Вести

Значајно повећан број захтева за самозапошљавање

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) kroz različite aktivne mere prošle godine zaposlila više od 141.000 ljudi.

Vulin je tokom posete preduzeću „Amibo“ u Arilju, koje koristi različite programe i mere aktivne politike zapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje, istakao da posebno raduje činjenica što je značajno povećan broj zahteva za samozapošljavanje.

Prošle godine Nacionalna služba za zapošljavanje je kroz različite mere zaposlila više od 141.000 ljudi, a očekujemo da će i ova godina biti takva, i da će biti bar malo uspešnija, naglasio je ministar.

On je naveo da se značajno povećao broj zahteva za samozapošljavanje, i ocenio da to potvrđuje da se preduzetnički duh budi i da su ljudi spremniji i sigurniji da će njihov posao uspeti, da veruju u sebe, ali i u zemlju u kojoj žive.

Tu činjenicu, kako je naveo, dokazuje i podatak da je prošle godine, prema podacima Agencije za privredne registre (APR), upisano više od 33.000 novih preduzetnika.

Vlasnik firme „Amibo“ Milutin Bojović rekao je da ta firma ima 56 zaposlenih, da posluje od 2001. godine i koristi subvencije za samozapošljavanje, kao i druge mere aktivne politike zapošljavanja NSZ.

Bojović je naveo da je cilj tog preduzeća da bude lider regiona u proizvodnji spavaćih programa, i dodao da pretežno plasira robu na domaćem tržištu, pri čemu više od 25 odsto proizvoda izvozi u Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Tekstilna radionica „Amibo“ je 2001. godine počela kao radnja za uslužno šivenje.

„Amibo“ je od tada, pored subvencija za samozapošljavanje, koristio i druge mere aktivne politike zapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje − program pripravnika, stručnu praksu, program obuke na zahtev poslodavca, program subvencije za osobe sa invaliditetom i subvencije za otvaranje novih radnih mesta.

Uspon
Back to top button