Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Bolnica u Valjevu dobila aparat za rano otkrivanje oštećenja sluha kod novorođenčadi

Predstavnici JP “Skijališta Srbije” i “Blic fondacije”, a u okviru akcije “Srce za decu”, uručili su danas aparat za rano otkrivanje oštećenja sluha kod novorođenčadi, koji je u ime Opšte bolnice u Valjevu primila prim. dr Marija Mladenović, šef odeljenja neonatologije.

Dejan Ljevnaić, vd. direktora JP “Skijališta Srbije” pozvao je, uručujući ovaj dragoceni aparat za rano dijagnostikovanje nagluvosti i gluvoće kod novorođenčadi, i ostale koji to mogu, da pomognu ovu akciju, kako bi svih 56 porodilišta u Srbiji dobilo ovaj neophodni aparat.

U Srbiji se, inače, godišnje rodi oko 60 000 dece, a od tog broja, nažalost na hiljadu novorođenčadi, troje do petoro su nagluvi ili gluvi. Ovim savremenim aparatom koji do sada valjevska bolnica nije posedovala, to je moguće na vreme otkriti i preduzeti mere za njihovu rehabilitaciju u što ranijem periodu.

Pokroviteljstva nad ovom akcijom prihvatili su se Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i RTS.

Na poklonu se donatorima zahvalio dr Dobrivoje Grujičić, direktor Opšte bolnice Valjevo, u kojoj se godišnje rodi 1400 dece, i obećao da od danas nijedno novorođenče neće biti otpušteno, a da pre toga nije urađen pregled ovim aparatom, čija je vrednost merena novcem 3600 evra.

Uspon

Jedan komentar

  1. Merama prevencije do samog napretka bolnice u svakom pogledu.

Back to top button
Click to listen highlighted text!