Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

GIK Valjevo: Sve je spremno za predstojeći referendum

U nedelju, 16. januara, održava se republički referendum o ustavnim promenama. Iz GIK Valjevo najavljuju da je za referendum sve spremno, uz napomenu da će se glasanje na izbornom mestu 30 izvršiti u OŠ "Andra Savčić".

Republički referendum radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava održaće se u nedelju, 16. januara.

Iz Gradske izborne komisije kažu da su završne pripreme u toku, a biće preduzete i sve protivepidemiološke mere na glasačkim mestima kako bi građani bili bezbedni.

„Glasanje će trajati u vremenu od 07 – 20 časova. Republička izborna komisija u vezi sa raspisanim referendumom Gradskoj izbornoj komisiji dostavila je glasački materijal i sredstva za zaštitu od korona virusa. Svi glasački odbori preuzeli su glasački materijal  i dezinfekciona sredstva sa maskama i rukavicama i detaljna uputstva o pridržavanju svih protivepidemioloških mera“, rekao je Milutin Marković predsednik Gradske izborne komisije ovlašćene za sprovođenje referenduma.

Ukupan broj birača na teritoriji grada Valjeva je 76.046, a glasaće se na 118 biračkih mesta.

„Valjevo ima 118 izbornih mesta. Napominjali smo i do sada da je jedno izborno mesto broj 30 stradalo u požaru i glasanje će se obaviti u Osnovnoj školi „Andra Savčić“. Glasanje će se obavljati kao i do sada uz posedovanje lične karte i pasoša da bi se utvrdio identitet lica“, rekao je Marković.

Republička izborna komisija (RIK) donela je uputstvo za sprovođenje glasanja na referendumu o izmeni Ustava u uslovima epidemije korone.

„Glasačkim oborima podeljena su uputstva kojih se moraju pridržavati  sa što manjim brojem prisutnih glasača na glasačkom mestu uz držanje distance i nošenje maski. Članovi glasačkog odbora nosiće i rukavice i 24 sata pre početka  glasanja sva glasačka mesta  će biti dezinfikovana , a dezinfekcija će se vršiti i u toku dana više puta.

Procedura oko glasanja van biračkog mesta je slična kao i do sada . Svi koji ne mogu da odu na glasačko mesto usled invalidnosti , starosti, neke bolesti  mogu glasati kod kuće. Ako građanin boluje od korone, ima simptome te bolesti ili mu je određena mera karantina, članovi glasačkog odbora sve radnje za glasanje obavljaju ispred ulaznih vrata stana odnosno kuće u kojoj boravi osoba koja glasa.

Glasač oboleo od korone ne sme da ima direktan kontakt sa glasačkim materijalom i može da glasa isključivo uz pomoć pomagača člana porodice ili drugog lica u koje imaju poverenje koji umesto njega preuzima i predaje glasački materijal poverenicima glasačkog odbora, uključujući i odgovarajući identifikacioni dokument”, objasnio je Marković.

Dodao je da se u 20 časova zatvaraju glasačka mesta, i nakon toga glasački materijal dostavlja u Gradsku izbornu komisiju gde se proverava pravilnost i popunjenost zapisnika o sprovedenom glasanju, materijal se skenira od strane ovlašćenih lica koja su bila na obuci i uz prisustvo Republičkog zavoda za statistiku, a potom prosleđuje Republičkoj izbornoj komisiji.

„Narodna Skupština Republike Srbije 13.novembra 2021.godine raspisala je republički referendum na kojem građani RS treba da se izjasne o tome da li su za potvrđivanje promene Ustava Republike Srbije. Promena Ustava se odnosi isključivo na oblast pravosuđa, odnosno na način izbora sudija i javnih tužilaca.

Do sada je tužioce i sudije birala Narodna skupština RS a radi otvaranja nekih poglavlja sa EU koji se odnose na oblast vladavine prava potrebno je da se izvrši promena u tom delu tako da će sudije birati Vrhovni savet sudstva, a javne tužioce će birati posle sprovedenog referenduma Vrhovni savet tužilaca“, rekao je Milutin Marković .

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!