Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Reforme u osnovnoj školi od naredne godine

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević poručio je danas, prilikom obilaska Osnovne škole ”Maršal Tito” u selu Padina u Kovačici, da od naredne školske godine kreće reforma obrazovanja u osnovnim školama.

Šarčević je, istakavši da se nastava u ovoj školi izvodi na slovačkom jeziku, dok srpski jezik kao nematernji uče svi učenici, naglasio da je obrazovanje na maternjem jeziku svih nacionalnih manjina ono čime Srbija treba da se ponosi.

Drago mi je što vidim jedinu veliku školu u seoskoj sredini. Imate sjajne uslove za sport, čak tri fiskulturne sale, a ono na čemu ćemo zajednički raditi narednih meseci je podizanje informatike, najavio je ministar.

Predsednik opštine Kovačica Milan Garašević ukazao je na to da je ova lokalna samouprava poznata po tome što svako govori na svom jeziku, pri čemu se već 200 godina čuvaju tradicija i dobri međunacionalni odnosi.

U Padini žive pretežno Slovaci, a sredinu odlikuje multikulturalnost, višejezičnost i multikonfesionalnost.

Ta specifičnost se projektuje i na život škola u ovoj sredini, tako da se u sedam osnovnih škola nastava realizuje na četiri različita jezika – srpskom, mađarskom, rumunskom i slovačkom jeziku.

srbija.gov.rs

 

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!