ВестиПолитика

Bez sveta nema rešenja KiM

Da izvučemo najviše što možemo, a da izgubimo najmanje što moramo, to je ono za šta se, u gotovo nemogućim uslovima, borimo kad je reč o Kosovu i Metohiji, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Bez sveta mi problem Kosova i Metohije ne možemo rešiti i zato je važno da što više međunarodnih faktora privučemo na našu stranu, rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodajući da misli da SAD po prvi put pokazuju želju za rešenjem, za razliku od nekih drugih.

„Što se Amerikanca tiče, mislim da pokazuju prvi put želju za rešenjem. Oni imaju danas drugacicji pristup i žele da se postigne drugoročni trajni mir, za razliku od drugih koji, mislim, to ne žele“, objasnio je on na televiziji Pink.

Vučić je ukazao da imamo složenu situaciju u svetu, u kojoj su odnosi velikih sila nikada složeniji.

„Imamo situaciju u kojoj imamo četiri velike sile SAD, Kina, EU (Nemačka plus, ili Nemačka i Francuska plus), kao i što se ne sme zaboraviti Ruska Federacija. Odnosi velikih sila su nikada složeniji. Na dnevnom nivou imamo promenu u regionalnim odnosima. U EU imate sukobe Makrona i Salvinija, i ne tako lak odnos Merkel-Makron, kao i ne tako lak odnos EU sa Rusijom. Kada to sve gledate i vidite Birtaniju koja je pomalo izopštena izlaskom iz EU, a želi da zadrži status sile, vidite kako je stanje teško“, objasnio je on.

Vučić je kazao da u tim uslovima moramo da gledamo sebe da sačuvamo, da ne platimo visoku cenu, sačuvamo mir i svoje probleme rešavamo na najbolji mogući način.

„Bez sveta mi problem KiM ne možemo rešiti. Zato je važno da što više međunarodnih faktora privučemo na svoju stranu, što rade i Albanci“, rekao je on.

Ukazao je i na sve bolji položaj Srbije u svetu upitavši kada su japanski premijer, švedski premijer, kineski predsednik dolazili ranije u Srbiju.

„Makron dolazi do kraja godine, znam i datum ali čekam da ga potvrdi francuska strana. Dolazi i Putin. Kolikop puta su stručnjaci iz DOS-a videli Putina. Uglavnom „krompir“ ili su se videli sa Putinom u Moskvi kada su dali ceo NIS za 400 miliona dolara“, naglasio je on.

Vučić je izrazio uverenje da će u septembru imati priliku da vidi i američkog predsednika Donalda Trampa na prijemu povodom Generalne skupštine UN.

Da izvučemo najviše što može, a izgubimo najmanje što moramo

Da izvučemo najviše što možemo, a da izgubimo najmanje što moramo, to je ono za šta se, u gotovo nemogućim uslovima, borimo kad je reč o Kosovu i Metohiji, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić izrazivši uverenje da nećemo dobiti manje od onoga što je Srbiji nuđeno.

Vučić je u intervjuu Pink televiziji ukazao da se, pri tom, ne borimo protiv Albanaca, već protiv mnogih zapadnih zemalja koje stoje iza kosovske nezavisnosti, uključujući i Veliku Britaniju.

Vidite šta radi Britanija preko svojih agenturnih ispostava u centralnoj Srbiji, na Kosovu, na severu Makedonije, primetio je.

On je podsetio na sled događaja koji su doveli do kosovske nezavisnosti, uključujući sve poteze iza kojih su stajale zapadne zemlje – promoteri nezavisnosti Kosova, ali i na činjenicu da bivše vlasti nisu kako treba reagovale na te događaje, te koliko su – i kada su reagovali, mahom saopštenjima – bili „bez plana i ideje“ i reagovale u skladu sa unutrašnjim dnevno-političkim potrebama.

Vučić je konstatovao „veliku nervozu“ i na Zapadu, i u Prištini, ali i u Beogradu, gde su, kaže, neki očekivali potpuni kolaps politike prema Kosovu i Metohiji.

Kad ove iz Saveza za Srbiju pitate, kaže, a zašto su, kao pripadnici bivše vlasti, granicu stavljali na Jarinju i Brnjaku, tamo gde nema Albanaca, nema odgovora.

Sve što dobijemo, dakle, biće nešto, jer nemamo ništa, kaže predsednik Srbije.

„Imamo mnoge protivnike i na zapadu. Videli ste šta su Britanci radili i šta čine, kao i neki drugi preko svojih agenturskih ispostava na Balkanu. Mi se borimo da u teškim, gotovo nemogućim uslovima da izvučemo najviše što možemo za svoj narod, a izgubimo manje“, objasnio je on.

Vučić je objasnio genezu problema KiM, podsećajući da smo 1999.ratovali za KiM protiv 19 najsnažnijih zemalja sveta, i to ne svojom krivicom.

„Tih 19 zemalja sveta pogazilo je sve pravne principe i norme. Nisam od onih koji se dodvorava i kaže da je kriv samo Slobodan Milošević. On nije dobro izračunao i shvatio kuda nas vodi taj sukob. Kriv je što je trebalo da izbori dobre avione i tenkove. Ali, nije kriv za agresiju, već oni koji su je provodili. Kao rezultat agresije dobili smo Kumanovski sporazum i Rezoluciju 1244“, ukazao je on.

Vučić je naveo da se u toj rezoluciji ne govori u Srbiji, te da je mnogo češće pominju Albanci od Srba.

„U tom dokumentu se pominje Savezna Republika Jugoslavija, a 2006., zahvaljujući neodgovornosti tadašnjih vlasti, ne želim da govorim o interesima onih koji su vodili Crnu Goru, mi smo dozvolili da oni koji su bili za zajedničku državu sa Srbijom ne dobiju referendum, jer se nismo ničim ozbiljno bavili pošto smo imali kohabitacionu vlast koja se tukla između sebe“, kritikovao je on.

Vučić je naveo da je 2004.bilo i pogroma nad Srbima, kada su stradali naši građani i svetinje, a država nije reagovala ni na koji način, osim saopštenjima.

Zatim 2008., iako nam sve vreme govore međunarodni krugovi koji su bili nefer prema Srbiji „standardi pre statusa“, prelaze na „pustite standarde, nećemo ih nikada ispuniti, idemo na status“ i Albanci idu an samoproglašavanje sopstvene nezavisnosti.

„Na to mi reagujemo uglavnom neodgovorno, neozbiljno, niti snažno, bez ideje, kao da nas je iznenadilo, u skladu sa unutrašnjom potrebom, jer bi neki nešto da štite, drugi da ostanu na vlasti, umesto da se zajedničku suprostave. To nas je skupo koštalo“, konstatovao je Vučić.

Podsetio je da psole toga 2010.idemo pred Međunarodni sud pravde (MSP) sa pitanjem da li je jednostrano progalšena nezavisnost KiM izvedena na legalan način.

„Mi nismo tražili arbitražu od stručnjaka koji ne zavise od svojih zemalja, već od MSP gde su sudije predstavnici svojih zemalja“, rekao je on.

Vučić je kazao da je pre nekoliko dana na Kosovu bila godišnjica ubistva 14 naših žetelaca u Starom Gacku, a da niko od albanskih medija to nije konstatovao, već su pisali hvalospeve od Jeremiću zbog godišnjice odluke MSP, a pored toga, kako je dodao, njega predstavljali kao sotonu.

„Sotona sam i đavo iako nijednu ružnu reč o Albancima nisam rekao, samo zato što iz ambisa zajedno sa Ðurićem, Vladom pokušavam da izvučem nešto za srpski narod što ne bi bilo ponižavajuće, što bi sačuvalo naš obraz, naš narod, jer ako se trend nastavi za 15 godina nećemo imati Srba na KiM, da dobijemo više nego u Ahtisarijevom planu“, objasnio je on.

U tim uslovima, kako prenosi, pokušavamo da izvučemo najviše što je moguće za Srbiju i Srbe, da se vrzino kolo sukoba prekine.

Naglasio je da se bori da se očuva mira za našu decu, dodajući da je prethodnih šest godina to radio i da to poštuju u međunarodnoj zajednici, ali samo kod nas se to ne poštuje, već uzima kao gotova činjenica i kukavičluk.

„Naša armija je danas dvostruko snažnija. Za neke se mir podrazumeva, a tako lako bi zapalili sve, pa bi se onda švrćkali od Kejmbridža do Njujorka. Ja nemam nameru da napuštam Srbiju“, podvukao je on.

Ukazao je da je u svim tim uslovima pokrenut unutrašnji dijalog, dodajući da je znao da će nervoza postojati i bivati sve veća, te su svi počeli da govore o KiM.

Kako su pripadnici opozicije postali i lažni bogoljupci

Niko od njih se ne zalaže da Kosovo bude deo Srbije, tvrdi predsednik Aleksandar Vučić o svojim političkim protivnicima i ističe da kod njih nema nacionalnih interesa, već da je sva njihova politika sračunata samo na to da dođu do vlasti.

„Pogledajte odnos prema crkvi: isati taj Janković, kao i svi iz tajkunske koalicije, bili su na strani stanara Stepe Stepanović u apelu da se ne izgradi crkva na njenom zemljištu. A do tada je bilo – kad će ta crkva da plaća porez, ta grozna crkva…“, rekao je Vučić.

Ali, kako je Crkva krenula oštro protiv bilo kakvog rešenja za Kosovo i Metohiju, oni koji su mrzeli crkvu danas postaju tobož najveći bogoljupci, iz različitih pobuda, neki iz srpstva, neki da bi se očuvala kosovska državnost, jer u tome vide šansu za politički uspeh, kaže Vučić.

On je to rekao za TV Pink komenatrišući tvit Save Janjića u kojem on kaže da je čuo opasne informacije o dogovorenom incidentu na Kosovu koji bi bio okidač za reakciju sa obe strane i uvod u podelu na terenu, kao i odgovor Saše Jankovića u prilog onome što tvrdi Sava Janjić.

„Doveli ste me u situaciju da odgovaram na nepristojne i neuljudne tračeve, na šuplje priče. Ovde nema informacije. Te šuplje priče izmišljaju naši politički protivnici iz Saveza za slobodnu Srbiju. Ako bog dan, nikada se neće tako nešto dogoditi. Zato i vodimo politku mira i stabilnosti“, istakao je on.

Vučić ističe da neće da strada nijedan čovek ni na severu ni na jugu.

„Sve svoje vreme i svu svoju energiju sam posvetio tome“, ističe on.

Kaže da ne prihvata da bahati tajkuni drže pridike narodu. Unutrašnji dijalog, kaže, treba da dovede do rešenja, a znao je da će on dovesti do nervoze kod zapadnih faktora i svih onih koji ne žele rešenje.

Uključujući i Savez za Srbiju, kako kaže, fasističko tajkuinsku koaliciju, fašističku zbog Dveri, a tajkunsku zbog Ðilasa i ostalih, koji samo žele vlast, da se dalje bogate, i pri tom uništavaju Srbiju i da je ponovo dovedu do bankrota.

Kako je naveo, nekada su govorili da će se pitanje KiM rešiti kada bude demokratska vlast, kada se skloni Milošević, a nisu uradili ništa, a ti što su bili u DOS-u su postavili granice kod Lešposavića i Gračanice, u njihovo doba je proglašena nezavisnost Kosova, bio pogrom, nestala SRJ…

Vučić je naveo da ti iz te koalicije na svako pitanje – da li su za ulazak u EU, kako rešiti i imaju li predlog za KiM – nemaju nikakve odgvore, ne nude ništa, ništa od toga nije im ni važno, već samo da budu najbogatijii i ruše zemlju.

Kako je rekao, ne sekira se zbog njih, već zbog stranih zemalja, stranih službi i problema koje ćemo imati kod međunarodne zajednice, koja, kaže, neće dozvoliti da se napravi kompromis.

Naveo je i da se na svaki pokušaj da im se odgovori jave njihovi medijski satrapi, mediji Šolaka i Ðilasa, koji bi svi zajedno da njemu drže lekcije iz patriotizma.

Podsetio je da na 200 metara od Pančićevog vrha šeta KFOR, da Albanci smatraju da je to njihovo, da je sve na severu njihovo. . . a čak i ubistvo Olivera Ivanovića su i oni i neki odavde odmah iskoristili za proppagandu protiv Srbije, označivši odmah nju kao krivca za taj zločin.

On je rekao da naše službe znaju ko se sve sastaje na severu Kosova, da se aktiviraju oni koje smo i zaboravili, političari od pre 20 godina i sarađuju sa stranim službama. Žele da se ne dođe do rešenja Kosova, kaže Vučić.

Kaže da neće prihvatiti ono što je bilo u Makedoniji i da će narodu biti predstavljen plan za Kosovo onakav kakav jeste i da će narod dati svoj odgovor.

Predsednik kaže da neki mnogo više vole prisustvo NATO-a nego srpske vojske.

Srbiju da povlače za uši neće ni SAD ni EU, niti bilo ko ko spada u njihov interes – kaže Vučić.

Kaže da je Srbija pokazala da je dovoljno mudra da izbegne sukobe koji su lako mogli da eskaliraju u prethodnim događajima. Ističe da je čitav pritisak stranih službi i svih u domaćoj javnosti postojao sve vreme, a sada je došlo do eksplozije.

Takođe komentarisao je i napade opozicije na njega u vezi sa referendumom o Kosovu da će trajati dva dana.

„Nema s kojom pokvaraneom idejom nisu krenuli jer polaze od sebe. Oni su dva dana držali referendum, ja neću nikad, trajaće od 7 do 20 sati, neću nikoga da molim za budućnost Srbije“, kaže on.

Ako ima šanse za neki dogovor, a u to sumnjam, reći ću narodu, kaže Vučić, isticći da da neće izaći sa refrendumskim pitanjem na način kako je to učinjeno u Makedoniji.

„Ja neću da radim protiv svog naroda. Reći ćemo – ovo je plan za Kosvo a vi, narode, vidte možemo li više i bolje ili nećemo dobiti ništa“, zaključio je Vučić.

Sve investicije BiH u Sandžak dobrodošle

Vučić naglasio da je za Srbiju važno da sačuva mir u celom regionu i da su zato BiH i mir od ključnog značaja za sve nas.

Vučić je, gostujući na televiziji Pink, kazao da mu ne smeta kada Bošnjaci kažu da vole našu rašku oblast, ili kako je nazivaju Sandžak.

„Mi nemamo problem s tim, i kao što mi gradimo škole i bolnice u RS koje se nazivaju Srbija, Vuk Karadžić i slično, rekao sam im da mi nenamo ništa protiv da i oni izgrade škole, bolnice u raškoj oblasti i da nose ime BiH. Međutim od kada sam im to rekao niko nije izgradio niti jednu sem Srbije, koja gradi i u Novom Pazaru, Sjenici, Srebrenici“, naglasio je on.

Vučić je kazao da je dobrodošla svaka investicija u obrazovanje, zdravstvo i da nemamo ništa protiv toga da se zove takva ustanova BIH.

On je ukazao da, kada im to kaže, oni govore da Vučić ima svoj sistem bliskosti naroda.

S tim u vezi je rekao da neće nikada reći da su Srbi iz Srbije i RS drugačiji narod.

„Ja sam rođen u Beogradu, a moj otac u selu Crkvenjac, jer mu je majka proterana iz Čipuljića. Zar je on neki drugi Srbin u odnosu na mene ili sam ja bolji što sam rođen u Beogradu. Ni u čemu nisam bolji, niti lošiji“, podvukao je on.

Vučić je nalasio da ne postoje podele na hrvatski Srbi, crnogorski Srbi ili slično, već da postoje samo Srbi.

„Mi smo Srbi jedan narod i istom rodu pripadamo“, preneo je svoj stav dodajući da se to nekima ne dopada i da ga napadaju.

Dostojanstveno ćemo obeležiti tragediju Oluje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da ga proslava godišnjice Oluje u Hrvatskoj ni najmanje ne plaši i dodaje da će Srbi na ponosit i dostojanstven način obeležiti svoju tugu.

On je u izjavi za TV Pink rekao da Srbi koji su tada izbegli nikada nisu krili svoje srpstvo i da su za sve ovo vreme, počev od 1995. godine kada država Srbije nije bila uz njih, pokazali veliku ljubav prema Srbiji.

„Žrtvovali su mnogo toga, ali su hteli da budu sa svojim narodom. Te “95-te godine nismo im kao država rekli – dobrodošli, nego smo ih krili i terali. Ti ljudi zaslužuju našu ogromnnu zahvalnost, jer su pokazali veliku ljubav prema Srbiji“, kaže Vučić.

Njihova deca su, dodaje, uzorni građani Srbije, razmišljau o svojoj deci u Srbiji, žive sa svojim narodom i sa gorčinom i setom se sećaju onoga što su prošli a da tada ni Srbija nije bila uz njih.

„Mogu da kažem da danas jeste uz njih, kao i na Kosovu“, kaže Vučić.

Komenatrisao je i posetu izraelskog predsednika Hrvatskoj, rekavši da ih je upozorio da ne manipulišu podacima iz Jasenovca, što, kako kaže, rade stalno.

„Rekao im je da je to veliki grehi i da žrtve Jasenovca moraju da se poštuju“, kaže Vučić.

Na kometar novinara da je tokom njegove posete Hrvatskoj bilo puno provokacija, Vučić kaže da se niko nije pravdao niti se izvinjavao, kao što su mnogi drugi radili.

„Čuvao sam obraz Srbije. Svetinja koju sam predstavljao mnogo je vaznzija od onoga što sam osećao“, kaže on.

Suficit u budžetu, povećanje penzija i plata pre kraja godine

Predsednik Srbije izjavio da suficit u budžetu za period jun-jul iznosi 49,1 milijardu dinara, odnosno oko 410 miliona evra, što je značajno više od predviđenog i dodao da će pre kraja godine biti povećane penzije i plate u javnom sektoru.

„Kada smo 2014. godine krenuli da radimo ono što Putin danas radi, sa platama i penzijama, a što je bilo vrlo bolno, uz Zakon o radu i mere fiskalne konsolidacije, neki su mi se smejali i podmsevali, a svi su se bunili. Danas imamo odlične rezultate i penzioneri će pre kraja godine imati dobiti povećanje, kao što smo obećali, a već ove godine će krenuti povećnje plata i povećanje minimalca“, rekao je Vučić u intervjuu za TV Pink.

On je naznačio da u periodu jun-jul imamo suficit u budžetu 49,1 milijardi dinara, odnosno oko za 410 miliona evra, a bio je predviđen suficit od 16,7 milijardi dinara.

Uz to, podvukao je da je rast BDP-a u prvih šest meseci 4,5 odsto, što je više od prognoze i MMF i Svetske banke i među prvih pet zemalja u Evropi.

„To je moglo samo posle teških mera, ozbiljnog i odgovornog pristupa. Ne posle pristupa “lako ćemo“ i trač rubrika koje vidite svakog dana“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da srpska ekonomija napreduje, brže i bolje nego prethodnih godina, navodeći da je prosečna plata u našoj zemlji trenutno 470 evra.

„Da li je to 500 koliko sam želeo? Nije. A da li je to više od 336? Mnogo je više“, rekao je Vučić.

Kaže da se Srbija polako približava standardu zemalja članica EU, Hrvatskoj Rumuniji i Mađarskoj, te da država nastavlja rad na smanjenju nezaposlenosti.

„To ne može za godinu ili dve, za to je potrebno vreme, ali mi idemo u odličnom smeru“, istakao je predsednik.

Vučić je rekao da će u manadatu gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića biti izgrađena još dva mosta u Beogradu i završena izgradnja gondole na Kalemegdanu.

Podsetio je da je od momenta od kada je preuzeo funkciju premijera Srbije do danas u našoj zemlji izgrađeno 410 mostova.

Nadam se da će proći svi naši timovi u Evrokupovima

Aleksandar Vučić kaže da se nada da će svi naši fudbalski klubovi koji se takmiče u Evrokupovima proći dalje, i Crvena Zvezda i Partizan, Radnički Niš i Spartak i da bi to bilo veoma važno za naš fudbal.

Vučić je za TV Pink rekao da predstoje velikeinvesticije u fudbal, da su već odvojena srdstva za stadione u Nišu i Novom Sadu kao i dva najveća u Beogradu, ali da će se sredstva izdvojiti i za Vranje, Kraljevo, Kragujevac…

U tom smilsu naveo je i velike investicije u borilačke sportove, vaterpolo, odbojku…

Ponovio je da će se graditi Nacionalni stadion, ali da postoje i planovi za izgradnju atletskog stadiona iza bloka 45 gde će biti puno i pratećih objekata.

https://info24.rs/2018/08/01/bez-sveta-nema-resenja-kim/

Uspon
Back to top button