Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijePolitika

U Valjevu nema ponavljanja izbora

Gradska izborna komisija, na sednici juče posle podne, usvojila je prigovore Gradskog odbora Srpske napredne stranke i Pokreta “Dosta je bilo-Saša Radulović” i poništila svoju odluku o ponavljanju izbora na dva biračka mesta: 1 (Velika sala u Gradcu) i 31 (MZ Peti Puk).

GIK je odluku o poništavanju izbora na ova dva mesta (koja ukupno imaju oko 4 000 birača), doneo zbog navodnih nejasnoća u zapisnicima, “jer su neke cifre precrtavane, nešto je dopisivano, kao i zbog toga što formulari s pravom glasa lica, koja nisu mogla zbog bolesti da izađu na biračka mesta, nisu uredno vraćeni od njih”.

SNS i Pokret “Dosta je bilo” su u svojim prigovorima naveli da GIK nije nadležan da poništava izbore, ako niko od učesnika izbora nije podneo nijedan prigovor o nepravilnostima izbornog procesa, kao i da je GIK propustio zakonski rok o donošenju rešenja na osnovu uočenih nepravilnosti na ova dva biračka mesta.

Predsednik GIK, Vladan Jerinić, rekao je da je GIK prihvatio prigovor u delu koji se odnosi na propuštanje rokova: po zakonu GIK je trebalo da donese rešenje u roku od šest sati od utvrđenih nepravilnosti. Vladan Jerinić kaže da su nepravilnosti uočene u ranim jutarnjim satima, pa je rešenje o poništavanju izbora na ta dva biračka mesta trebalo da bude doneto najkasnije do 10 časova pre podne. Saznajemo da su Vladan Jerinić i sekretar GIK-a, Aleksandar Janković, preuzeli odgovornost zbog propuštanja roka.

Što se tiče dela prigovora, koji se odnosi na to da GIK nema nadležnost za poništavanje izbora na osnovu “uočenih nepravilnosti”, taj deo prigovora GIK je odbacio.

Kada je GIK doneo odluku da poništi izbore na pomenuta dva biračka mesta, u upućenijoj valjevskoj javnosti odmah se reagovalo mišljenjem da su razlozi za poništavanje izbora nategnuti, da nije postojalo iole ozbiljnije narušavanje izbornog procesa, što se pokazuje i time da niko od stranaka nije podneo prigovor Gradskoj izbornoj komisiji. Iako je GIK tvrdio da do promene rezultata prve dve izborne koalicije (okupljene oko SNS i SPS), neće biti, već da je moguće da Pokret Saše Radulovića izgubi svoja tri odbornika, a da njihova mesto zauzme neko drugi, u to se nije poverovalo.

Čudi i da GIK navede tako trivijalan razlog za propuštanje roka da na vreme donese rešenje o poništavanju izbora, kao što su rani jutarnji sati i pretpostavljeni umor. Kako je GIK mislio da zainteresovani pravnici neće uvideti da je rok za donošenje rešenja propušten. I da će svi zainteresovani zažmuriti pred njihovom “brljotinom”. Da li su samo predsednik i sekretar GIK odgovorni za ovu “brljotinu” i neozbiljno zamajavanje? I da li je to bila samo “brljotina” i zamajavanje?

 

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!