Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiKultura

Stižu flautisti

U petak će, svečanim koncertom, otpočeti 18. Susreti flautista “Tahir Kulenović” u Valjevu. Valjevski međunarodni susret flautista, osnovano se najavljuje kao najprestižniji festival ovog instrumenta u regionu. Pored muzičara iz Srbije, na festivalu će se takmičiti i flautisti iz republika nekadašnje Jugoslavije, kao i Poljske.
Žiri je sastavljen od uglednih profesora muzičkih akademija iz svih tih zemalja
Na festivalu će se takmičiti 98 flautista u kategorijama osnovnih i srednjih muzičkih škola, kao i muzičkih akademija.
U svakoj festivalskoj kategoriji biće proglašen pobednik. Žiri će, takođe, proglasiti i ukupnog laureata festivala, kome će porodica prof. Tahira Kulenovića dodeliti novčanu nagradu.
Festival flautista osnovao je 1999. godine, prof. Muzičke akademije u Beogradu i Srednje muzičke škole Tahir Kulenović. Godine 2005. festival je poneo ime, u međuvremenu preminulog prof. Kulenovića.
Direktorica Srednje muzičke škole “Živorad Grbić”, mr Suzana Perić Radovanović, kaže da je festival ključno doprineo popularnosti i kvalitetu nastave na odseku flaute. Uz gudački odsek, odsek flaute je najbolji u Muzičkoj školi. Danas flautu uči 35 učenika u osnovnom i srednjoškolskom uzrastu
Na svečanom otvaranju, u petak u 20 sati, nastupiće flautistkinja Neda Arsenijevcić i pijanistkinja Natalija Mladenović.
Završni koncert, u nedelju u isto vreme, rezervisan je za pobednike ovogodišnjeg Susreta flautista “Tahir Kulenović” u Valjevu.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!