Вести

Посао Србије да сачува мир и стабилност у региону

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da su odnosi sa BiH, zbog tužbe Bakira Izetbegovića, vraćeni 22 godine unazad i naglasio da je posao Srbije da sačuva mir i stabilnost u regionu, ali i odgovori na tužbu i pobedi po tom pitanju.

Vučić je na konferenciji za novinare u Vili „Mir“, nakon što se zajedno sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem sastao sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predsedavajućim Predsedništvu Bosne i Hercegovine Mladenom Ivanićem, istakao da Srbija ni na koji način nije doprinela podnošenju revizije tužbe BiH za genocid, i izrazio uverenje da tužba neće uroditi plodom.

Premijer je saopštio da od međunarodne zajednice ni sada ne očekuje da reaguje na pokretanje inicijative o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, niti da kaže ko je krivac za izazvanu situaciju u regionu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da je neizvesno kako će se razvijati odnosi u BiH i kakve odnose Sarajevo očekuje sa Srbijom, posebno u svetlu činjenice da Republika Srpska i Srbi nisu učinili nijedan potez kojim bi pokvarili ili destabilizovali odnose u BiH, i ponovio da će Srbi u BiH uvek imati podršku Srbije.

Predsednik Srbije je rekao da veruje da će ovakvi sastanci biti češći u budućnosti, jer je situacija takva da mora da se razmišlja o sudbini BiH, Republike Srpske, kao i o sudbini odnosa između Bošnjaka i Srba u BiH.

On je ponovio da nema kolektivne krivice naroda, ali da ima pojedinačne krivice za svakoga ako je počinio zločin i da Srbija ima istovetan odnos prema žrtvama i zločincima, bez obzira na to iz kojeg su naroda.

Srbija smatra da sve žrtve zaslužuju pravdu, a njihove porodice istinu, bez obzira na to iz kog su naroda, poručio je Nikolić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je inicijativa o reviziji odluke po tužbi BiH protiv Srbije za genocid akt mržnje Bošnjaka i Muslimana u Sarajevu prema Srbima, i poručio da je član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović time „ugasio svetlo“ Bosni i Hercegovini.

Dodik je rekao da iza inicijative za reviziju zapravo leži želja da se ukine Republika Srpska.

On je poručio da Izetbegović ne predstavlja Bosnu i Hercegovinu, već je deo institucije u kojoj se nalaze i Srbi i Hrvati, i upozorio na to da se ne mogu donositi jednostrane odluke.

Iza ovog što radi Bakir Izetbegović, kako je istakao, stoji samo pet kantona i ništa više.

Predsedavajući Predsedništvu Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić je najavio da će narednih dana biti u dnevnoj komunikaciji sa rukovodstvom Srbije, kako bi donosili odluke u vezi sa najavom revizije odluke MSP o genocidu.

Mi se Srbijom ne pokrivamo, ali zajednički hoćemo da radimo i povučemo poteze koji su u interesu srpskog naroda u celini, naglasio je Ivanić.

Uspon
Back to top button