Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijePrivredaRegion

Zračak Valjevo partner projekta SVAKO MOŽE DA PUKNE

SVAKO MOŽE DA PUKNE! glavna je poruka projekta koji će u narednih 18 meseci sprovoditi mreža „NaUm“, uz podršku Caritasa Srbije i partnerskih organizacija među kojima je i Udruženje korisnika usluga mentalnog zdravlja ”Zračak” iz Valjeva. Realizacija ovog projekta omogućena je zahvaljujući grantu koje je ACT projekat – „Zajedno za aktivno građansko društvo“ Vlade Švajcarske dodelio mreži „NaUm“, jedinoj mreži za mentalno zdravlje u Srbiji.

 

SVAKO MOŽE DA PUKNE  ima za cilj da stavi u fokus pitanje primene Programa o zaštiti mentalnog zdravlja u Republici Srbiji za period 2019-2026. i uspostavi mehanizam za zagovaranje reforme sistema zaštite mentalnog zdravlja, tj. deinstitucionalizacije i otvaranja centara za mentalno zdravlje u zajednici. Sve aktivnosti projekta, uključujući i kampanju podizanja svesti o mentalnom zdravlju na lokalnom i nacionalnom nivou biće implementirane tako da uključuju građane, da se podigne svest o značaju očuvanja mentalnog zdravlja i da se dopre do što većeg broja ljudi.

Mentalno zdravlje je važno i problemi sa mentalnim zdravljem mogu da se dese svakome (SVAKO MOŽE DA PUKNE!).

 

SVAKO MOŽE DA PUKNE  sadrži mnoštvo različitih aktivnosti u koje će građani moći direktno da se uključe uz korišćenje inovativnih i „provokativnih“ alata. Preko mobilne aplikacije „Krug zdravlja“ imaće mogućnost da postave pitanje i dobiju odgovor psihoterapeuta kao i da se povežu sa zajednicom kroz chat opciju. Na Youtube kanalu SVAKO MOŽE DA PUKNE emitovaće se video emisije o mentalnom zdravlju sa gostima – profesionalcima, osobama koje će deliti lična iskustva, ali i radionice gde će biti demonstrirane psihološke tehnike za samopomoć i prevazilaženje stresa. U drugoj polovini godine u gradovima širom Srbije biće postavljene  „Antistres zone“ – događaji u kojem će se građani uključivati u zabavne, ali i edukativne aktivnosti koje se tiču mentalnog zdravlja. Osim toga građani će imati priliku da da i sami pošalju poruke vezane za mentalno zdravlje putem Viber stikera ili nošenjem maski sa porukom.

Sve ovo zajedno ima za cilj formiranje Pokreta za mentalno zdravlje koje će okupiti sve aktere koji deluju na ovom polju, omogućiće da se i pojedinci i organizacije aktivno uključe u proces zagovaranja i doprineće kako vidljivosti, tako i uključivanju građana u projektne aktivnosti.  Veoma je važno je da se ceo sistem promeni, da se otvaranjem službi u zajednici razbija stigma koja postoji oko mentalnih poremećaja,  kao i da udruženja prepoznaju kao važan resurs. Trenutni sistem zaštite mentalnog zdravlja produbljuje stigmu i socijalnu isključenost osoba sa mentalnim poremećajima. Prema statistikama SZO jedna od četiri osobe suoči se sa problemima mentalnog zdravlja. Što znači da je u svakoj porodici jedan član pod rizikom. Dakle, radi se o problemu koji se tiče svih građana.

Iako je pred nama dug i naporan put, veoma smo ponosni što je udruženje Zračak deo ovakvog  projekta kroz koji ćemo imati priliku da pružamo podršku ali i prenosimo važnu poruku- da o problemima sa mentalnim zdravljem ne treba i ne sme da se ćuti. I ja bih ovom prilikom pozvao sve zainteresovane građane Valjeva a i šire da se pridruže Udruženju Zračak jer nam je za sprovođenje redovnih aktivnosti potreban veći broj članova, naročito sada u uslovima Covid-19 pandemije rekao je Aleksa Bukovski, predsednik Udruženja Zračak iz Valjeva.

Sve informacije projektu pratite  na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

 O Udruženju „Zračak“

Udruženje korisnika usluga mentalnog zdravlja ”Zračak” iz Valjeva, osnovano je u aprilu mesecu 2015. godine posle sjajnih rezultata ostvarenih implementacijom projekta “UPSTREAM I”, Caritas Valjevo i Udruženje Feniks – Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji iz Tuzle. Sedište Udruženja nalazi se u prostorijama Opšte bolnice Valjevo i na ovaj način uspostavljen je most saradnje i razumevanja između tima Psihijatrijske službe i samih korisnika. Od 2018. godine, formira se stolarska radionica u okviru udruženja i deo aktivnosti se iz grada i prostorija udruženja, realizuje na seoskom imanju u blizini Valjeva. Seoski ambijent pruža priliku za razvoj plasteničke proizvodnje i sticanje osnovnih znanja i veština na temu poljoprivredne proizvodnje. Aktivnosti na imanju se odvijaju od aprila do oktobra meseca, dok su zimski meseci rezervisani za aktivnosti u prostorijama udruženja u okviru Psihijatrijske službe. Više informacija o radu Udruženja „Zračak“, ciljevima i vrednstima možete pronaći ovde.

Ovaj projekat je dobio podršku projekta  Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative. Mišljenje koje je izneto u ovoj publikaciji/članku/studiji/radu je mišljenje autora i ne predstavlja nužno i mišljenje Vlade Švajcarske, Helvetasa ili Građanskih inicijativa.

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!