ВестиИнформацијеПолитика

У Ваљеву нема понављања избора

Градска изборна комисија, на седници јуче после подне, усвојила је приговоре Градског одбора Српске напредне странке и Покрета “Доста је било-Саша Радуловић” и поништила своју одлуку о понављању избора на два бирачка места: 1 (Велика сала у Градцу) и 31 (МЗ Пети Пук).

ГИК је одлуку о поништавању избора на ова два места (која укупно имају око 4 000 бирача), донео због наводних нејасноћа у записницима, “јер су неке цифре прецртаване, нешто је дописивано, као и због тога што формулари с правом гласа лица, која нису могла због болести да изађу на бирачка места, нису уредно враћени од њих”.

СНС и Покрет “Доста је било” су у својим приговорима навели да ГИК није надлежан да поништава изборе, ако нико од учесника избора није поднео ниједан приговор о неправилностима изборног процеса, као и да је ГИК пропустио законски рок о доношењу решења на основу уочених неправилности на ова два бирачка места.

Председник ГИК, Владан Јеринић, рекао је да је ГИК прихватио приговор у делу који се односи на пропуштање рокова: по закону ГИК је требало да донесе решење у року од шест сати од утврђених неправилности. Владан Јеринић каже да су неправилности уочене у раним јутарњим сатима, па је решење о поништавању избора на та два бирачка места требало да буде донето најкасније до 10 часова пре подне. Сазнајемо да су Владан Јеринић и секретар ГИК-а, Александар Јанковић, преузели одговорност због пропуштања рока.

Што се тиче дела приговора, који се односи на то да ГИК нема надлежност за поништавање избора на основу “уочених неправилности”, тај део приговора ГИК је одбацио.

Када је ГИК донео одлуку да поништи изборе на поменута два бирачка места, у упућенијој ваљевској јавности одмах се реаговало мишљењем да су разлози за поништавање избора натегнути, да није постојало иоле озбиљније нарушавање изборног процеса, што се показује и тиме да нико од странака није поднео приговор Градској изборној комисији. Иако је ГИК тврдио да до промене резултата прве две изборне коалиције (окупљене око СНС и СПС), неће бити, већ да је могуће да Покрет Саше Радуловића изгуби своја три одборника, а да њихова место заузме неко други, у то се није поверовало.

Чуди и да ГИК наведе тако тривијалан разлог за пропуштање рока да на време донесе решење о поништавању избора, као што су рани јутарњи сати и претпостављени умор. Како је ГИК мислио да заинтересовани правници неће увидети да је рок за доношење решења пропуштен. И да ће сви заинтересовани зажмурити пред њиховом “брљотином”. Да ли су само председник и секретар ГИК одговорни за ову “брљотину” и неозбиљно замајавање? И да ли је то била само “брљотина” и замајавање?

 

Uspon
Back to top button