Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Besplatni pregledi Doma zdravlja nastavljeni u Taoru

Medicinska ekipa Doma zdravlja obavila je poslednji sezonski pregled za meštane Gornjeg i Donjeg Taora u njihovim školskim zgradama. Zbog toga je i provera zdravlja bila kompletnija pa je, uz opšti pregled lekara, kontrolu pritiska i šećera i propisivanje terapije, urađen i ultrazvuk stomaka. Pregledano je 27 meštana, većinom starijih od 65 godina. Uglavnom su to poznati pacijenti koji dolaze svake poslednje srede u mesecu, a o njihovom zdravstvenom stanju specijalista opšte medicine dr Jasmina Jevtić kaže:

– Uglavnom su to stariji ljudi sa hroničnim bolestima, a danas ih je najviše bilo sa povišenim krvnim pritiskom i s obzirom na takav trend pažljivo smo svima izmerili pritisak. Zahvaljujući Apotekarskoj ustanovi oni odmah mogu da dođu do svojih lekova, a na osnovu fizikalnog nalaza eventualno im dodamo nešto od terapije, što je i danas bio slučaj. Dobro ih poznajemo jer dolazimo ovde godinama, imamo prisan odnos i veruju nam.

Meštani su prezadovoljni jer su puno udaljeni od Valjeva, a autobuski prevoz u oba smera imaju samo jednom nedeljno. Pogotovo je nezgodno žiteljima zabačenog Donjeg Taora, do kojih ne vodi asfaltni put, a ima više pacijenata nego u Gornjem Taoru. Preglede u Taoru Dom zdravlja tradicionalno sprovodi u zimskom periodu, odnosno od oktobra do aprila.

Za uskršnje i prvomajske praznike Dom zdravlja Valjevo radiće smanjenim obimom, uz organizovana dežurstva. Prva smena će biti od 8 do 14, a druga od 14 do 20 sati. Na Opštoj medicini radiće po jedan lekar u smeni, takođe i u Medicini rada. Na Pedijatriji će dežurati po dva lekara – pre podne u Dečjem dispanzeru, a po podne u Školskom.

Patronažne sestre će dežurati u prvoj smeni od 8 do 14 sati, a Telefonsko savetovalište za bebe i decu (broj 315-00-29) radiće svim danima uobičajeno – od 7 do 19 sati. Jedino će 2. maja biti odloženi preventivni pregledi u MZ Nada Purić, koji se uobičajeno sprovode svakog prvog ponedeljka u mesecu.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!