novih travnih površina i 3.300 kvadrata travnog busena. Ugrađen je novi zalivni sistem, zamenjena rasveta, postavljene su 24 nove klupe i 15 đubrijera. Ukupna vrednost radova iznosi 212 miliona dinara.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!