ВестиПолитика

Vulin: EU da zauzme jasan stav po pitanju migracije

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, na poziv austrijskog ministra odbrane Marija Kunaseka, učestvuje danas u Gracu na sastanku ministara odbrane država zapadnog Balkana, koji se održava u sklopu aktuelnog predsedavanja Austrije EU.

Kao domaćin, Kunasek je pred početak neformalnog sastanka ocenio da se radi o „istorijskom danu“, jer se sastanak ministara odbrane Zapadnog Balkana, u ovom formatu, održava prvi put posle 2011.godine, te najavio mere za jačanje bezbednosti u regionu, među kojima je i uspostavljanje regionalne akademije za obuku oficira.

„Imaćemo mogućnost da razgovaramo o bezbednosnim pitanjima. Bezbednosna situacija na Zapadnom Balkanu je veoma važna tema našeg predsedavanja Uniji, i zato smo preduzeli već par mera kojima želimo da jačamo bezbednost u regionu“, istakao je on.

Kunasek je podsetio da je na prošlom sastanku ministara odbrane EU, na radnoj večeri Zapadni Balkan bio tema, te da su izneti predlozi i ideje naišli na plodno tlo.

Ukazao je da je održana i ekspertska konferencija, prošle nedelje u Beču, a da je sastanak ministara odbrane regiona treći korak u cilju povećanja bezbednosti.

Kunasek je kazao da odziv ministara regiona smatra i kao odavanje priznanja država Zapadnog Balkana Austriji, koja gradi mostove između EU i tog regiona, kao i mostova unutar samog regiona.

Najavio je da će biti vođena otvorena diskusija o bezbednosno važnim pitanjima, od terorizma, preko migracije, do otpornosti bezbednosnog stanja.

Kunasek je preneo da je, kao deo paketa za jačanje bezbednosti na Zapadnom Balkanu, već dogovoreno povećanje međunarodno vojno prisustvo u Bosni i Hercegovini, u okviru misije Eufor za 150 vojnika.

Predviđena je i podrška državama regiona u jačanju zaštite svojih granica.

Paket obuhtava i obuku oficira, s čim u vezi je predlog Austrije za uspostavljanje regionalne akademije za obuku oficira na Zapadnom Balkanu naišao na plodno tlo i podršku EU.

Kunasek je objasnio da je Austrija, u cilju održivog zatvaranja balkanske rute, spremna da prenosi svoje iskustvo.

„Radićemo ne samo na razmeni iskustva, već nudimo i, ako postoji potreba, da uputimo mobilne timove za obuku. Pored toga ponudićemo da zemlje regiona učestvuju na vežbi zaštite granica, koja će iduće godine biti održana u Mađarskoj“, objasnio je on.

Kada je reč o obuci oficira, Kunasek je objasnio da je namera da se uspostavi regionalna akademija, i da je visoka predstavnica EU Federika Mogerini dala nalog za izradu studije izvodljivosti.

Vojna saradnja, prema njegovim rečima, stvara poverenja, a poverenje sprečava konflikte.

On je istakao da je zadatak Austrije da gradi mostove, i da uputi signal da treba uvoziti bezbednost, umesto da se uvozi nestabilnost.

Najavio je da će ovakvi skupovi, pošto postoji interesovanje, biti održavani redovno.

Na pitanje da li će se razgovarati o Kosovu, Kunasek je odgovorio da se ministri nisu okupili da se bavili spoljnom politikom, već bezbedosnim pitanjima.

Kazao je da je Austrija svesna da se takvi problemi mogu rešavati samo zajednički kako bi imali stabilnost i bezbednost.

A ministar sa Kosova, prema njegovim rečima, nije pozvan, jer ne postoji ministar odbrane.

Vulin: EU da zauzme jasan stav po pitanju migracije

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je danas u Gracu učestvovao na zajedničkom sastanku ministara odbrane država Zapadnog Balkana i ministra odbrane Austrije Maria Kunaseka, zatražio je da EU zauzme jasan i čvrst stav o migrantima, kako bi jasno stavila do znanja ko ima pravo na zaštitu, te poručio da Srbija neće biti „parking“ za migrante.

„Problem migracija nije probem koji pogađa samo EU, već i sve zemlje Zapadnog Balkana, a Srbiju možda i najviše. Srbija neće biti parking za migrante i ono što je nama potrebno da bismo nastavili da se na human i organizovan način odnosimo prema migrantima, jeste da EU zauzme već jednom čvrst i jasan stav. Stav koji će jasno staviti do znanja ko ima pravo na zaštitu, a ko je ekonomski migrant i na zaštitu nema pravo“, istakao je Vulin.

On je, posle potpisivanja zajedničke deklaracije ministara odbrane Zapadnog Balkana i Austrije, u izjavi Tanjugu podsetio da je Srbija odavno predlagala da se trijaža potencijalnih azilanata vrši u zemljama porekla i na taj način izbegne da migranti postanu žrtve krijumčara ljudima, da putuju kroz svet, a da nemaju pravo da ostanu u EU, odnosno da budu pod zaštitim evropskih zakona.

„Srbija neće biti parking za migrante, nastaviće da bude humana i organizovana, ali na prvom mestu da vodi računa o stabilnosti, miru i zaštiti načina života svakog svog građanina“, naglasio je Vulin.

Sastanku ministara odbrane država Zapadnog Balkana i ministra odbrane Austrije Maria Kunaseka, održan je u sklopu aktuelnog predsedavanja Austrije EU.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/09/27/vulin-eu-da-zauzme-jasan-stav-po-pitanju-migracije/

Uspon
Back to top button