Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijePrivreda

Premijer Vučić u Krušiku: Srbija će dogodine imati najveći privredni rast u Evropi

Premijer je danas u Krušiku pustio u rad novi pogon za proizvodnju komora za raketne motore i prisustvovao polaganju kamena temeljca za novi pogon kapislane. Krušik je srce vojne industrije Srbije i uskoro će imati 2 000 radnika. Iduće nedelje biće primljeno novih 155 radnika. Srbiju dogodine očekuje povećanje plata i broja zaposlenih

krusikvucicpolaganje temelja kapislane

Sa današnjim otvaranjem pogona za proizvodnju komora za raketne motore “Krušik” će biti u stanju da sam proizvodi kompletne rakete plamen, grad, oganj i orkan. Izgradnju ovog pogona koja je koštala 9,4 miliona evra finansirao je sam Krušik.

“Da smo nekom pre četiri godine kazali da ćemo danas biti u stanju da u Krušiku ponovo proizvodimo rakete, rekao bi nam da smo blesavi”, kazao je premijer u obraćanju rukovodstvu Krušika, visokim oficirima Vojske Srbije, na čelu sa  načelnikom Generalštaba generalom Ljubišom Dikovićem.

“Zato sam danas veoma ponosan na Krušik i na njegove radnike, jer je ova fabrika veliki primer neodustajanja. Pre samo četiri godine ovde je radilo 1080 radnika, a sada ih ima 1730″.

foto:S.Bošković
foto:S.Bošković

Premijer je prethodno prisustvovao i polaganju kamena temeljca za novi pogon kapislane. Kamen temeljac položili su generalni direktor HK “Krušik” Mladen Petković i ministar odbrane Zoran Đorđević. Uz Krušik novi pogon će finansirati i Javno preduzeće “Jugoimport SDPR”. Ta će investicija iznositi oko 10 miliona evra. U novom pogonu, kada u junu bude završen, biće primljeno  120 radnika. Kapacitet proizvodnje biće 400 miliona komada godišnje.

Premijer je danas izneo vrlo optimističke podatke za razvoj Srbije. On je veoma uvereno rekao da će Srbija dogodine imati rast od četiri odsto domaćeg bruto prizvoda. Ako se ostvari to će biti najveći privredni rast u Evropi za 2017. godinu.

Prvo novinarskio pitanje odnosilo se na deo imovine koju grad Valjevo ima u Krušiku i kada će Valjevo moći da raspolaže tom imovinom? Premijer je odgovorio da je to najmanji problem, da je konverzija pri kraju, ali je kazao da je mnogim lokalnim samoupravama vraćen deo vojne imovine i da one sa tom imovinom nisu učinile ništa. Ili skoro ništa. Lokalni političari pribegavaju pričama o vojnoj imovini koja njihovim gradovima nije vraćena, samo kada sami građanima ne mogu ništa da ponude: ni nova radna mesta ni infrastrukturni razvoj grada. Premijer Vučić je još kazao da mi, Srbi, imamo neobjašnjivo lošu osobinu, da čim nam je nos iznad vode, a usta i telo su još u vodi, počinjemo da se svađamo i da se otimamo oko nečeg (imovine) koje pri tome realno i nema. “Moj zadatak i moj posao je da iz vode na sigurno izvučem i usta i telo Srbije”, rekao je premijer.

krusikvucic12

On se nada da će današnji skupovi u Banja Luci proći bezbedno. Srbi u Banja Luci moraju da dokažu superiornost srpske političke kulture.

Kako premijer komentariše stavove Fiskalnog saveta da je Srbija značajno smanjila deficit i javni dug? Premijer Vučić je odgovorio da je Fiskalni savet u pravu, ali to u Srbiji nije vest ni za koga osim samo za njega. On će, rekao je, raditi na sigurnoj budućnosti naše dece. “Jer, mogli ste videti da na jednom stadionu 99 odsto navijača, a da ni oni sami ne znaju zašto to čine, uzvikuje “Vučiću, pederu!” Ali kada dođu izbori, ti isti navijači u preko pedeset odsto procenata glasaju za mene. Oni znaju kada ostanu iza paravana ko je ko i kome mogu da povere svoju budućnost i budućnost svoje dece.

Na pitanje o političkim sukobima u zemljama regiona, s obzirom da su tamo na vlasti “jaki lideri”, da li se premijer pribojava da su Srbija i on sam sledeći na redu. Premijer je šaljivo kazao da je on za razliku od tih lidera, “slab lider” i da neće doći u tu opasnost. Ipak ozbiljnije, rekao je, Srbija mora da bude oprezna i da čuva svoju stečenu stabilnost.

Već u odlasku premijer je još rekao da će Krušik uskor imati 2 500 radnika, da će dobiti još jednu fabriku. Uloga Vlade Srbije u dovođenju investicija je ipak presudna. Pošto je budući gradonačelnik Valjeva, dr Slobodan Gvozdenović, bio u njegovoj blizini, premijer je kazao: Evo, šta može Gvozdenović sam? Kako on može da dovede neke od potencijalnih nemačkih investitora? Nikako. On zato mora da bude posvećen , da dolazi spreman u Vladu Srbije i da stalno razgovara s nadležnim ministrima”.

Uspon

Jedan komentar

 1. Prvi pogon na placu današnjeg Krušika je baš bila kapislana.
  U jesen 1937. počeli radovi na izgradnji fabrike VISTAD (Višegradska industrija Stanković, Akcionarsko društvo) u tzv. Dabića poqu na Kašikovića imanju.
  1938 godine N. Kalabć je verifikovao geometarski premer.
  U kamen temeljac prvog objekta – kapislane po svedočenju Josipa Kristića , Hrvata koga je Stanković doveo iz Višegrada , urezan je tačan datum početka gradnje.
  Prvi objekat VISTAD-a , kapislana , počela je sa probnim radom 14.oktobra 1938. godine.
  Državna komisija Ministarstva trgovine i industrije Kraljevine Jugoslavije obavila je pregled fabrike 16.decembra 1938. godine.
  Ministarstvo trgovine i industrije Kraljevine Jugoslavije, posle pregleda fabrike, izdaje Rešenje Pov.br. 3 / 17 od 22.02.1939.
  Odmah posle rata VISTAD je nacionalizovan i promenio ime u Vojno-tehnički zavod (VTZ).
  1948. iz konspirativnih razloga (zbog Rezolucije Informbiroa) menja ime u Krušik , po brdu iznad fabrike na kome su bile zasađene kruške.
  Između 1956. i 1960. Krušik pokušava da proširi program tržišnim proizvodima , i organizuje se po Sektorima (I-Konstrukcija , direktor Milenko Ivošević; II – Tehnologija i proizvodnja , direktor Božidar Kolarov i III – Tekstilne mašine , direktor Vojkan Petrović.)
  Predložio sam premijeru da se na ulazu u Krušik postavi bista osnivaču Stankoviću,i mislim da je saglasan.

Back to top button
Click to listen highlighted text!