Вести

Кампања: Поткупљивање

Политичари су се одвајкада трудили да на разне начине придобију (поткупе) људе да гласају за њих. У прошлости било је ту врло приземних, понижавајућих примера. Пре Другог светског рата политичари Јерезе (Југословенске радикалне заједнице) делили су сељацима по један опанак. Други би добили ако би дародавци успешно прошли на изборима. У супротном имате један опанак.

Деведесетих је година директор једног малог дома здравља, у покушају да постане народни трибун, отворио амбуланту у оближњем селу (није то било у ваљевском крају), да би је затворио само седам дана после изборног неуспеха.

Причало се, такође деведесетих година, да владајуће странке деле грађанима пред изборе шећер, кафу, детерџент. (тада дефицитарну робу),  да их придобију да гласају за њих. Опозиционе странке, које нису биле у прилици да чине то исто, говориле су присталицама да поклоне узму, а да после гласају по својој вољи и савести.

P1050263

Пресипање сеоских путева и асфалтирање неколико улица, свуда је било део предизборног фолклора, подразумевало се да то уз изборе иде.

Пред изборе 2012. године власт Демократске странке покушала је да уређењем или шминкањем градских центара у последњем тренутку придобије градско становништво, а привременим запошљавањем агронома, као саветодаваца на сеоским домаћинствима привуче село.

Придобијање или поткупљивање бирача није само наша особеност. Амерички богаташ и амбасадор Џо Кенеди, на почетку политичке каријере свог сина Џона, за становнике једног малог града насељеног ирским усељеницима, какви су били и Кенедијеви, свакој ирској породици је купио пећ, дао новац за огрев, мушкарцима нештедимице плаћао пиће у баровима.

У Ваљеву је сада усред предизборне кампање покренут тако широк грађевински замах од стране Драгана Јеремића, директора Дирекције за изградњу Ваљева и кандидата за градоначелника СПС, досад незабележен у придобијању бирача за гласове. Почиње се са асфалтирањем улица, уређењем паркова.Скоро сваког дана новинари бележе почетак неких радова.

 

Можда за све те радове постоје пројекти и одлуке засноване на буџетском програму, али чекати да почне кампања, у којој се ви такмичите за најпрестижније место у граду, па онда активирати велики буџет Дирекције, најблаже речено није фер. Буџет Дирекције (то су паре града, дакле свих нас) доступан је само вама, никако и вашим конкурентима. Било би макар поштено да сви ти започети радови буду и завршени до избора, а не да стоје као нека врста притиска или уцене; да видимо како ћете гласати, па ћемо даље одлучити.

Како је на почетку текла политичка каријера Џона Кенедија? Био је веома неубедљив. Џаба пећи, огрев, пиће, плаћени писац говора. Кенеди је изговарао очекиване, научене речи. То што је говорио није допирало чак ни до мајки чији су синови погинули у рату. Онда се Кенеди сетио да је и он у рату изгубио брата, да је и његова мајка једна од тих жена. Казао им је да осећа њихову бол, да су оне најхрабрије жене Америке, да заслужују најдубље поштовање и да ће се он трудити, колико буде у његовој моћи, да им Америка то поштовање и покаже. Кенеди је стекао  њихову пажњу, одобравање и благонаклоност. Говорио је из срца.

Хоћемо да кажемо да људе не можете свести на улице, асфалт, канализацију, водовод..Морате им дотаћи људску нит у њима, морате покренути нешто у њима.

Још нешто: шминкање градских центара 2012. године није дало неке резулате за Демократску странку. А село је било донело одлуку за кога ће гласати, пре него што су агрономи стигли у домаћинства. То поуздано, без икакве дилеме сведочи познаник агроном..

Шта ако су становници Ваљева и села, на основу онога што су видели у протекле четири године, и сада донели одлуку пре него што су машине стављене у погон. Тешко да ће њих машине навести да промене одлуку. То се показивало и раније.

Uspon

Jedan komentar

  1. Moraju odgovarati za svoje postupke, krivicno, i pred nadleznim organima. Niko ne sme ispod 10 godina dobiti. To je i jedini nacin da se skinu sa politicke scene.

Back to top button