ВестиСпорт

Defile ljutih masina za sutrasnje takmicenje

Veceras u gradu defile masina sa mnogo Oktana,16 i 17 juna na parkingu kod krusika je veliko takmicenje imInače, za one koji su nešto manje informisani, dobro je da kažemo da su drift trke zapravo automobilistička disciplina u kojoj se vozila kreću bočno po asfaltnom putu.

U driftu automobili prelaze idealnu putanju u kontrolisanom proklizavanju  pri velikim brzinama. Ključna karakteristika drift trke je da  takmičenje nije vezano za vreme već za  tehničke performanse vožnje.

Mere se putanje, brzine, uglovi, ali i  zabava za navijače koje budnim okom odmeravaju sudije….Drift takmičenja se sastoje  iz dve faze. U početku se voze pojedinačne trke u kojima drifteri dobijaju ocenu za vožnju po zadatoj stazi.

Prema broju  takmičara nakon kvalifikacija formira se grid drugog dela nadmetanja, a mogućnosti su gotovo neiscrpne.Naravno, voze se i trke u parovima u kojima svaki vozač prvo vozi kao lider, a na drugoj trci  je u ulozi vozača pratioca.

Cilj lidera je da prođe kroz trku što spektakularnije, dok pratioc mora sinhrono da ponovi pokrete vozila lidera i  da ostane blizu njega, ali da ne dozvoli sudar i odvajanje od automobila vodećeg  takmičara. Pravila još ima, ali priča o njima delovala bi suvoparno da ne postoji takmičenje koje samo po sebi diktira razumljivost i interesantnost ove mlade automobilističke discipline koja je nastala je u Japanu 1950. godine.

Interesantno je da je drift tada bio zabranjena ulična trka. Što beše zabranjeno, danas je dozvoljeno, pa sada od svega toga na dar imamo takmičenja koja se održavaju sa pripremljenim automobilima.  U Srbiji drift trke su se pojavile sredinom potekle decenije, a danas se u zemlji godišnje održi šest do osam drift takmičenja.

Uspon
Back to top button