ВестиКултура

Стижу флаутисти

У петак ће, свечаним концертом, отпочети 18. Сусрети флаутиста „Тахир Куленовић“ у Ваљеву. Ваљевски међународни сусрет флаутиста, основано се најављује као најпрестижнији фестивал овог инструмента у региону. Поред музичара из Србије, на фестивалу ће се такмичити и флаутисти из република некадашње Југославије, као и Пољске.
Жири је састављен од угледних професора музичких академија из свих тих земаља
На фестивалу ће се такмичити 98 флаутиста у категоријама основних и средњих музичких школа, као и музичких академија.
У свакој фестивалској категорији биће проглашен победник. Жири ће, такође, прогласити и укупног лауреата фестивала, коме ће породица проф. Тахира Куленовића доделити новчану награду.
Фестивал флаутиста основао је 1999. године, проф. Музичке академије у Београду и Средње музичке школе Тахир Куленовић. Године 2005. фестивал је понео име, у међувремену преминулог проф. Куленовића.
Директорица Средње музичке школе „Живорад Грбић“, мр Сузана Перић Радовановић, каже да је фестивал кључно допринео популарности и квалитету наставе на одсеку флауте. Уз гудачки одсек, одсек флауте је најбољи у Музичкој школи. Данас флауту учи 35 ученика у основном и средњошколском узрасту
На свечаном отварању, у петак у 20 сати, наступиће флаутисткиња Неда Арсенијевцић и пијанисткиња Наталија Младеновић.
Завршни концерт, у недељу у исто време, резервисан је за победнике овогодишњег Сусрета флаутиста „Тахир Куленовић“ у Ваљеву.

Uspon
Back to top button