Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Podići nivo trgovinske razmene sa Rusijom

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Moskvi da naša zemlja sa Ruskom Federacijom namerava da dalje pospeši ekonomske odnose i podigne nivo trgovinske razmene.

Vučić je u obraćanju novinarima izrazio zadovoljstvo zbog načina na koji je srpska delegacija primljena u Moskvi i počastima koje su joj ukazane, što, kako je ocenio, govori o rusko-srpskom prijateljstvu i našim odnosima.

On je ponovio da će na sutrašnjem sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u fokusu biti ekonomski odnosi.

Pokušaćemo da podignemo nivo naše trgovinske razmene sa 2,3 milijarde evra, ukazao je premijer i podsetio na to da smo prošle godine uspeli da povećamo trgovinsku razmenu za 9,7 odsto.

U izvozu Srbije u Rusiju, kako je precizirao, značajan udeo imaju prehrambeni artikli, čija je vrednost po našim procenama 350 miliona evra, a po ruskim 300 miliona evra, a koja se uvećava iz godinu u godinu.

Želimo da više prerađevina izvozimo u Rusiju, to jest sve što može da nastane u prerađivačkoj proizvodnji mesa, voća i povrća, a postoji i težnja za zajedničkom proizvodnjom nekih stvari, naveo je Vučić.

Takođe, kako je dodao, imamo potencijala i za zajednička ulaganja u namensku industriju, pri čemu je promenom zakona sada omogućena ta vrsta saradnje.

On je napomenuo da Srbija želi da privuče više ruskih investitora, koji ne bi bili vezani samo za energetiku.

Prema njegovim rečima, postoji nekoliko ideja o fabrikama mašina i automobila, koje bi pravile svoje pogone u Srbiji, a onda bi sa 51 odsto srpskih komponenti mogli da izvoze na evropsko tržište.

Premijer je preneo da će biti razgovora i o vojno-tehničkoj saradnji, istovremeno ponovivši da Srbija želi da ostane neutralna i da ni na koji način ne pripada nikakvim blokovima, što znači da uvek mora biti spremna na to da zaštiti svoju slobodu i nezavisnost.

U skladu s tim, kako je istakao, potrebna nam je podrška i pomoć, uz ocenu da sada stojimo mnogo snažnije ekonomski i finansijski nego ranije.

Ovo pokazuje snagu Srbije da može da razgovara sa svima i na zapadu i na istoku, da može da uradi najbolje stvari za sebe, da ima prijatelje i na jednoj i drugoj strani sveta, objasnio je Vučić.

Naš put u EU je strateški cilj, ali smo jedini koji nismo uvodili sankcije Rusiji, koji smo pokazali prijateljstvo prema ovom narodu i u teškim trenucima, zbog čega smatram da u Rusiji to itekako umeju da cene, kao i čnjenicu da ne pripadamo nijednom vojnom paktu, objasnio je on.

U Moskvu su sa premijerom doputovali i ministar odbrane Zoran Đorđević i i ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin.

srbija.gov.rs

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!