Вести

Жене заједно дале подршку борби против карционма дојке

Nacionalni dan borbe protiv karcinoma dojke 20. mart, još jedna je prilika da se skrene pažnja na značaj preventivnih pregleda i rano otkrivanje promena jer je visok postotak izlečenja ove maligne bolesti ukoliko se sa lečenjem krene na vreme. Žene koje rade u medijima kao novinarke i osobe zadužene za odnose s javnošću u PR službi grada, portparol Policijske uprave Valjevo i referent za vojno-civilnu saradnju u kasarni „ Živojin Mišić“, zajedničkom akcijom, preventivnim ultrazvučnim i palpativnim pregledom u Opštoj bolnici Valjevo, dale su svojstven primer svim ženama u široj društvenoj zajednici i institucijama koje predstavljaju. Dr Vesna Krstevski kao predsednik Podružnice Valjevo društva Srbije za borbu protiv raka radila je preglede zajedno sa dr Nadeždom Sajić radiologom i nakon obavljenih pregleda zaključila da je obuhvaćena populacija zdrava, te uputila poziv i ostalim ženama da izdvoje vreme i urade preventivni pregled.
Profilisana kao dugogodišnji dijagnostičar u oblasti dojke dr Nadežda Sajić, radiolog, istakla je da danas možemo da kažemo da imamo jednu savremenu mamografsku jedinicu koja podrazumeva digitalni mamograf koji je jedan od najsavremenijih aparata, zatim ultrazvuk i magnetnu rezonancu za preciznu dijagnostiku.


– Praktično sa palpatornim pregledom koji rade onkolozi i sa našom dijagnostikom možemo potpuno zaokružiti dijagnostiku dojke što je stvarno privilegija i to žene treba da znaju da mogu da dobiju adekvatan dijagnostički postupak od početka do kraja u Opštoj bolnici Valjevo. Radimo i na tome da se sve veći broj radiologa uključuje u dijagnostiku dojke jer je ona u suštini jedna od najtežih dijagnostičkih metoda. Šta je najbitnije u dijagnostici dojke? Dakle otkririti karcinom u onom stadijumu kada bi nakon operacije praktično žena bila izlečena. mi to sada možemo da uradimo prevashodno mamografijom koja je podvlačim, zlatni standard. Želela bih da kažem da se žene sada odazivaju na pozive za skrining mamografiju koja je jedini način otkrvanja karcinoma in situ ili u početnom stadijumu. Druga dijagnostička metoda nakon mamografije je ultrazvuk i treća je MR koja je veoma osetljiva i rezervisana za posebno indikovane slučajeve – navela je dr Sajić.
Što se tiče mlađe populacije dr Sajić je naglasila da je dominantna ultrazvučna metoda dijagnostike i uputila savet devojkama i mladim ženama da redovno bar jednom godišnje dolaze na palpatorne preglede i preglede ultrazvukom. Za populaciju iznad 40 godina savet je obavezan mamografski pregled, a iznad 50 godina mamografski pregled je obavezan na svake dve godine zbog tendencije porasta karcinom dojke u dobu oko 60 godina života. Dr Sajić je navela da u početku bavljenja dijagnostikom dojke nije bila u situaciji da otkrije mali tumor u organu jer je aparat bio analogni i istakla privilegiju rada na digitalnom mamografu sa radnom stanicom i memorijom koju poseduje.
– Sada je jako bolja, neuporedivo bolja dijagnostika, pa je samim tim i povećan broj novootkrivenih karcinoma, a ishrana i sve ostalo utiču na ukupan broj povećanja karcinoma dojke – zaključila je dr Nadežda Sajić.
Iako u instituciji vojske postoje redovni i obavezni sistematski pregledi, poručnik Jelena Patrić, koja je raspoređena na mesto referenta za civilno-vojnu saradnju u kasarni „ Živojin Mišić“, rado se odazvala pozivu da podrži borbu protiv karcinoma dojke i svojim primerom poslala poruku podrške svim ženama ističući značaj preventivnih pregleda.
Žene novinarke nastavile su tradiciju obeležavanja 20. marta, da osim izveštavanja o problematici karcinoma i same urade preventivni ultrazvučni i palpatorni pregled i na taj način dale aktivnu podršku prevenciji u borbi protiv karcinoma dojke.

Uspon
Back to top button