Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Za odbranu od poplava 40 miliona evra

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije Marko Blagojević izjavio je danas da su na 15 lokacija širom zemlje u toku radovi na izgradnji potpuno nove infrastrukture za zaštitu od poplava, u vrednosti od približno 40 miliona evra.

Blagojević je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) objasnio da su pomenuta sredstva obezbeđena iz donacija EU i međunarodnih razvojnih banaka, pri čemu se najviše radi na lokacijama koje su u najvećoj meri izložene riziku.

On je ukazao na to da je nakon poplava 2014. godine urađen ogromni posao na obnovi postojeće i izgradnji nove infrastrukture za odbranu od poplava, istakavši da je u poslednje dve i po godine u tu svrhu uloženo približno četiri milijarde dinara.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku se iz donacija EU finansira čišćenje 63 kilometra kanala za odvodnjavanje u Obrenovcu, dok su nakon četiri decenije očišćena korita Kolubare i Tamnave, kao i Baričke reke.

On je podsetio na to da je nedavno potpisan protokol 25 opština i gradova u slivu Kolubare i Zapadne Morave kojim se uspostavlja saradnja na prevenciji i odbrani od poplava ukoliko do njih ponovo dođe.

Studija sliva Kolubare, koja je urađena uz pomoć Japana i Programa UN za razvoj, ukazuje na to da su neohodne investicije od 200 miliona evra samo za sliv ove reke da bi kroz period od 20 godina rizik od plavljenja u tom delu zemlje bio smanjen na razumnu meru, objasnio je Blagojević.

Trenutno su, kako je precizirao, u toku pripremni radovi na izgradnji potpuno novog nasipa, dugog 24 kilometra, na teritorijama opština Šabac i Bogatić.

Vrednost tih radova iznosi 10 miliona evra i taj objekat bi trebalo da štiti region Mačve od plavljenja, naveo je direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i dodao da je procenjeno da je za realizaciju ovog projekta potrebno dve godine.

On je, kada je reč o opštini Lučani, istakao da je nakon poplava 2014. godine izgrađeno pet bujičnih brana na brdima iznad ovog mesta, a uskoro počinje i izgradnja potpuno novog objekta.

Takođe, kako je napomenuo, privode se kraju pregovori sa Svetskom bankom o finansiranju projekta na reci Čemernici u opštini Čačak, čija će realizacija početi ove godine.

Prema njegovim rečima, čitav posao se radi i uz podršku domaćih institucija, pre svega u koordinaciji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine i Sektorom za vanredne situacije, kao i uz podršku SKGO i lokalnih samouprava.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!