Вести

Велико интересовање за пројекат „Мама програмира“

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je danas da postoji veliko interesovanje za projekat Centra za mame „Mama programira“, koji je Ministarstvo podržalo u okviru javnog konkursa za dodelu sredstava za programe u oblasti razvoja informacionog društva.

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić

Matić je, predstavljajući pomenuti projekat, istakla da je pristiglo približno 800 prijava za kurseve programiranja, što je još jednom potvrdilo potrebu za dokvalifikacijom i prekvalifikacijom žena u IT sektor.

Ona je ukazala na to da prema istraživanjima u IKT-u u našoj zemlji žene danas uzimaju svega 18 odsto učešća, dok je na globalnom nivou taj procenat 26.

Motivacija za veće uključivanje u oblast novih tehnologija mora da počne već od ranog uzrasta, ali isto tako, potrebno je i prebroditi period nedostatka formalno obrazovanih programera, kroz neformalno obrazovanje, podvukla je Matić.

Resorno ministarstvo, kako je podsetila, sprovodi posebne inicijative u okviru programa za razvoj informacionog društva, koje imaju za cilj veće učešće žena u novim tehnologijama, ne samo u programerskoj delatnosti kao osnovnoj, već i kao dopuni preduzetničkom poslu, ili bilo kojem zanimanju ili interesovanju.

Ona je u okviru ovih inicijativa, pored programa obuka i prekvalifikacije žena za podizanje kompetencija u programiranju, navela i međunarodnu manifestaciju „Dan devojaka u IKT-u“, koju je Srbija inicirala, a ove godine se obeležava 27. aprila.

Projekat „Mama programira“ prvi je onlajn kurs programiranja za mame u Srbiji, i podržan je u okviru javnog konkursa za dodelu sredstava za programe u oblasti razvoja informacionog društva u Srbiji, u oblasti obuka i prekvalifikacije žena za podizanje kompetencija u programiranju, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

izvor:srbija.gov.rs

Uspon
Back to top button