ВестиИнформацијеХроника

Апел грађанима да пријаве опасне видео-игре на интернету

[hr style=“double“]izvor:srbija.org.rs foto:profimedia[hr style=“double“]
Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije uputilo je apel svim građanima da ukoliko se u našoj zemlji sretnu sa video-igrom „Plavi kit“, koja kruži internetom u zemljama u okruženju i u kojoj se deca pozivaju na samopovređivanje, pa čak i samoubistvo, da to odmah prijave policiji.

 

Iako MUP Srbije nije zabeležio nijedan slučaj koji ima veze sa tom video-igrom, koja potiče iz Rusije, upućen je poziv svim roditeljima i nastavnicima da razgovaraju sa decom i prate njihove aktivnosti na internetu, kako bi ih zaštitili od ovog oblika ugrožavanja sigurnosti.

Takođe, apeluje se na medije da posvete adekvatnu pažnju ovoj pojavi, kako bi se na vreme sprečile neželjene posledice u Srbiji.

Igrica „Plavi kit“ pre svega je usmerena na mlađu populaciju. U periodu od 50 dana igranja pred decu se postavljaju različiti zadaci, u početku manje opasni poput gledanja horor filmova, zatim samopovređivanja urezivanjem plavog kita na rukama, a sve se završava pozivom na izvršenje samoubistva.

Ova opasna igrica prisutna je u mnogim državama i zbog nje je navodno stradalo više desetina maloletnika, te će stoga Odeljenje za visokotehnološki kriminal pojačati aktivnosti ka smanjenju opasnosti od njene eventualne pojave u Srbiji.

Uspon
Back to top button