Вести

Žene lavice: Najhrabrije špijunke u Drugom svetskom ratu

Među top pet špijunki spadaju Nensi Vejk šifrovanog imena „Beli miš“, Violeta Sabo špijunskog imena „Lusi“, Virdžinija Hal koja se predstavljala kao „Dijana“, Odeta Helovs kao „Lisa“, i Lisa de Bejsak, šifrovanog imena „Odli“

Žene lavice: Najhrabrije špijunke u Drugom svetskom ratu

Žene lavice: Najhrabrije špijunke u Drugom svetskom ratu

Foto:newsweek.rs

Drugom svetskom ratu špijunaža je ponekad bila važnije oružje od direktne borbe. Špijunske operacije imale su ogromnu važnost za ishod Drugog svetskog rata jer je to bio jedan od najefikasnijih načina prikupljanja informacija o neprijatelju, njegovim ciljevima, kretanju, tajnom oružju… Upravo zato velikih pobeda u ratu ne bi bilo bez mreže od stotinak špijuna koji su se infiltrirali u neprijateljske redove i rizikujući svoj život izvukle mnoštvo informacija korisnih sa Saveznike.

Pokazalo se kako u špijunskim radnjama žene često i bolje nego muškarci – lakše su ih prihvatali u društvo, zavodile su svojom lepotom, a opet ostavljale utisak nevinosti – sve u svemu dokazale se su se kao bolje u igri pretvaranja.

Jedan od prvih uslova špijunskog posla je spremnost žrtvovanja vlastitog života za domovinu, a ove dame su to višestruko puta činile.

Među top pet špijunki koje su služile u Drugom svetskom ratu spadaju Nensi Vejk šifrovanog imena „Beli miš“, Violeta Sabo špijunskog imena „Lusi“, Virdžinija Hal koja se predstavljala kao „Dijana“, Odeta Helovs kao „Lisa“, i Lisa de Bejsak, šifrovanog imena „Odli“.

„Beli miš“

Ova novinarka rođena na Novom Zelandu živela je u Marselju kad je započela invazija Francuske. Pridružila se pokretu otpora kao obaveštajac, ali su je Nemci zarobili. Zbog toga je dobila zadatak da radi na specijalnim operacijama. Poslata je nazad u Francusku, gde je imala zadatak da ubije i sabotira što više nacističkih snaga. U jednoj je prilici ubila stražara golim rukama.

„Lusi“

Bila je britanska obaveštajna oficirka rođena u Francuskoj, a posao joj je bio dobavljati što više informacija o nacistima s okupiranih područja Evrope. Dva dana pre Dana D, Lusi su zarobili časnici SS-a kod francuskog Limogesa. Oni su je ispitivali i mučili, i na kraju je deportovali u nemački logor „Ravensbruck“ gde je pogubljena.

„Dijana“

Bila je američka špijunka koja je delovala u sklopu britanskih obaveštajnih agencija. Nemci su joj dali nadimak „Artemis“, a Gestapo ju je smatrao najopasnijom od svih savezničkih špijuna. U martu 1944. vratila se u okupiranu Francusku sa dokumentima koji su joj dali idenitet „Marsel Montanj“. Zavarala je Gestapo, pa je stupila u kontakt s pokretom otpora. Mapirala je zone za dostavu hrane iz Velike Britanije i pronalazila sigurne kuće.

„Lisa“

Bila je obaveštajna oficirka Saveznika. Gestapo ju je privodio 14 puta, ispitivao i mučio u zatvoru „Fresnes“. Nakon izlaska, leđa su joj bila trajno obeležena bičem, a iščupali su joj i nokte. U dva navrata je osuđena na smrt, na šta je Nemcima odgovorila „Moraćete se odlučiiti na temelju koje optužnice ćete me pogubiti jer mogu umreti samo jednom“. Na kraju je, bez da je odala ijednu informaciju, poslana u logor Ravensbruck.

„Odli“

Bila je heroina specijalnih operacija tokom Drugog svetskog rata, a u oktobru 1942. bila je jedna od prvih ženskih agenata koja je padobranom sletela u okupiranu Francusku. Imala je ulogu kurira i veze mreže poznanika.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=l3s8JIJk1qk]

https://infosvetionik.rs/2018/08/02/zene-lavice-najhrabrije-spijunke-u-drugom-svetskom-ratu/

Uspon
Back to top button