Вести

За одбрану од поплава 40 милиона евра

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije Marko Blagojević izjavio je danas da su na 15 lokacija širom zemlje u toku radovi na izgradnji potpuno nove infrastrukture za zaštitu od poplava, u vrednosti od približno 40 miliona evra.

Blagojević je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) objasnio da su pomenuta sredstva obezbeđena iz donacija EU i međunarodnih razvojnih banaka, pri čemu se najviše radi na lokacijama koje su u najvećoj meri izložene riziku.

On je ukazao na to da je nakon poplava 2014. godine urađen ogromni posao na obnovi postojeće i izgradnji nove infrastrukture za odbranu od poplava, istakavši da je u poslednje dve i po godine u tu svrhu uloženo približno četiri milijarde dinara.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku se iz donacija EU finansira čišćenje 63 kilometra kanala za odvodnjavanje u Obrenovcu, dok su nakon četiri decenije očišćena korita Kolubare i Tamnave, kao i Baričke reke.

On je podsetio na to da je nedavno potpisan protokol 25 opština i gradova u slivu Kolubare i Zapadne Morave kojim se uspostavlja saradnja na prevenciji i odbrani od poplava ukoliko do njih ponovo dođe.

Studija sliva Kolubare, koja je urađena uz pomoć Japana i Programa UN za razvoj, ukazuje na to da su neohodne investicije od 200 miliona evra samo za sliv ove reke da bi kroz period od 20 godina rizik od plavljenja u tom delu zemlje bio smanjen na razumnu meru, objasnio je Blagojević.

Trenutno su, kako je precizirao, u toku pripremni radovi na izgradnji potpuno novog nasipa, dugog 24 kilometra, na teritorijama opština Šabac i Bogatić.

Vrednost tih radova iznosi 10 miliona evra i taj objekat bi trebalo da štiti region Mačve od plavljenja, naveo je direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i dodao da je procenjeno da je za realizaciju ovog projekta potrebno dve godine.

On je, kada je reč o opštini Lučani, istakao da je nakon poplava 2014. godine izgrađeno pet bujičnih brana na brdima iznad ovog mesta, a uskoro počinje i izgradnja potpuno novog objekta.

Takođe, kako je napomenuo, privode se kraju pregovori sa Svetskom bankom o finansiranju projekta na reci Čemernici u opštini Čačak, čija će realizacija početi ove godine.

Prema njegovim rečima, čitav posao se radi i uz podršku domaćih institucija, pre svega u koordinaciji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine i Sektorom za vanredne situacije, kao i uz podršku SKGO i lokalnih samouprava.

Uspon
Back to top button