Информације

Међународног дана сестринства

Међународног дана сестринства Дом здравља Ваљево жели да истакне велику улогу медицинских сестара и техничара у сузбијању пандемије КОВИД-19 пуне две године. Када је било најпотребније на делу су показали хуманост и племенитост позива који су изабрали.

Заједно са лекарима и немедицинским особљем показали су велику пожртвованост, било да су радили на пријему пацијената, тестирању, на вакциналном пункту, имунизацији по сеоским амбулантама, школама и у кућним условима, пружајући хитну помоћ, превозећи пацијенте, радећи по сменама у специјалној болници Батајница итд.

Уз наду да је пандемија при самом крају, на Међународни дан сестринства 12. маја 2022. године Дом здравља Ваљево истиче да су признање заслужиле све медицинске сестре и техничари запослени у установи.

Део колектива придружиће се колегама у Општој болници Ваљево на обележавању сестринске славе Свети Василије Острошки.

Дан сестринства се у целом свету обележава 12. маја, на дан рођења Флоренс Најтингејл (Фиренца 1820-Лондон 1910), зачетнице модерног сестринства као признате професије. Флоренс је средином 19. века предводила групу од 38 медицинских сестара које су се бринуле о рањеницима у Турској. То је била прва група жена које су као медицински радници отишле на фронт. За време Кримског рата организовала је болнице и увела значајне реформе у санитетску службу и негу рањеника и болесника. Отворила је прву школу за медицинске сестре, а њене ученице касније су отвориле школе таквог типа у многим земљама.

Uspon
Back to top button