ВестиИнформацијеПривреда

Премијер Вучић у Крушику: Србија ће догодине имати највећи привредни раст у Европи

Премијер је данас у Крушику пустио у рад нови погон за производњу комора за ракетне моторе и присуствовао полагању камена темељца за нови погон капислане. Крушик је срце војне индустрије Србије и ускоро ће имати 2 000 радника. Идуће недеље биће примљено нових 155 радника. Србију догодине очекује повећање плата и броја запослених

krusikvucicpolaganje temelja kapislane

Са данашњим отварањем погона за производњу комора за ракетне моторе “Крушик” ће бити у стању да сам производи комплетне ракете пламен, град, огањ и оркан. Изградњу овог погона која је коштала 9,4 милиона евра финансирао је сам Крушик.

“Да смо неком пре четири године казали да ћемо данас бити у стању да у Крушику поново производимо ракете, рекао би нам да смо блесави”, казао је премијер у обраћању руководству Крушика, високим официрима Војске Србије, на челу са  начелником Генералштаба генералом Љубишом Диковићем.

“Зато сам данас веома поносан на Крушик и на његове раднике, јер је ова фабрика велики пример неодустајања. Пре само четири године овде је радило 1080 радника, а сада их има 1730″.

фото:С.Бошковић
фото:С.Бошковић

Премијер је претходно присуствовао и полагању камена темељца за нови погон капислане. Камен темељац положили су генерални директор ХК “Крушик” Младен Петковић и министар одбране Зоран Ђорђевић. Уз Крушик нови погон ће финансирати и Јавно предузеће “Југоимпорт СДПР”. Та ће инвестиција износити око 10 милиона евра. У новом погону, када у јуну буде завршен, биће примљено  120 радника. Капацитет производње биће 400 милиона комада годишње.

Премијер је данас изнео врло оптимистичке податке за развој Србије. Он је веома уверено рекао да ће Србија догодине имати раст од четири одсто домаћег бруто призвода. Ако се оствари то ће бити највећи привредни раст у Европи за 2017. годину.

Прво новинарскио питање односило се на део имовине коју град Ваљево има у Крушику и када ће Ваљево моћи да располаже том имовином? Премијер је одговорио да је то најмањи проблем, да је конверзија при крају, али је казао да је многим локалним самоуправама враћен део војне имовине и да оне са том имовином нису учиниле ништа. Или скоро ништа. Локални политичари прибегавају причама о војној имовини која њиховим градовима није враћена, само када сами грађанима не могу ништа да понуде: ни нова радна места ни инфраструктурни развој града. Премијер Вучић је још казао да ми, Срби, имамо необјашњиво лошу особину, да чим нам је нос изнад воде, а уста и тело су још у води, почињемо да се свађамо и да се отимамо око нечег (имовине) које при томе реално и нема. “Мој задатак и мој посао је да из воде на сигурно извучем и уста и тело Србије”, рекао је премијер.

krusikvucic12

Он се нада да ће данашњи скупови у Бања Луци проћи безбедно. Срби у Бања Луци морају да докажу супериорност српске политичке културе.

Како премијер коментарише ставове Фискалног савета да је Србија значајно смањила дефицит и јавни дуг? Премијер Вучић је одговорио да је Фискални савет у праву, али то у Србији није вест ни за кога осим само за њега. Он ће, рекао је, радити на сигурној будућности наше деце. “Јер, могли сте видети да на једном стадиону 99 одсто навијача, а да ни они сами не знају зашто то чине, узвикује “Вучићу, педеру!” Али када дођу избори, ти исти навијачи у преко педесет одсто процената гласају за мене. Они знају када остану иза паравана ко је ко и коме могу да повере своју будућност и будућност своје деце.

На питање о политичким сукобима у земљама региона, с обзиром да су тамо на власти “јаки лидери”, да ли се премијер прибојава да су Србија и он сам следећи на реду. Премијер је шаљиво казао да је он за разлику од тих лидера, “слаб лидер” и да неће доћи у ту опасност. Ипак озбиљније, рекао је, Србија мора да буде опрезна и да чува своју стечену стабилност.

Већ у одласку премијер је још рекао да ће Крушик ускор имати 2 500 радника, да ће добити још једну фабрику. Улога Владе Србије у довођењу инвестиција је ипак пресудна. Пошто је будући градоначелник Ваљева, др Слободан Гвозденовић, био у његовој близини, премијер је казао: Ево, шта може Гвозденовић сам? Како он може да доведе неке од потенцијалних немачких инвеститора? Никако. Он зато мора да буде посвећен , да долази спреман у Владу Србије и да стално разговара с надлежним министрима”.

Uspon

Jedan komentar

 1. Први погон на плацу данашњег Крушика је баш била капислана.
  У јесен 1937. почели радови на изградњи фабрике ВИСТАД (Вишеградска индустрија Станковић, Акционарско друштво) у тзв. Дабића поqу на Кашиковића имању.
  1938 године Н. Калабћ је верификовао геометарски премер.
  У камен темељац првог објекта – капислане по сведочењу Јосипа Кристића , Хрвата кога је Станковић довео из Вишеграда , урезан је тачан датум почетка градње.
  Први објекат ВИСТАД-а , капислана , почела је са пробним радом 14.октобра 1938. године.
  Државна комисија Министарства трговине и индустрије Краљевине Југославије обавила је преглед фабрике 16.децембра 1938. године.
  Министарство трговине и индустрије Краљевине Југославије, после прегледа фабрике, издаје Решење Пов.бр. 3 / 17 од 22.02.1939.
  Одмах после рата ВИСТАД је национализован и променио име у Војно-технички завод (ВТЗ).
  1948. из конспиративних разлога (због Резолуције Информбироа) мења име у Крушик , по брду изнад фабрике на коме су биле засађене крушке.
  Између 1956. и 1960. Крушик покушава да прошири програм тржишним производима , и организује се по Секторима (I-Конструкција , директор Миленко Ивошевић; II – Технологија и производња , директор Божидар Коларов и III – Текстилне машине , директор Војкан Петровић.)
  Предложио сам премијеру да се на улазу у Крушик постави биста оснивачу Станковићу,и мислим да је сагласан.

Back to top button