Вести

Mali: Budućnost u većoj saradnji i manjim barijerama

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Srbija u poslednjih nekoliko godina, od zemlje sa „ivice ambisa“, postala najbrže rastuća ekonomija u Evropi.

Mali je istakao da je jedini put Srbije da napreduje i kao zemlja regiona i da u budućnosti ima što više saradnje, a što manje barijera.

Otvarajući panel o ekonomskim i finansijskim izgledima za Balkan, drugog dana Sedmog samita EU-Jugoistočna Evropa, u organizaciji londonskog Ekonomista, koji se održava uz medijsko partnerstvo agencije Tanjug, Mali je istakao da je važno da se razgovara o tome, jer je to jedna od ključnih tema za celokupni budući razvoj regiona.

Ponovio je da je stopa rasta u prvih šest meseci ove godine 4,9 odsto, ali i istako da u tom rastu učestvuju i poljoprivreda, prehrambena industrija, građevinarstvo… grane koje daju za pravo da se kaže da je taj rast stabilan i dugoročan.

Nezaposlenost je sada, dodao je, 11,9 odsto i podsetio da su proteklog vikenda otvorene dve nove fabrike u Nišu, uz ulaganje “Šangdong Linlonga” u Zrenjanin, srtateško partnerstvo za RTB Bor.

Kako je rekao, dinar je stabilan, kao i kurs i inflacija, treću godinu za redom imamo suficit, uz smanjenje javnog duga.

Namera je, poručuje, da javni dug bude još niži, jer se smanjivanjem stanja javnog duga smanjuju i izdaci za kamate i otvara prostor za veće plate i penzije i za više investicija.

“To pokazuje koliko je različita slika Srbije tada i sada. Srbija je bila na ivici bankrota i ambisa, a sad je jedna od najbrže rastućih ekonomija”, rekao je Mali.

Zato je, kaže, juče izašao sa paketom mera koje će važiti od janauara 2019. godine, a koje dodatno treba da podstaknu rast naše privrede.

Među njima je ukidanje doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti na teret poslodavca, a koje je iznosilo 0,75 odsto, uz smanjenje parafiskalnih nameta.

Promeniće se i način obračuna poreske amortizacije, kako bi privrednici više mogli da ulažu u opremu i tehniku, a biće donet i paket stimulativnih mera za inovativne aktivnosti.

Poručio je da je ekonomski napredak Srbije znači i ekonomski napredak regiona, s obzirom na vodeću ulogu naše zemlje na Balkanu i dodao da je u našem ineteresu da se povežemo sa regionom.

Zato, ističe, Srbija ulaže u izgradnju puteva – Koridora 10 i 11, brzu prugu do Budimpešte, kako bismo bili ovezaniji i samim tim jači, privlačniji i atraktivnijii za investitore i velike projekte.

“Samo tako možemo da uspemo”, podvukao je Mali.

U tom smislu, istakao je važnu ulogu CEFTE, s obzirom na to da je ona okosnica naše ekonomske saradnje.

Prema njegovim rečima, Srbija u trgovini sa CEFTOM ostvaruje suficit, a samo prošle godine imali smo 3,9 milijardi evra trgovinske razmene sa njenim članicama, od čega je 3,1 milijarde izvoz.

“Naš je interes da što više sarađujemo kao region, jer Srbija od toga ima koristi, kroz izvoz roba i usluga i u tome vidim šansu za sve zemlje regiona. Vlada Srbije čvrsto veruje da je jedini put da se ide napred – da idemo napred kao region i zato zajednička perspektiva i budućnost leži u što većoj saradnji i što manjim barijerama između nas”, zaključio je Mali.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/05/mali-buducnost-u-vecoj-saradnji-i-manjim-barijerama/

Uspon
Back to top button