ВестиИнформацијеПолитика

ISTINA O SASTANKU IZA ZATVORENIH VRATA! (ILI NEKO KOMUNICIRA NA DVA STRANA JEZIKA, A NEKO SE DOPISUJE TELEFONOM)

Delegacija Evropske unije, predvođena Devenportom, došla je i otišla, ali medijska prašina se, izgleda, još nije slegla. Delegaciju je dočekalo kompletno gradsko rukovodstvo na čelu sa gradonačelnikom dr Slobodanom Gvozdenovićem. Postoje fotografije i snimci kao dokaz da je gradonačelnik zaista bio tog dana prisutan, jer sudeći po objavama pojedinih valjevskih medija, gradonačelnika nema nigde. Kao da nije sedeo u prvom redu pored Devenporta, kao da nije davao izjave na keju Kolubare. Kao da nije gradonačelnik, koji je u ime grada koga predstavlja bio domaćin Delegacije.

Pojedini mediji zameraju što je sastanak u Maloj sali bio iza zatvorenih vrata. Pitaju se šta se razgovaralo i dogovaralo? Ti isti predstavnici medija kada žele da saznaju nešto što ide u korist njihovih „političkih saradnika“, ne zovu Službu za protokol i informisanje i ne čekaju da ih ta ista Služba obavesti, već imaju svoje političke izvore informisanja, svoje „političke zaleđine“, od kojih dobijaju podatke za objave, koje su toliko jednosmerne da su odavno prekršili novinarski i etički kodeks.

Da se vratimo priči sa početka, odnosno šta se krije iza zatvorenih vrata sastanka sa Davenportom? Prikazan je film koji predstavlja brojne potencijale Valjeva i celog našeg kraja, kao i mogućnosti ulaganja u pojedine projekte. Predstavnici nemačke ambasade bili su posebno zaintrigirani pričom o Valjevskom pivu kada su čuli da se radi po bavarskoj recepturi i da je „glavni krivac“ dobrog piva u Srbiji upravo njihov sunarodnik Jozef Ajhinger. Sa predstavnicima ambasada koji ne govore srpski, gradonačelnik je govornu barijeru premostio svojim znanjem nemačkog i engleskog jezika. Promovisalo se Valjevo, kao grad koji ima tradiciju, prirodna bogatstva, privredni i poljoprivredni potencijal, dobre ljudske resurse, kao mesto u koje valja investirati. Ukratko rečeno, nije se političilo.

Prezentacija programa pomoći EU poplavljenim područjima bila je upriličena u Velikoj sali, kojoj su bili pozvani da prisustvuju mediji. Tada su za govornicu stali i Devenport i Gvozdenović i nadležni projekt menadžeri. Mogli su se čuti podaci šta je konkretno urađeno sredstvima koje smo dobili kroz IPA fondove i koliko je EU novca izdvojila za pomoć našem gradu posle majskih poplava 2014. godine. Dok su izlaganja bila u toku, neke predstavnike gradskog rukovodstva nije interesovalo šta su pojedini članovi Delegacije imali da kažu, pa su im dopisivanja putem mobilnog telefona bila daleko važnija. Ali, o tome ni reči, čak ni ličnih komentara da je takvo ponašanje neprimereno.

Na kraju priče valja naglasiti da je sve vezano za program posete Devenporta i Delegacije EU, od sastanaka, prezentacije, izjava, bezbednosti i pratnje bilo ispoštovano i, što je još važnije, u skladu sa protokolom Delegacije EU.

Uspon
Back to top button